Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός ζητεί «κάθε δυνατή προσπάθεια» για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας
Brexit

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός ζητεί «κάθε δυνατή προσπάθεια» για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μάικλ Μάρτιν δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί μια νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι διαπραγματευτές θα επαναλάβουν τις συνομιλίες τους για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στις Βρυξέλλες αύριο. Μια συμφωνία είναι προς το συμφέρον όλων. Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας», έγραψε στο Twitter.

Nα σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησαν από τους διαπραγματευτές τους για το Brexit να συνεχίσουν τις συνομιλίες, αλλά προειδοποίησαν ότι καμία συμφωνία δεν θα είναι δυνατή, αν δεν επιλυθούν βασικά θέματα.

«Παραμένουν σημαντικές διαφορές σε τρία κρίσιμα θέματα: ισότιμοι όροι ανταγωνισμού, διακυβέρνηση και αλιεία», δήλωσαν ο Μπόρις Τζόνσον και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε κοινή δήλωση. «Και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν ότι καμία συμφωνία δεν είναι εφικτή εάν αυτά τα θέματα δεν επιλυθούν».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε μετά τη συνομιλία ότι οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο θα συνεχιστούν την Κυριακή.

«Οι διαφορές παραμένουν. Καμία συμφωνία δεν είναι εφικτή εάν δεν επιλυθούν. Οι επικεφαλής διαπραγματευτές θα ξανασυναντηθούν αύριο. Εμείς θα μιλήσουμε ξανά τη Δευτέρα», δήλωσε φον ντε Λάιεν.