Ο καθηγητής που προέβλεψε «καρέ καρέ» την αντίδραση Τραμπ στην πανδημία

Ο καθηγητής που προέβλεψε «καρέ καρέ» την αντίδραση Τραμπ στην πανδημία

Εδώ και περίπου δύο μήνες, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊου, ο οποίος έχει φέρει τα πάνω κάτω στον πλανήτη, αλλάζοντας σχεδόν τα πάντα. 

Ένα από τα κεντρικά πρόσωπα αυτής της  πρωτόγνωρης κατάστασης είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επικριθεί έντονα για την στάση του, όσον αφορά την αντιμετώπιση του ιού. Σύμφωνα με πληροφορίες από υπηρεσίες και μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Τραμπ φέρεται να ήταν ενήμερος για τους κινδύνους από τον Ιανουάριο. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνέκρινε αρχικά τον κορονοϊό με μια "απλή γρίπη", αρνούμενος να λάβει μέτρα, μόνο και μόνο για να αναγκαστεί προ ημερών να παραδεχτεί ότι πρόκειται για "κάτι που δεν έχει ξαναζήσει η χώρα". 

Καθώς η πανδημία εξελίσσονταν, ο πλανήτης ανακάλυπτε ότι σε ένα τέτοιο σενάριο είχαν αναφερθεί στο παρελθόν πολλοί, από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους Τζούνιορ μέχρι τον Μπιλ Γκέιτς και τον συγγραφέα Στίβεν Κινγκ. Στον αντίποδα, ελάχιστοι είχαν διαβλέψει και περιγράψει την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ. Ένας εξ αυτών είναι ο καθηγητής βιοηθικής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Αρτ Καπλαν το 2016. 

Σε άρθρο του με τίτλο "Το τέλος του πολιτισμού και ο Ντόναλντ Τραμπ" στο Health Care Blog τον Μάϊο του 2016, πέντε μήνες πριν εκλεγεί στην προεδρία, ο Κάπλαν προβλέπει με ανατριχιαστική- θα έλεγε κανείς- λεπτομέρεια την αντίδραση του σημερινού ενοίκου του Λευκού Οίκου. Επιπρόσθετα, ο Καπλαν σε ένα "ντεζαβού" των όσων διαβάζουμε καθημερινά αναφέρεται και στα σενάρια περί του πως προέκυψε ο ιός, (βιολογικό όπλο, βιοτρομοκρατία κλπ). 

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Κάπλαν ξετυλίγει "καρέ καρέ" το τι ακριβώς ζει ο πλανήτης εδώ και τρεις μήνες. "Την Άνοιξη του 2017, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ διαπίστωναν ότι τα κοτόπουλα πέθαναν από μια άγνωστη αρρώστια, η οποία προερχόταν από την Κίνα. Το Πεκίνο όμως, άργησε να αναφερθεί στην ασθένεια η οποία είχε αρχίσει ήδη να αφήνει πίσω της νεκρούς, ακόμα και νέους ανθρώπους", γράφει ο καθηγητής.

"Ένα στέλεχος της γρίπης του 2003 είχε μεταλλαχθεί και σκότωσε τον πρώτον Αμερικανό, έναν επιχειρηματία που μόλις είχε γυρίσει από το Χονγκ Κονγκ. Αμέσως ξέσπασε πανικός, ειδικοί στα κανάλια, άνθρωποι στα σπίτια τους, έλλειψη σε μάσκες και ιατρικό υλικό και τα νοσοκομεία σε κατάσταση πανικού. Ο Τραμπ όμως αρνούνταν να πάρει μέτρα αναφερόμενος σε συνωμοσία." περιγράφει ο σημαίνων καθηγητής βιοηθικής.

"Ύστερα από ένα διάστημα, ο Τραμπ αποφάσισε να παρέμβει: Με ένα πύρινο διάγγελμα στο οποίο κατηγορούσε τους μετανάστες "οι οποίοι έφερναν τον ιό στη χώρα", ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό...Αφού πέρασε κάποιο, διάστημα με εκατοντάδες νεκρούς και κοινωνική αναταραχή το εμβόλιο βρέθηκε. Ο Τραμπ το έκανε πρώτος σε απευθείας σύνδεση και επέστρεψε στα καθήκοντά του ξεκινώντας έναν σκληρό εμπορικό πόλεμο με την Κίνα λόγω της "ανευθυνότητας της" στην αντιμετώπιση του ιού", κλείνει ο Αρτ Κάπλαν το ομολογουμένως προφητικό άρθρο του.