Ο ιταλικός Νότος κάνει τη διαφορά στην «σκουάντρα ατζούρα»

Ο ιταλικός Νότος κάνει τη διαφορά στην «σκουάντρα ατζούρα»

Στην σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε, οι ομάδες του Βορρά ήταν οι μεγάλες νικήτριες του ιταλικού ποδοσφαίρου. Η Ιντερ πήρε το πρωτάθλημα, η Γιουβέντους το Κύπελλο και το Σούπερ Καπ. Η Μίλαν τερμάτισε δεύτερη και η Αταλάντα 3η, ενώ η «Βέκια Σινιόρα» ολοκλήρωσε την 4άδα που θα παίξει στους ομίλους του Champions League την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Τρεις από την περιοχή της Λομβαρδίας και μια από το Τορίνο... Ο ιταλικός Νότος θα περιοριστεί σε δεύτερο ρόλο στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν και πιθανώς εκ νέου στο πρωτάθλημα.

Η Εθνική Ιταλίας, από την άλλη, είναι ο θρίαμβος των Νότιων επί των Βόρειων. Οι καλύτεροι 11 του Ρομπέρτο Μαντσίνι γεννήθηκαν κάτω από τον ποταμό Πάδο. Η «σκουάντρα ατζούρα», δε, θα επιδιώξει να καταρρίψει και τη δική της... ιστορία. Ποτέ δεν κατέκτησε το τρόπαιο μιας μεγάλης διοργάνωσης δίχως να έχει εκπροσώπους του ιταλικού βορρά στην 11άδα της. Το 2006 που σήκωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Γερμανίας κόντρα σε κάθε προγνωστικό, το... γκολ το πρόσφεραν ποδοσφαιριστές από το Βορρά (Λούκα Τόνι, Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, Αλμπέρτο Τζιλαρντίνο, Πίπο Ιντσάγκι). Φέτος, η τριάδα Λορέντσο Ινσίνιε, Τσίρο Ιμόμπιλε και Ντομένικο Μπεράρντι είναι από το Νότο. Οι δύο πρώτοι από την περιφέρεια της Νάπολι κι ο τρίτος από το Καριάτι (Καρυάτες).

Για την Ιταλία το ματς με την Τουρκία (Παρασκευή 11/6, 22:00, ΑΝΤ1) έχει και άλλες προεκτάσεις. Οικονομικές και πολιτικές. Σύμφωνα με το Forbes μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ το 2006 κατέγραψε άνοδο 2% στο ΑΕΠ της! Η μεγαλύτερη άνοδος τα τελευταία 17 χρόνια. Επειτα είναι και η προσπάθεια του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να πάρει τα ματς που προορίζονταν για το «Ολίμπικο» της Ρώμης στο «Ολυμπιακό Στάδιο» της Κωνσταντινούπολης. Ηταν οι μέρες της ανταλλαγής δηλώσεων με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, αλλά και των αμφιβολιών των Ιταλών για το αν θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν θεατές όπως ήθελε η UEFA. Στην Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, δε, εξέτασαν το ενδεχόμενο της μεταφοράς με δεδομένο πως τα άλλα ματς του πρώτου ομίλου (Ουαλία και Ελβετία οι άλλες ομάδες του γκρουπ) γίνονται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Οι ομάδες θα έκαναν μικρότερα ταξίδια κιόλας.

Η Ιταλία, όμως, έκανε τις απαραίτητες κινήσεις, ανέπτυξε ασφαλή πρωτόκολλα και τώρα θα υποδεχθεί ως και 16.000 φιλάθλους στο εναρκτήριο ματς. Μάλιστα, 3.000 από αυτούς αναμένεται να είναι Τούρκοι. Η «σκουάντα ατζούρα» ξέρει πως έχει στην πλάτη της τις προσδοκίες μιας ολόκληρης χώρας που ακόμη δεν έχει σταματήσει να θρηνεί τα θύματα του κορονοϊού. Το ποδόσφαιρο ίσως της επιτρέψει να χαρεί, με τα παιδιά του νότου να την οδηγούν.