Ο κόουτς Δημήτρης Πρίφτης διάλεξε μόνος του να περπατήσει έναν μακρύ δρόμο

Ο κόουτς Δημήτρης Πρίφτης διάλεξε μόνος του να περπατήσει έναν μακρύ δρόμο

Δεν πιστεύει ότι η επιτυχία είναι κάτι εφήμερο. Ωστόσο, επιμένει ότι όλα χρειάζονται τον χρόνο τους. Αυτό το προνόμιο και την «πολυτέλεια» που βιώνει τα τελευταία επτά χρόνια της πορείας 32 ετών σε πάγκους. Ο Δημήτρης Πρίφτης έχει νικήσει δύο φορές στην καριέρα του, ως κόουτς της Καβάλας και του Ικαρου Καλλιθέας, τον Παναθηναϊκό του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Δεν θεωρεί αυτά τα αποτελέσματα «παράσημο». Τα λόγια που τα συνόδευσαν, ωστόσο, ήταν. Και απέδειξαν τον χαρακτήρα και τη νοοτροπία του.

Και τις δύο φορές που επιβλήθηκε του «Ζοτς», όταν του ζήτησαν εύλογα μία συνέντευξη, η απόκρισή του ήταν αφοπλιστική: «Δεν υπάρχει λόγος για λόγια. Αν θέλετε δηλώσεις, σας περιμένω έπειτα από δύο διαδοχικές ήττες...». Με την ίδια λογική, ο 52χρονος προπονητής της ρωσικής Ούνικς Καζάν θα κρατήσει κλειστό το στόμα του μετά τον θρίαμβο το βράδυ της Τετάρτης (14/4) στη Μπολόνια, στον τρίτο ημιτελικό του EuroCup. Η νίκη 107-100 επί του μεγάλου φαβορί, της γεμάτης σταρ (Μάρκο Μπελινέλι, Μίλος Τεόντοσιτς) και αήττητης σε 19 ματς ως τη σειρά Βίρτους, εξασφάλισε στη Ούνικς παρουσία στον τελικό με τη Μονακό και την πρόκριση στην Ευρωλίγκα της επόμενης σεζόν!

Η ομάδα του Καζάν, στο οποίο ο Δημήτρης Πρίφτης ζει και εργάζεται υπό απόλυτη εμπιστοσύνη από το 2017, θα διεκδικήσει το δεύτερο EuroCup της ιστορίας της, μετά την κατάκτηση του τροπαίου το 2011. Αυτή θα είναι η τέταρτη συμμετοχή της στην Ευρωλίγκα, μετά το 2011 – 2012, το 2014 – 2015 αρχικά με κόουτς τον Αργύρη Πεδουλάκη και το 2016 – 2017. Μία επιτυχία που πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον Ελληνα τεχνικό, στους συμπατριώτες του επιτελείου του, τους βοηθούς Θωμά Νίκου και Βασίλη Σίμτσακ, τον φυσιοθεραπευτή Χάρη Γλάρο και τον καλαθοσφαιριστή Κώστα Καϊμακόγλου.

Πριν από την Ούνικς, ο κόουτς Πρίφτης εργάστηκε για τρία χρόνια στον Αρη, σε εποχές που και τότε η μακροημέρευση και η υπομονή στους προπονητές, στην Ελλάδα, ήταν σχεδόν σπάνια. Ο ίδιος, όμως, ήταν πάντοτε μεθοδικός, διατηρούσε χαμηλό προφίλ είτε εργαζόταν στο υψηλότερο επίπεδο είτε σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών. Και πάντοτε άκουγε με προσοχή τους προϊστάμενους, έχοντας εργαστεί στο πλάι καταξιωμένων κόουτς όπως οι Παναγιώτης Γιαννάκης, Φώτης Κατσικάρης, Ηλίας Ζούρος, Ντέιβιντ Μπλατ, Γιόνας Καζλάουσκας, Βαγγέλης Αλεξανδρής κ.α..

