Ο ισραηλινός «Σιδηρούς Θόλος» θα αναπτυχθεί σε αμερικανικές βάσεις ανά τον Κόλπο
Haaretz

Ο ισραηλινός «Σιδηρούς Θόλος» θα αναπτυχθεί σε αμερικανικές βάσεις ανά τον Κόλπο

Το Ισραήλ συμφώνησε να αναπτυχθούν συστοιχίες του αντιαεροπορικού–αντιπυραυλικού συστήματος «Σιδηρούς Θόλος» (Iron Dome) σε βάσεις των ΗΠΑ στα κράτη του Κόλπου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, η έγκριση ήρθε στο πλαίσιο της υπογραφής των συμφωνιών ομαλοποίησης μεταξύ του Ισραήλ και των κρατών του Κόλπου, γνωστές ως «Συμφωνίες του Αβραάμ».

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας αρνήθηκαν, σύμφωνα με τον Haaretz, να αποκαλύψουν τα ονόματα των χωρών του Κόλπου στις οποίες θα τοποθετηθούν οι συστοιχίες «Σιδηρούς Θόλος», ότι αυτές θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της προστασίας των αμερικανικών βάσεων ανά τον αραβικό κόσμο.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, μια σαουδαραβική εφημερίδα ανέφερε ότι το Ριάντ υπέγραψε συμφωνία για την αγορά μιας συστοιχίας «Σιδηρούς Θόλος» από το Ισραήλ με τους Αμερικανούς να ενεργούν ως μεσολαβητές.

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας έσπευσε τότε να διαψεύσει ότι μια τέτοια συμφωνία είχε υπογραφεί, αλλά δεν αρνήθηκε ότι οι Σαουδάραβες είχαν ζητήσει να αγοράσουν το σύστημα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν για πρώτη φορά το σύστημα το 2011 και θεωρούν πως αποδείχθηκε αποτελεσματικό στην αναχαίτιση και την κατάρριψη πυραύλων και ρουκετών που εκτοξεύθηκαν εναντίον της επικράτειας της χώρας, κυρίως από τη Λωρίδα της Γάζας.

Κάθε συστοιχία, που κατασκευάζει η δημόσια επιχείρηση Rafael Defense Systems (Χάιφα), εν μέρει με χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ, περιλαμβάνει στην τρέχουσα εκδοχή του συστήματος ένα ραντάρ εντοπισμού και παρακολούθησης στόχων, λογισμικό ελέγχου πυρός και τρεις εκτοξευτήρες, καθένας από τους οποίους είναι εφοδιασμένος με είκοσι πυραύλους αναχαίτισης, με δραστικό βεληνεκές 70 χιλιομέτρων.