Το πρόβλημα με τη γραφειοκρατία, η ανάρτηση στο facebook και η... λύση

Το πρόβλημα με τη γραφειοκρατία, η ανάρτηση στο facebook και η... λύση

Ο σύμβουλος επιχειρήσεων Αρίστος Δοξιάδης ανέβασε δημοσίως στο προφίλ του στο facebook ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε κατά τη διαδικασία ίδρυσης εταιρίας. Η εξέλιξη μη αναμενόμενη.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου ενημερώθηκε για τη συγκεκριμένη ανάρτηση και κάλεσε ο ίδιος τον Αρίστο Δοξιάδη, ζητώντας του περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα. Το πρόβλημα λύθηκε και ο κ. Δοξιάδης ανάρτησε την ιστορία στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Τελικά, όπως ο κύριος Δοξιάδης ενημέρωσε μέσω facebook, δεν χρειάστηκαν παρά λίγες ημέρες, ώστε να εκδοθεί ειδική εγκύκλιος από την γγ Εμπορίου και το πρόβλημα να ξεπεραστεί πλήρως.

«Συμπεράσματα: 1. Μερικοί άνθρωποι στη νέα κυβέρνηση καταλαβαίνουν τα πρακτικά προβλήματα των επιχειρήσεων, και αντιδρούν γρήγορα για να τα λύσουν, όπως θα έκαναν και στην επιχείρηση που εργάζονταν πριν. Δεν το έχουμε δει αυτό πολλές φορές στο ελληνικό κράτος.
2. Χρειάζεται πολύ micromanagement για να αντιμετωπιστεί σε λογικούς χρόνους η δαιδαλώδης γραφειοκρατία. Αν δεν απλοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό οι νόμοι και οι διαδιακασίες, θα εξαρτιόμαστε από λίγα ικανά πρόσωπα, που όταν δεν υπάρχουν τα προβλήματα συσσωρεύονται.
3. Με αφορμή την μία περίπτωση, βελτιώθηκε συνολικά (ελπίζω) η κατάσταση για όλους, αφού εκδόθηκε εγκύκλιος με γενική ισχύ. Αυτή η ανάδραση είναι βασικό στοιχείο για αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στην μικρο-κλίμακα.
4. Μερικές φορές τα κοινωνικά δίκτυα είναι χρήσιμα για την δημόσια πολιτική. Δεν είναι μόνο για εκτόνωση και για να φτιάχνουν κλίμα.
Και τέλος: Συγχαρητήρια στον Γενικό Γραμματέα και στο Τμήμα Εταιρικού Δικαίου και ΓΕΜΗ» έγραψε σε νέα του ανάρτηση ο Αρίστος Δοξιάδης.

Τι είχε γράψει ο κ. Δοξιάδης για το πρόβλημα με τη γραφειοκρατία: 

«Σε Επιμελητήριο μεγάλης πόλης εκτός Αττικής, ο υπάλληλος του ΓΕΜΗ απέρριψε το καταστατικό μιας νέας εταιρίας (με νομική μορφή ΙΚΕ) επειδή, κατ΄αυτόν, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν Προνομιούχα Μερίδια στις ΙΚΕ. Γιατί; Γιατί έτσι (...) Δεν μας φτάνει η χαοτική νομοθεσία που πηγάζει από το κράτος, έχουμε και τις περιφερειακές παραλλαγές ερμηνείας των νόμων στα Επιμελητήρια», έγραψε μεταξύ άλλων.