Ο κορονοϊός «σκοτώνει» και το Airbnb

Ο κορονοϊός «σκοτώνει» και το Airbnb

Μία από τις πιο προσφιλείς τάσεις ενοικίασης ακινήτων των τελευταίων ετών, το Airbnb, δείχνει να υφίσταται σοβαρό πλήγμα εξαιτίας του κορονοϊού. Με την τουριστική κίνηση να εμφανίζει ήδη μείωση, οι ιδιοκτήτες όσων επένδυσαν σε αυτή τη μορφή ενοικίασης βρίσκονται σε απόγνωση με τις ακυρώσεις να έρχονται σωρηδόν.

«Επικρατεί απογοήτευση σε όλους. Υπάρχουν πάρα πολλές ακυρώσεις που φτάνουν στο 90%» σημειώνει στο liberal η πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού (ΣΟΔΙΑ), Θεοδώρα Δήμα, επισημαίνοντας πως από τα περίπου 100.000 καταλύματα που υπάρχουν, αυτή τη στιγμή 8 στα 10 είναι άδεια. Πολλοί επιχειρούν να μεταφέρουν πιο μετά τις κρατήσεις τους για να δουν πως θα εξελιχθεί η κρίση.

Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι επένδυσαν φέτος και πήραν δάνεια για να ανακαινίσουν τα σπίτια τους, καθώς όλοι πίστευαν πως θα ήταν μία πολύ καλή σεζόν. Αυτή βρίσκονται στη χειρότερη μοίρα αφού καλούνται να πληρώνουν δόσεις χωρίς να μπορούν να έχουν κάποιο εισόδημα.

Η δεύτερη κατηγορία που πλήττεται είναι εκείνη όσων είχαν ήδη επιπλωμένα σπίτια ή εξοχικά, τα οποία διέθεταν για κάποιες μέρες του χρόνου και τώρα είναι άδεια. Υπάρχουν και οι εταιρείες, που έκαναν υπεκμίσθωση και εμφανίζονται να έχουν 30 και πλέον ακίνητα που είναι επίσης άδεια.

Αυτοί, όμως, καλούνται να πληρώσουν κανονικά τα ενοίκια στους ιδιοκτήτες από τους οποίους εκμίσθωσαν τα διαμερίσματα και επειδή θεωρείται αστική μίσθωση και όχι εμπορική και δεν υπάρχει έκπτωση. Αρχίζουν να γίνονται κάποια παζάρια με ιδιοκτήτες από τις εταιρείες ώστε να υπάρξει εξόφληση σταδιακά. Και οι δύο μεριές πρέπει να δείξουν κατανόηση.

«Χάθηκε η χρονιά» τονίζει η κυρία Δήμα, ελπίζοντας πως ενδεχομένως στα μέσα προς τα τέλη καλοκαιριού να έχουν εσωτερικό τουρισμό. «Θεωρούμε ότι πολλοί Έλληνες από ψυχολογικής άποψης δεν θα τολμήσουν να πάνε στο εξωτερικό κι έτσι μπορεί να αναζητήσουν μία λύση στο Airbnb, όπου οι τιμές θα είναι πολύ χαμηλές» αναφέρει, προσθέτοντας βέβαια ότι αυτό «προϋποθέτει να μην καταρρακωθεί η οικονομία γενικά».

Εναλλακτικές λύσεις

Ως εναλλακτική λύση βλέπει η κυρία Δήμα την εθελοντική πρωτοβουλία που έχει ήδη ξεκινήσει από ιδιοκτήτες διαμερισμάτων Airbnb, προκειμένου να αξιοποιηθούν εν μέσω κρίσης για την εξυπηρέτησης ειδικών κατηγοριών πληθυσμού. «Είμαστε μονάδες, που εξυπηρετούν κάτω από 10 άτομα, άρα πληρούμε τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση για τις συναθροίσεις» αναφέρει. Υπάρχουν, όπως λέει, περίπου 6.000 άτομα που είτε έρχονται από το εξωτερικό, είτε για άλλους λόγους απαιτείται να απομονωθούν. «Τα σπίτια Airbnb βολεύουν πολύ για να απομονωθεί κάποιος για ορισμένο διάστημα» αναφέρει.

Παράλληλα, υπάρχουν 4.000 άτομα προσωπικού Υγείας, τα οποία ενδέχεται να αναζητήσουν στέγαση και θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα διαμερίσματα του Airbnb. Ήδη, έχει ξεκινήσει μία εθελοντική πρωτοβουλία να δοθούν σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπου δεν θα πληρώνουν ενοίκιο, αλλά μόνον ό,τι έξοδα κάνουν.

Η κυρία Δήμα αναφέρεται επίσης και σε προσωπικό ξενοδοχείων, που έκλεισαν αλλά έμεναν σε αυτά. «Αυτό το κενό καλούμαστε να αναπληρώσουμε» τονίζει, προσθέτοντας: «Το να διαμοιράζεσαι κάτι όταν κάτι εσύ δεν το χρειάζεσαι, να το κάνουμε πράξη». Μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν αρκετοί ιδιοκτήτες που διαθέτουν το διαμέρισμά τους σε αυτές τις ειδικές ομάδες.

Οι ανακοινώσεις της εταιρείας

Πολιτική ειδικών περιστάσεων έθεσε σε εφαρμογή η Airbnb λόγω κορονοϊού, η οποία όμως αφορά μόνον συγκεκριμένες περιπτώσεις κρατήσεων, ενώ για όλες τις υπόλοιπες ισχύουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους οικοδεσπότες τους για οποιαδήποτε αλλαγή.

Οι κρατήσεις για καταλύματα και εμπειρίες στην Airbnb που έχουν γίνει έως και τις 14 Μαρτίου 2020, με ημερομηνία άφιξης μεταξύ 14 Μαρτίου 2020 και 14 Απριλίου 2020, καλύπτονται από την πολιτική αυτή και μπορούν να ακυρωθούν πριν από την άφιξη. Οι επισκέπτες που ακυρώνουν μια τέτοια κράτηση θα λαμβάνουν πλήρη επιστροφή χρημάτων.

Ωστόσο, για κρατήσεις που έγιναν μετά τις 14 Μαρτίου ή και εκείνες που έγιναν έως την ίδια ημερομηνία με άφιξη μετά τις 14 Απριλίου θα εφαρμόζεται η πολιτική ακύρωσης του οικοδεσπότη, ενώ εάν η κράτηση έχει ήδη ξεκινήσει, δηλαδή η ημερομηνία άφιξης έχει παρέλθει, δεν εφαρμόζεται καμία ειδική μέριμνα.

Οι κρατήσεις για καταλύματα και εμπειρίες στην Airbnb που πραγματοποιούνται μετά τις 14 Μαρτίου 2020 δεν καλύπτονται από την πολιτική ειδικών περιστάσεων, εκτός από τις περιπτώσεις όπου ο επισκέπτης ή ο οικοδεσπότης έχει προσβληθεί από τη νόσο COVID-19.

Στις ειδικές περιστάσεις που αφορούν τη νόσο COVID-19 και δεν καλύπτονται ανήκουν διακοπές και ακυρώσεις μεταφορών, προειδοποιήσεις και περιορισμοί για ταξίδια, συμβουλές υγείας και καραντίνες, αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία και άλλες κυβερνητικές εντολές, όπως εντολές εκκένωσης, κλείσιμο συνόρων, απαγορεύσεις για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις και ανάγκη για καταφύγιο επιτόπου.