O ήρωας της Ρεάλ Σοσιεδάδ την ώρα της χαράς μιλούσε για θάνατο

O ήρωας της Ρεάλ Σοσιεδάδ την ώρα της χαράς μιλούσε για θάνατο

Τα δάκρυα έτρεχαν στα πρόσωπα των παικτών της Ρεάλ Σοσιεδάδ μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ισπανίας κόντρα στη μεγάλη αντίπαλο Αθλέτικ Μπιλμπάο με 1-0. Ηξεραν επί τόπου πως έγραψαν ιστορία στο «Λα Καρτούχα» της Σεβίλλης. Ενας από τους πιο επεισοδιακούς τελικούς στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, μόλις είχε ολοκληρωθεί. Πρωταγωνιστής του αναμφίβολα ο Μίκελ Ογιαρθάμπαλ: ο σκόρερ, με πέναλτι, του μοναδικού τέρματος. Ο αρχηγός των «τσούρι ούρντιν».

Συγκινημένος, είπε: «είναι μια ωραία μέρα γιατί θυμάσαι όλο τον κόσμο. Οι οπαδοί μας περνούν δύσκολες στιγμές και είναι το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε γι' αυτούς. Θυμάμαι τόσους πολλούς... που θα ήθελα να είναι μαζί μας εδώ, αλλά υπάρχουν συγγενείς που φεύγουν με τον χειρότερο τρόπο». Σε μια μέρα χαράς, με τον σύλλογο να πανηγυρίζει τον πρώτο τίτλο του από το 1987 δεν είναι συνηθισμένο ο νικητής να μιλάει για τον θάνατο.

Ωστόσο, αυτό συμβαίνει στα κλαμπ που λειτουργούν ως «οικογένειες». Το Σαν Σεμπαστιάν, η πόλη της Ρεάλ Σοσιεδάδ, έχει σχεδόν 200.000 κατοίκους. Από την 20άδα της αποστολής του τελικού, οι 15 προέρχονται από την ακαδημία της. Επιπλέον, οι συγγενείς παίζουν ρόλο στο ποια ομάδα θα υποστηρίξουν οι Βάσκοι. Εκείνοι του Ογιαρθάμπαλ τον έκαναν «τσούρι ούρντιν». «Αγαπώ πολύ τους οπαδούς μας», πρόσθεσε.

Στα 23 του έχει ήδη γράψει παραπάνω από 200 συμμετοχές. Παίζει στην ομάδα από το 2015. Είναι σύμβολο. Σ' εκείνον οι φίλαθλοι της ομάδας βλέπουν τις χαμένες γενιές του κλαμπ που πέρασαν αλλά δεν σήκωσαν κάποιο τρόπαιο. Ξένους όπως τον πρώην του Ολυμπιακού, Ντάρκο Κοβάτσεβιτς, τον Αντουάν Γκριεζμάν, και κυρίως τον Τσάμπι Πριέτο, εμβληματικό αρχηγό που έπαιξε 15 χρόνια στη Ρεάλ Σοσιεδάδ και σταμάτησε με την πίκρα πως δεν πήρε έναν τίτλο.

Η αγάπη του Ογιαρθάμπαλ και η διάθεσή του να παίζει για έναν σύλλογο με τον οποίο ταυτίζεται ήταν και ο κύριος λόγος της παραμονής του. Από τα 15 του η Αθλέτικ Μπιλμπάο προσπαθούσε να τον «αρπάξει». Στα οχτώ χρόνια που πέρασαν έκτοτε του έκανε άλλες δύο προτάσεις. Η απάντηση ήταν γνωστή. Εδώ και καιρό σταθερό στέλεχος της Εθνικής Ισπανίας, αντιπάλου της Ελλάδας στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Ογιαρθάμπαλ είναι για τους Ισπανούς ότι πιο κοντινό έχουν δει αγωνιστικά στον Νταβίδ Βίγια – ένας περιφερειακός επιθετικός που μπορεί να κινηθεί με άνεση εκτός περιοχής, να δημιουργήσει για τον εαυτό του και τους άλλους.

Τώρα που η Μάντσεστερ Σίτι ψάχνει επιθετικούς και ο Πεπ Γκουαρδιόλα είπε πως με τα λεφτά που ζητάνε οι άλλες ομάδες, αναφερόμενος στον Ερλινγκ Χάαλαντ, δεν πρόκειται να πάρουν, το όνομά του φιγουράρει ξανά στους πιθανούς στόχους. Αλλωστε, τα δύο κλαμπ έχουν πολύ καλές σχέσεις λόγω του τεχνικού διευθυντή της Σίτι, Τσίκι Μπεγκιριστάιν, πρώην παίκτη της Ρεάλ Σοσιεδάδ και δεν είναι τυχαίο που ο πρώην «πολίτης», Νταβίδ Σίλβα, επέλεξε να συνεχίσει στο «Ανοέτα» αφού άφησε την Αγγλία. Με συμβόλαιο ως το 2024 και ρήτρα αποδέσμευσης στα 75 εκατομμύρια ευρώ, ο Ογιαρθάμπαλ θα είναι από τα «καυτά» ονόματα του μεταγραφικού παζαριού.