O Κιμ Γιονγκ Ουν προμηθεύτηκε ένα πειραματικό κινέζικο εμβόλιο

O Κιμ Γιονγκ Ουν προμηθεύτηκε ένα πειραματικό κινέζικο εμβόλιο

Η Κίνα παρείχε στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και την οικογένεια του ένα πειραματικό εμβόλιο κατά κορονοϊού, σύμφωνα με αμερικανό αναλυτή που επικαλείται ιαπωνικές πηγές πληροφοριών.

Ο ελληνικής καταγωγής αναλυτής Χάρι Καζιάνης, εμπειρογνώμονας σε θέματα Βόρειας Κορέας υποστήριξε ότι οι Κιμ και αρκετοί ανώτεροι αξιωματούχοι της Βόρειας Κορέας έχουν ήδη εμβολιαστεί, χωρίς να είναι σαφές ποιο ακριβώς εμβόλιο έκαναν και αν είναι ασφαλές.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, η οικογένεια του και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊου τις τελευταίες δύο έως τρεις εβδομάδες χάρη σε έναν υποψήφιο εμβολίου που παρέχεται από την κινεζική κυβέρνηση», έγραψε ο Καζιάνης σε άρθρο στην ιστοσελίδα. 19FortyFive.

Ωστόσο, υπάρχουν ειδικοί που αμφιβάλλουν για το αν ο Κιμ θα χρησιμοποιούσε ένα πειραματικό εμβόλιο.

«Ακόμα κι αν ένα κινεζικό εμβόλιο είχε ήδη εγκριθεί, δεν θα έπαιρνε αυτόν τον κίνδυνο όταν έχει πολλά καταφύγια που μπορούν να διασφαλίσουν σχεδόν πλήρη απομόνωση», δήλωσε ο Βορειοκορεάτης, εμπειρογνώμονας μολυσματικών ασθενειών που αυτομόλησε στη Νότια Κορέα το 2012.

Ο Μαρκ Μπάρι, αναλυτής της Ανατολικής Ασίας και αναπληρωτής συντάκτης του International Journal on World Peace, δήλωσε ότι ο Κιμ θα προτιμούσε τα αποδεδειγμένα ευρωπαϊκά εμβόλια από αυτά που παρέχονται από το Πεκίνο.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με δημοσίευμα του CBS που επικαλείται στοιχεία που παρείχε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS) της Νότιας Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε εντολή να εκτελεστούν τουλάχιστον δύο άνθρωποι προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

Επίσης, φέρεται να απαγόρευσε επίσης την αλιεία και την παραγωγή θαλάσσιου αλατιού για να αποτρέψει τη μόλυνση του νερού από τον κορονοϊό.