Ο Κριστιάνο Ρονάλντο κι άλλοι δέκα...

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο κι άλλοι δέκα...

Για πρώτη φορά από τότε που ο Κριστιάνο Ρονάλντο έγινε ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Πορτογαλίας, η ομάδα του πήγε σε τουρνουά μιλώντας ανοιχτά για την κατάκτηση του. Αυτή η πεποίθηση βασιζόταν στο ότι το συγκρότημα του Φερνάντο Σάντος δεν ήταν όπως σε άλλα τουρνουά, δηλαδή μόνο ο «CR7» κι άλλοι δέκα. Μάλιστα, υπάρχουν βάσιμα επιχειρήματα ώστε να υποστηρίξει κανείς πως από τους παίκτες που βρίσκονται στην αποστολή, ο σταρ της Γιουβέντους έκανε χειρότερη σεζόν από τον Ρούμπεν Ντίας και τον Μπερνάρδο Σίλβα της Μάντσεστερ Σίτι ή τον Μπρούνο Φερνάντες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Στα ματς του EURO, όμως, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έκανε και πάλι τη διαφορά με τα πέντε γκολ του και με τους άλλους είτε να «χάνονται», είτε να φέρουν ευθύνη για σημαντικά λάθη. Ο Σάντος έβγαλε τον Φερνάντες από την 11άδα στο ματς με τη Γαλλία. Οι άλλοι δύο, όμως, δεν είναι εύκολο να βγουν. Ο Μπερνάρδο Σίλβα είναι ο καλύτερος χειριστής της μπάλας που έχει η ομάδα. Ο Ρούμπεν Ντίας παραμένει ο καλύτερος αμυντικός του ρόστερ.

Μετά το 2-2 με τη Γαλλία, ο Σάντος είδε την ομάδα του: «δυνατή, με πνεύμα αλληλεγγύης, αλλά και με προσωπικότητα για να κρατήσει τη μπάλα και να δημιουργήσει παιχνίδι». Αλλο που δεν ήθελε η Γαλλία μια ομάδα που θέλει να παίζει ποδόσφαιρο, αλλά χωρίς να έχει εκείνη τη... σφαίρα. «Σαφώς και παίξαμε καλύτερα από ότι με τη Γερμανία κι αυτό θα βοηθήσει ψυχολογικά», συμπλήρωσε. Το Βέλγιο είναι περισσότερο... Γερμανία από όσο Γαλλία στη φιλοσοφία.

Το μήνυμα που έστειλε στους παίκτες του ο άλλοτε κόουτς της Εθνικής Ελλάδας είναι ν' αφεθούν να τους παρασύρει το ομαδικό πνεύμα. «Είναι το σύνολο αυτό που μεταμορφώνει τους παίκτες και όχι οι παίκτες που μεταμορφώνουν το σύνολο», φιλοσόφησε στη Βουδαπέστη. Η εικόνα της ομάδας του, ωστόσο, είναι πως χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο να... μεταμορφώνει το όποιο παιχνίδι της σε γκολ, τώρα οι παίκτες της θα κανόνιζαν τις διακοπές τους. Η Πορτογαλία πήγε στο τουρνουά για να κάνει ότι και στο Final 4 του UEFA Nations League του 2019 που κατέκτησε στα γήπεδα της χώρας της. Ωστόσο, φαίνεται να έχει οπισθοχωρήσει σε πράγματα που έκανε το 2016.

Ορισμένες φορές η Πορτογαλία μοιάζει να είναι «κομμένη» στα δύο εξαιτίας της ίδιας της φύσης των παικτών της. Ο Μπερνάρδο Σίλβα, ο Ραφαέλ Γκερέιρο, ο Μπρούνο Φερνάντες, ο Ντίας, ο Καρβάλιο, ο Μοουτίνιο θέλουν τη μπάλα στα πόδια και δεν είναι διατεθειμένοι ν' αμύνονται για ώρα. Από την άλλη ο Ρονάλντο θέλει αντεπιθέσεις, χώρους για να τρέξει, ενώ αυτό ταιριάζει καλύτερα στον Ντανίλο, τον Σεμέδο, τον Ντιόγκο Ζότα, τον Ζοάο Φέλιξ, τον Ρενάτο Σάντσες και άλλους. Τελικά, ο Σάντος, που ξέρει καλύτερα, έχει δίκιο. Η ομάδα του έχει μεταμορφώσει τους παίκτες του. Πέραν του Κριστιάνο οι άλλοι καλύτεροι της είναι αγνώριστοι.