Ο κατάλογος των 2.330 ακινήτων δόθηκε στη δημοσιότητα

Ο κατάλογος των 2.330 ακινήτων δόθηκε στη δημοσιότητα

Της Αγγελικής Κώττη 

Όταν έχει γίνει γνωστό πως μεταβιβάζονται στο υπερταμείο ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, η Σπιναλόγκα, ο Λευκός Πύργος, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων και η παλαιά πόλη της Κέρκυρας, (τα περισσότερα έχουν χαρακτηρισθεί μνημεία της UNESCO) δεν προξενεί εντύπωση σχεδόν τίποτα. Πριν από λίγο το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα τον περιβόητο κατάλογο των 2330 ακινήτων που δεν θα μεταβιβαστούν στην ΕΤΑΔ.

Από τη λίστα  μάθαμε ότι εκτός από τα όσα είχαν ήδη δημοσιοποιηθεί, προστίθενται:  Κυνόσουρα, Βραυρώνα, προϊστορικός οικισμός στη χερσόνησο Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό, τμήματα του Αδριάνειου υδραγωγείου, αρχαία λατομεία στον Υμηττό, την Πεντέλη και την Ελευσίνα, ο αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας και εκείνος του Μαραθώνα, η Μπρεξίζα, τα αρχαιολογικά τείχη του Πειραιά, τα σπήλαια Νταβέλη και Νυμφών, η ακριτική Σύμη (ό,τι έχει κηρυχθεί ιστορικός τόπος), ο αρχαιολογικός χώρος Τραϊανούπολης στον Εβρο, το ευρύτερο Δελφικό τοπίο (που κρατιέται με νύχια και με δόντια δεκαετίες τώρα) κ.α.

Δυστυχώς καμία έκπληξη. Σχεδόν όλα τα απαλλοτριωμένα και μη οικόπεδα του υπολοίπου Αττικής, ας πούμε, είχε οριστεί να μεταβιβαστούν. Αρχαιότητες για τις οποίες ο κόσμος είχε αγωνιστεί να σωθούν, οικόπεδα για τα οποία είχαν δοθεί «μάχες» από τη μεταπολίτευση και μέχρι το 2015, εν μια νυκτί εστάλησαν στο υπερταμείο. Και η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω, παρόλες τις αντιδράσεις που ξεσήκωσαν οι αποφάσεις της.

Εντυπωσιακή είναι η απουσία κριτηρίων στην κατάρτιση του καταλόγου, όπως μαρτυρά η ανάγνωσή του. Αρχαιολογικοί χώροι, αρχαιολογικές αποθήκες, μουσεία, μνημεία, απαλλοτριωμένα οικόπεδα, όλα μαζί αχταρμάς εντάχθηκαν χωρίς καμιά λογική. Αλλοι νομοί λείπουν (όπως και ο Δήμος Αθηναίων) από άλλους έχουν ενταχθεί ελάχιστα. Αν όμως δεν υπάρχουν κριτήρια, τότε σημαίνει πως τα μνημεία βρίσκονται μονίμως σε κίνδυνο, γιατί δεν γνωρίζει κανείς πώς να επιτευχθεί η προστασία τους από τέτοιες αυθαιρεσίες.

Στον κατάλογο των 2330 εντύπωση προξενούν τα αρχαιολογικά ακίνητα στην  Κηφισιά, τη Βραυρώνα, τον Αγιο Στέφανο, την Αρτέμιδα, τον Μαραθώνα, τα Γλυκά Νερά και σε άλλους δήμους της Αττικής. Σε δήμους όπου τα οικόπεδα είναι πανάκριβα, προφανώς κάποιοι θέλουν να περάσουν απαλλοτριωμένα ακίνητα (πλην όμως με διαπιστωμένες αρχαιότητες) με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Δείτε τη λίστα ΕΔΩ 

Διαβάστε ακόμα - Φταίει η Κονιόρδου και ο... Χατζηπετρής!