Ο Γιάννης Ραγκούσης, οι «σκοτεινές εποχές» και ο νόμος 3905/2010

Ο Γιάννης Ραγκούσης, οι «σκοτεινές εποχές» και ο νόμος 3905/2010

Του Τάσου Ευαγγελίου

O Γιάννης Ραγκούσης πρωτοστάτησε, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ πλέον, στις αντιδράσεις για την υπόθεση με τον Τζόκερ υποστηρίζοντας πως οι εξελίξεις «γυρίζουν την Ελλάδα και την Ελληνική Αστυνομία σε πολύ σκοτεινές εποχές τους». Μόνο που δείχνει να έχει ξεχάσει ότι ο νόμος που επιβάλλει πρόστιμα και ελέγχους για την εφαρμογή των κανόνων είναι της εποχής Γ. Παπανδρέου και φέρει πρώτη πρώτη τη δική του υπογραφή.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Ραγκούσης είναι εκ των στελεχών που σήκωσαν... ψηλά τον πήχη της αντιπολίτευσης. Έκανε λόγο για αντίδραση και «ενεργοποίηση κάθε κοινοβουλευτικού μέσου» εξ αιτίας των ελέγχων από αστυνομικούς όχι φυσικά σε μια αίθουσα αλλά σε «κινηματογράφους». Πολλούς.

Και συνέχισε εξαπολύοντας μύδρους και δηλώνοντας πως «Οι κ.κ.Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι γι αυτές τις αδιανόητες εξελίξεις που γυρίζουν την Ελλάδα και την Ελληνική Αστυνομία σε πολύ σκοτεινές εποχές τους».

Συγκεκριμένα ανέφερε στη ανάρτησή του στο  facebook: «Εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επικοινώνησα πριν από λίγο επίσημα με την Ελληνική Αστυνομία για να διακριβώσουμε εάν πράγματι αστυνομικοί επενέβησαν σε κινηματογράφους προκείμενου να ελέγξουν την ηλικία νέων θεατών κατά την προβολή της ταινίας “Joker”.

Η επίσημη επιβεβαίωση των περιστατικών αυτών από την ΕΛΑΣ, προκάλεσε την άμεση αντίδρασή μας. Αντίδραση η οποία θα γενικευτεί απέναντι σε αυτά τα πρωτοφανή γεγονότα με την ενεργοποίηση κάθε κοινοβουλευτικού μέσου.

Οι κ.κ.Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι γι αυτές τις αδιανόητες εξελίξεις που γυρίζουν την Ελλάδα και την Ελληνική Αστυνομία σε πολύ σκοτεινές εποχές τους».

Αργότερα, δε, ο κ. Ραγκούσης επανήλθε με νέα ανάρτησή του, στην οποία αναφέρει ότι «ο νόμος του 2010 ήταν του Υπουργείου Πολιτισμού και όχι του Υπουργείου Εσωτερικών του οποίου είχα την πολιτική ευθύνη».

ραγκούσης

Μόνο που ξέχασε ότι ο σχετικός νόμος 3905/2010 με τίτλο «ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης και άλλες διατάξεις» είναι νόμος της Κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου. Μιας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ όπου ο νυν βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ διετέλεσε κορυφαίος, πρώτος τη τάξη υπουργός. Και όχι μόνο ο νόμος που έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 219/Α/23-12-2010 έχει πρώτη πρώτη την υπογραφή του.

Πρόκειται για τον πρώτο νόμο στον οποίο το άρθρο 37 περί «Αξιολόγησης καταλληλότητας κινηματογραφικού έργου» στην παράγραφο 3 προβλέπει ότι «απαγορεύεται η παρακολούθηση ακατάλληλων ταινιών σε ανηλίκους που δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη από την κατάταξη της ταινίας ηλικία . Όποιος επιτρέπει σε ανηλίκους να εισέλθουν σε αίθουσα ή υπαίθριο χώρο στους οποίους προβάλλεται ταινία ακατάλληλη για την ηλικία τους τιμωρείται με χρηματική ποινή από 1.000 έως 10.000 ευρώ. Η τέλεση από αμέλεια της πράξης αυτής τιμωρείται με χρηματική ποινή από 500 έως 5.000 ευρώ».

Με λίγα λόγια προβλέπει ελέγχους. Διότι η διαπίστωση και η επιβολή προστίμων μόνο με ελέγχους γίνεται.

Δείτε αναλυτικά τι προβλέπει το σχετικό άρθρο του νόμου που φέρει και την υπογραφή Γ. Ραγκούση: 

- Πριν από την προβολή κάθε κινηματογραφικού έργου σε κινηματογραφική αίθουσα, υποβάλλεται από τον παραγωγό ή τον διανομέα αίτηση στη Διεύθυνση Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (ΔΙ.Κ.Ο.Μ.), προκειμένου να αξιολογηθεί η καταλληλότητά του για παρακολούθηση από ανηλίκους σε κινηματογραφικές αίθουσες. Η ΔΙ.Κ.Ο.Μ. εκδίδει πράξη κατάταξης του κινηματογραφικού έργου σε μία από τις κατηγορίες της παραγράφου 2, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση των επιτροπών αξιολόγησης καταλληλότητας κινηματογραφικών έργων. Για τη χορήγηση της πράξης αυτής καταβάλλεται παράβολο, το ύψος του οποίου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού.

- Στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού λειτουργούν επιτροπές αξιολόγησης καταλληλότητας κίνημα τοπογραφικών έργων, τα μέλη των οποίων ορίζονται από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού. Αντικείμενο των επιτροπών είναι η κατάταξη των έργων που έχουν υποβληθεί στη ΔΙ.Κ.Ο.Μ. σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες: (α) κατάλληλη για όλους, (β) κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 12 ετών, (γ) κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 15 ετών, (δ) ακατάλληλη για ανηλίκους.

- Απαγορεύεται η παρακολούθηση ακατάλληλων ταινιών σε ανηλίκους που δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη από την κατάταξη της ταινίας ηλικία . Όποιος επιτρέπει σε ανηλίκους να εισέλθουν σε αίθουσα ή υπαίθριο χώρο στους οποίους προβάλλεται ταινία ακατάλληλη για την ηλικία τους τιμωρείται με χρηματική ποινή από 1.000 έως 10.000 ευρώ. Η τέλεση από αμέλεια της πράξης αυτής τιμωρείται με χρηματική ποινή από 500 έως 5.000 ευρώ.

- Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού ορίζεται ο αριθμός των επιτροπών, η σύνθεσή τους, η διάρκεια της θητείας τους, ο τρόπος λειτουργίας τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Τουρισμού και Οικονομικών καθορίζεται η αποζημίωση που καταβάλλεται στα μέλη των ανωτέρω επιτροπών.