8ος χρόνος, ημέρα 2275η
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022

Ο κρίσιμος Ιανουάριος, το στοίχημα των μέτρων και τα επόμενα βήματα

Ο κρίσιμος Ιανουάριος, το στοίχημα των μέτρων και τα επόμενα βήματα

Ένα μεγάλο ερωτηματικό πλανάται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου και έχει να κάνει με την πορεία της μετάλλαξης «Όμικρον» στη χώρα μας. Μπορεί τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης να κρίνονται ικανοποιητικά για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όμως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα τι θα γίνει αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου και κυρίως μέχρι το τέλος του μήνα. Είναι προφανές ότι η βασική ανησυχία για την κυβέρνηση είναι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κάτι που πάση θυσία επιθυμεί να αποφύγει.

Παράλληλα σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται η επιχείρηση τήρησης των ισορροπιών από την κυβέρνηση, ανάμεσα στην αντιμετώπισης της πανδημίας και την προστασία της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Μια προσπάθεια που καθημερινά πλέον γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, με την «Όμικρον» να επελαύνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να κυριαρχήσει και στην Ελλάδα.

Στο εξαιρετικό πιθανό σενάριο, λοιπόν, που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για έκρηξη των κρουσμάτων λόγω τη «Ο», μέσα στον πρώτο μήνα του 2022, αναπόφευκτα το ΕΣΥ θα δοκιμαστεί. Ακόμα και εάν τελικώς αποδειχθεί ότι η νέα μετάλλαξη προκαλεί ελαφρότερη νόηση, η υπερμεταδοτικότητα της είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει εστία προβλημάτων.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις του. Αποφάσεις που έχουν να κάνουν κυρίως με την «καθαρή» επιλογή να μην ξανακλείσει η χώρα. Νέο lockdown δεν θα υπάρξει, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα μέτρα θα παραμείνουν ως έχουν αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι εφόσον η κατάσταση δυσκολέψει περισσότερο, μία σειρά νέων περιορισμών θα μπουν στη ζωή μας, όπως:

-Το κλείσιμο των χώρων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης στις 11 το βράδυ ή και ακόμα πιο νωρίς,

-Η διεύρυνση της τηλεργασίας που μπορεί να αγγίξει το 60% από το 20% που βρίσκεται σήμερα,

-Ο περιορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι ότι εφόσον τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη δεν εφαρμοστούν από τους πολίτες σε μεγάλο βαθμό, σε συνδυασμό με τον απαιτούμενο αυξημένο αυτοέλεγχο που απαιτείται, τότε η εικόνα που θα προκύψει θα είναι άσχημη θα είναι άσχημη και η περίοδος μέσα στον Ιανουάριο θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, όπου θα εξεταστεί η απόδοση των μέτρων που ελήφθησαν τις μέρες των Χριστουγέννων.