Μανχάταν: Ο Γενικός Εισαγγελέας που «ενοχλεί» τον Τραμπ αρνείται ότι παραιτήθηκε

Ο Γενικός Εισαγγελέας που «ενοχλεί» τον Τραμπ αρνείται ότι παραιτήθηκε

Ο εισαγγελέας της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης Τζέφρι Μπερμάν ο οποίος έχει επιβλέψει τις διώξεις πρώην συνεργατών του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί παρά τις πιέσεις που φέρεται να δέχεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπαρ υποστήριξε ότι ο Μπερμαν αναμένεται να παραιτηθεί και ο πρόεδρος θα διορίσει τον Τζέι Κλειτον, πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για να τον αντικαταστήσει.

"Έμαθα σε ένα δελτίο τύπου από τον Γενικό Εισαγγελέα απόψε ότι παραιτήθηκα ως Εισαγγελέας" δήλωσε ο Μπέρμαν. "Δεν παραιτήθηκα, και δεν έχω καμία πρόθεση να παραιτηθώ από τη θέση μου. Θα παραιτηθώ όταν επιβεβαιωθεί από τη Γερουσία ένας διορισμένος από τον Πρόεδρο υποψήφιος. Μέχρι τότε, οι έρευνές μας θα προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση ή διακοπή".
 Σημειώνεται ότι ο Εισαγγελέας Μπέρμαν ήταν προσωπική επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ, όταν το 2018 αντικατέστησε τον Μπριτ Μπαχάρα ο οποίος είχε επίσης αρνηθεί να παραιτηθεί.

Ο Μπέρμαν έχει επιβλέψει τις δικαστικές παραπομπές του πρώην προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ, Μαικλ Κοέν, το κατηγορητήριο εναντίον του Λεβ Παρνά και του Ιγκόρ Φρούμαν, δύο άνδρων που συνδέονται με τον Ρούντι Τζουλιάνι, επίσης προσωπικού δικηγόρου του προέδρου. 

Υπό την εποπτεία του Μπέρμαν, ασκήθηκε η δίωξη εναντίον του πολυεκατομμυριούχου Τζέφρι Επστάιν ο οποίος πέθανε στη φυλακή ενώ περίμενε να δικαστεί για κατηγορίες σωματεμπορίας ανηλίκων. Ο Μπέρμαν είχε ζητήσει την κατάθεση του Πρίγκηπα Άντριου, γιου της Βασίλισσας Ελισάβετ ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τα δημόσια καθήκοντά του λόγω της σχέσης του με τον Επστάιν. 

Η φερόμενη παραίτηση του Μπέρμαν έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των Δημοκρατικών οι οποίοι κατηγορούν για μια ακόμα φορά τον Γενικό Εισαγγελέα της χώρας Γουίλιαμ Μπαρ ότι παρεμβαίνει ωμά στη δικαιοσύνη για λογαριασμό του προέδρου.