Η φιλοσοφία του ήταν σταθερή. Κάθισε για πρώτη φορά στην άκρη ενός πάγκου στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Αρχικά στα τμήματα υποδομής του ΑΝΟ Γλυφάδας, στη συνέχεια στην ομάδα γυναικών του Κρόνου Αγίου Δημητρίου, στο ανδρικό τμήμα του Αιγαίου Γλυφάδας και το 1998, στις Εσπερίδες. Διετέλεσε ασίσταντ στο πλευρό του Ντιρκ Μπάουερμαν στη Δάφνη και σε Ιωνικό Νικαίας, ΑΕΚ (2003 – 2009) και Αρη. Από το 2010 «προβιβάστηκε» σε χεντ κόουτς, για μία διετία στην Καβάλα κατακτώντας δις την 6η θέση στο πρωτάθλημα. Πέρασε από μία σεζόν σε Ικαρο και Κολοσσό Ρόδου και στα πλέι οφς του 2014 βρέθηκε στον Παναθηναϊκό, ως βοηθός αλλά και κάτι σαν «αόρατος» πρώτος προπονητής, πλάι στον άπειρο στους πάγκους Φραγκίσκο Αλβέρτη.

Κατέκτησε με τους «πράσινους» τον τίτλο στην Α1, ήταν ασίσταντ και στην Εθνική ομάδα (2008 – 2012 και 2014 – 2016) και μετά την τριετία στον Αρη (δύο φορές 4η θέση) ξενιτεύτηκε στο Καζάν. Εκτοτε, κάποιες διακριτικές «ενοχλήσεις» της ΑΕΚ – με την οποία είχε μία σχέση ετών – και το φετινό ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού, μετά την απόλυση του Γιώργου Βόβορα, δεν τον «άγγιξαν». Η νοοτροπία του, η υπομονή που έχει μάθει να βιώνει στη Ρωσία έγινε καθημερινότητα που δεν υφίσταται στην πατρίδα του. Το δέλεαρ του πάγκου του «τριφυλλιού», αλλά με εύκολη κρίση όπως και με τον κόουτς Βόβορα, δεν τον κάλυπτε. Οσο κι αν διπλωματικά «έριξε το μπαλάκι» στη διοίκηση της Ούνικς, που αρνήθηκε να τον αφήσει στον πρώτο χρόνο του 1+1 έτους συμβολαίου του.

Τη σεζόν 2021 – 2022 ο Δημήτρης Πρίφτης αναμένεται να εργαστεί για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα, καθώς ο πρόεδρος της ομάδας του, Εβγκένι Μπογκάτσεφ, τόνισε στην ιστοσελίδα metaratings.ru ότι «θέλουμε να συνεχίσουμε μαζί του και πιστεύω θα βρούμε, όπως εδώ και τέσσερα χρόνια, κοινό κώδικα επικοινωνίας». Το πάθος για τη δουλειά του, η φιλοσοφία του, το χαμηλό βλέμμα και τα ανοικτά αυτιά τον οδήγησαν με ασφάλεια στην προσωπική καταξίωση.

Πάντως, ποτέ το μπάσκετ για τον Δημήτρη Πρίφτη δεν ήταν ατομική επιδίωξη. Οπως αναφέρει και ο αστικός μύθος από τα νότια προάστια, όταν υποχρέωνε τους παίκτες του στον ΑΝΟ Γλυφάδας να κάνουν προπόνηση (σε ανοικτό γηπεδάκι) υπό βροχή, τους έλεγε πως «εμείς θα γίνουμε πρώτοι διότι τώρα που οι άλλοι είναι στα σπίτια τους, εμείς τρέχουμε στη βροχή». Εκείνα τα παιδιά, όμως, εμπνέονταν διότι ο κόουτς Πρίφτης έτρεχε βρεγμένος μαζί τους!