Ο κορονοϊός σφυροκοπά τις χώρες «BRICS»

Ο κορονοϊός σφυροκοπά τις χώρες «BRICS»

Μπορεί η Ευρώπη να έχει για την ώρα «ησυχάσει» με τον εφιάλτη του κορονοϊου, όμως δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίξει το ίδιο για τις χώρες που έγιναν γνωστές ως BRICS, ήτοι τις Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική. Αν εξαιρέσει κανείς την Κίνα, την αρχική εστία του ιού, αυτή τη στιγμή η κατάσταση στα υπόλοιπα κράτη της -άλλοτε συμμαχίας των επόμενων μεγάλων δυνάμεων- είναι βασανιστική. 

Οι χώρες τις οποίες ο πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs Τζιμ Ο' Νιλ είχε χαρακτηρίσει ως BRICS, λόγω του γεγονότος ότι αναδύονταν στις αρχές του 2000 στην παγκόσμια σκηνή, έχουν γίνει πια τα νέα hot spots του κορονοϊου. Σε ορισμένες εξ αυτών μάλιστα οι τραγικές υγειονομικές συνθήκες σε συνδυασμό με φτώχεια και τις οικονομικές ανισότητες δημιουργούν μια εκρηκτική συνθήκη.

Βραζιλία

Στο επίκεντρο των παραπάνω βρίσκεται η Βραζιλία η οποία πληρώνει σε μεγάλο βαθμό την άρνηση του προέδρου της Ζαΐχ Μπολσονάρου να αναγνωρίσει την σοβαρότητα της κατάστασης.

Έτσι, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Τρίτη νέο θλιβερό ρεκόρ θανάτων λόγω του κορονοϊού, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 1.179 χθες. Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι βραζιλιάνικες αρχές καταγράφουν πάνω από 1.000 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας σε ένα 24ωρο. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού αυξήθηκε έτσι σε 17.971 νεκρούς επί συνόλου 271.628 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ινδία

Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το σύνολο των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ανέρχεται πλέον σε 101.139 και οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έχουν φθάσει τους 3.163, καθώς η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού δεν μοιάζει να επιβραδύνεται, παρά το lockdown που έχει επιβληθεί εδώ κι εβδομάδες στη χώρα. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξάνεται κατά 4.000 και πλέον καθημερινά την τελευταία εβδομάδα. Επισήμως, η Ινδία παρέτεινε την Κυριακή την ισχύ των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζει ως την 31η Μαΐου, όμως οι κυβερνήσεις πολλών ομόσπονδων κρατών κατέστησαν σαφές πως θα επιτρέψουν στις εταιρείες που βρίσκονται στις δικές τους δικαιοδοσίες να επαναλειτουργήσουν.

Ρωσία 

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 135 νεκρούς σε διάστημα 24 ωρών, αριθμό ρεκόρ, όμως για πρώτη φορά μειώθηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Συνολικά οι θάνατοι από την covid-19 στη χώρα ανέρχονται σε 2.972, ενώ 8.764 νέες μολύνσεις εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας σε 308.705 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρητές έχουν επισημάνει τον συγκριτικά χαμηλό συνολικό αριθμό θανάτων στη Ρωσία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- παρόλο που η χώρα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στον κόσμο αναφορικά με τον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, μετά τις ΗΠΑ.

Νότια Αφρική

Η Νότια Αφρική μετρά 15.515 κρούσματα Covid-19, με την τουριστική επαρχία Δυτικό Ακρωτήριο να συγκεντρώνει σχεδόν το 60% των κρουσμάτων. Η Νότια Αφρική ανακοίνωσε 1.160 νέα κρούσματα της νόσου covid-19, τον μεγαλύτερο ημερήσιο απολογισμό από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος τον Μάρτιο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.