Ο γαλλικός Τύπος για την ιστορική συμφωνία: Σημαντική ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας

Ο γαλλικός Τύπος για την ιστορική συμφωνία: Σημαντική ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας

Πρώτο θέμα σχεδόν σε όλα τα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης είναι η αμυντική συμφωνία για την αγορά των τριών γαλλικών φρεγατών από την Αθήνα, που υπέγραψαν το πρωί της Τρίτης,  ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Τύπος κάνει λόγο για «σημαντική ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Παρισιού και Αθήνας» αλλά και υπογραμμίζει τα λόγια των δύο ηγετών για «προσπάθειες αύξησης της ευρωπαϊκής στρατιωτικής αυτονομίας». 

Υπενθυμίζεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος προχώρησαν σε μια ιστορική συμφωνία με την αγορά 3 γαλλικών φρεγατών Βellhara (με τη δυνατότητα απόκτησης μιας ακόμη), ενώ συνοδεύεται από ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής και αλλάζει τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο ως προς το συσχετισμό δυνάμεων, σε συνδυασμό με την προμήθεια αεροσκαφών Rafale και του εκσυγχρονισμού των F-16 στο επίπεδο Viper.

Μάλιστα ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον Εμ. Μακρόν έκανε λόγο για τολμηρό βήμα Ελλάδας και Γαλλίας τονίζοντας πως η συμφωνία ενδυναμώνει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία των δύο κρατών. Τι προβλέπει η συμφωνία. 

Lemonde

«Η Γαλλία πουλά τρεις αμυντικές φρεγάτες στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος του άρθρου, ενώ μεταξύ άλλων σημειώνει πως «ο Εμμανουήλ Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσαν την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου μια σημαντική ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Παρισιού και Αθήνας, ενώ η Ελλάδα αισθάνεται όλο και περισσότερο απειλή από την παρουσία της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο».

Le Figaro

«Η Γαλλία θα πουλήσει τρεις φρεγάτες στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος του άρθρου, ενώ συμπληρώνει πως «Αυτή η σύμβαση επιτρέπει την ενίσχυση της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας» και συμπληρώνει πως «η συμφωνία αυτή υπογράφηκε στα Ηλύσια Πεδία μεταξύ του Γάλλου Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επέμεινε στη στρατηγική του ευρωπαϊκή διάσταση». Μάλιστα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη φράση του Εμ. Μακρόν πως «οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάψουμε να είμαστε αφελείς» και σημείωσε πως «κάλεσε τους Ευρωπαίους να «δείξουν» ότι «έχουν επίσης τη δύναμη και την ικανότητα να αμυνθούν». 

Les Echos

Πρώτο θέμα είναι στην Les Echos η συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας με το δημοσίευμα να κάνει λόγο για «στρατηγική εταιρική σχέση» μεταξύ των δύο χωρών» και συμπληρώνει πως «πρόκειται για φρεγάτες επέμβασης και άμυνας (FDI), το τελευταίο μοντέλο στρατιωτικής φρεγάτας που προορίζεται για το Γαλλικό Ναυτικό που αναπτύχθηκε από τη Naval Group, με το παρατσούκλι Belharra. 

La Tribune

Ο Εμμανουήλ Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψαν στρατιωτική σύμβαση την Τρίτη για την παραγγελία τριών φρεγατών άμυνας και επέμβασης (IDF) στο πλαίσιο της ενίσχυσης της "στρατηγικής εταιρικής σχέσης" μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας σημειώνει η γαλλική La Tribune και συμπληρώνει πως η εξαγορά από την Ελλάδα τριών φρεγατών Belharra που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία, αποτελεί «μαρτυρία εμπιστοσύνης και απόδειξη της ποιότητας της γαλλικής προσφοράς», χρησιμοποιώντας τα λόγια του Εμμανουήλ Μακρόν μετά την υπογραφή.

france24

Με τη φράση του Εμ. Μακρόν πως «η Ευρώπη πρέπει να πάψει να είναι αφελής όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να δημιουργήσει τη δική της στρατιωτική ικανότητα», μετά την αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα, σημειώνει το France24 και συμπληρώνει πως «το σύμφωνο στρατηγικής συνεργασίας για την άμυνα και την ασφάλεια που υπέγραψαν ο Γάλλος και ο Έλληνας πρόεδρος είναι μέρος των προσπαθειών για την αύξηση της ευρωπαϊκής στρατιωτικής αυτονομίας, κάτι που ο Μακρόν είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας». 

«Rfi



«H Γαλλία πουλά στην Αθήνα τρεις φρεγάτες τύπου Belharra» είναι ο τίτλος του γαλλικού δικτύου «rfi» ενώ σημειώνει πως «Η εξαγορά από την Ελλάδα τριών φρεγατών τύπου "Belharra" που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία, είναι ένδειξη εμπιστοσύνης και απόδειξης της ποιότητας της γαλλικής προσφοράς», συμφωνα με τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Επιπλέον χαρακτηρίζει τη συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία «ένα βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατιωτική αυτονομία» και υπογραμμίζει πως « ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε την έκκληση του Μακρόν για ευρωπαϊκό στρατό και είπε ότι το νέο σύμφωνο υπερβαίνει τις αντίστοιχες δεσμεύσεις και των δύο χωρών ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ»