Ο G. Papadopoulos επιμένει: Το επιτελείο του Trump είχε συμφωνήσει σε συνάντηση με τους Ρώσους

Ο G. Papadopoulos επιμένει: Το επιτελείο του Trump είχε συμφωνήσει σε συνάντηση με τους Ρώσους

Μπορεί ο Λευκός Οίκος και το επιτελείο του Donald Trump, συμπεριλαμβανομένων των κατηγορούμενων για προδοσία Paul Manafort και Rick Gates, να χαρακτηρίζουν τον George Papadopoulos ασήμαντο παίκτη στην προεκλογική καμπάνια του 2016, όμως ο ίδιος επιμένει, με ισχυρισμούς και στοιχεία ότι όλες οι ενέργειές του ήταν σε γνώση των κορυφαίων συνεργατών του νυν προέδρου και τότε υποψήφιου. 

Μάλιστα, σε e-mail του ο εθελοντής ελληνοαμερικανός σύμβουλος, ο οποίος έχει δηλώσει ένοχος για ψευδή κατάθεση στο FBI, ισχυρίζεται ότι οι επικεφαλής της εκστρατείας είχαν συμφωνήσει για να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση του Trump με εκπροσώπους του Vladimir Putin πριν τις εκλογές -κάτι που, εφόσον επαληθευτεί, θα βάλει κυριολεκτικά «φωτιά» στις έρευνες του Robert Mueller για τον «ρωσικό δάκτυλο» και την εμπλοκή του στις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου 2016.

Σύμφωνα με το e-mail, που εστάλη προς τον «σύνδεσμό» του στη Ρωσία μία εβδομάδα πριν το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων που έδωσε και επισήμως το χρίσμα στον Trump, τον Ιούλιο του 2016, ο Papadopoulos προτείνει η συνάντηση να γίνει τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Σε αυτήν θα συμμετέχει, όπως γράφει, «ο εθνικός πρόεδρός μου και πιθανότατα ένας σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής», μαζί με μέλη του γραφείου του Putin και του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. 

«Από την πλευρά μας έχει εγκριθεί», γράφει ο ίδιος.

Ο George Papadopoulos, τρίτος από αριστερά, σε συνάντηση του επιτελείου του Trump που έγινε στις 31 Μαρτίου 2016 και «ανέβηκε» στο Instagram από τον τότε υποψήφιο πρόεδρο. 

 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Manafort, Jason Maloni, επέμεινε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με τη Ρωσία, αλλά και ότι κάθε προσπάθεια που υπήρξε για να δημιουργηθούν δεσμοί απορρίφθηκε. Παρουσιάζοντας ένα άλλο e-mail, με ημερομηνία τον Μάιο του 2016, με το οποίο είχε απορρίψει άλλη πρόταση συνάντησης του Trump με τον Putin ή ρώσους αξιωματούχους, ο Maloni δήλωσε τα εξής: «Η ταχεία αντίδραση του κ. Manafort σε εκείνη την περίπτωση αποδεικνύει το κλίμα της προεκλογικής εκστρατείας - κάθε πρόσκληση από ρωσικής πλευράς, άμεση ή έμμεση, θα απορρίπτονταν αυτομάτως». 

Λεπτομέρειες για Manafort και Gates

Στο μεταξύ, η απαγγελία κατηγοριών κατά των Paul Manafort και Rick Gates κυριαρχεί τα τελευταία 24ωρα στην Ουάσινγκτον, ενώ δημοσιοποιήθηκε δικαστικό έγγραφο το οποίο αποκαλύπτει τα στοιχεία που δήλωναν οι ίδιοι σχετικά με τα περιουσιακά τους στοιχεία, μεταδίδει το CNN.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό:

-Ο Manafort έχει τρία αμερικανικά διαβατήρια, με το καθένα από αυτά να έχει διαφορετικό αριθμό. Ο ίδιος έχει υποβάλλει 10 αιτήσεις για την έκδοση διαβατηρίου κατά τα προηγούμενα χρόνια.

-Μέσα στο 2017 ο Manafort ταξίδεψε στο Μεξικό, την Κίνα και τον Ισημερινό μ' ένα τηλέφωνο, αλλά κι έναν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν καταχωρηθεί με πλαστό όνομα. Οι δικαστικές αρχές δεν έχουν γνωστοποιήσει το όνομα αυτό.

-Στην διάρκεια του 2016, ο Manafort ταξίδεψε στο Ντουμπάι, το Κανκούν, την Πόλη του Παναμά, την Αβάνα, την Σαγκάη, την Μαδρίτη, το Τόκιο, αλλά και το νησί Μεγάλο Κέιμαν.

-Τόσο ο Manafort όσο και Gates ταξίδευαν συχνά στην Κύπρο.

-Ο Manafort σε αίτηση χορήγησης δανείου κι άλλα έγραφα ανέφερε την αξία της περιουσίας του μεταξύ 19 εκατομμυρίων δολαρίων (Απρίλιος 2012) και 136 εκατομμυρίων δολαρίων (Μάιος 2016).

-Σε μερικούς από τους μήνες για τους οποίους εργάστηκε ως επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Trump, όπως τον Αύγουστο του 2016, η εκτίμηση του Manafort για την συνολική οικονομική αξία της περιουσίας του παρουσίαζε διακυμάνσεις. Τον Αύγουστο του 2016 δήλωσε ότι τα περιουσιακά του στοιχεία είχαν αξία 28 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ σε άλλο έγγραφο αίτησης ανέφερε ότι η αξία αυτή ήταν στα 63 εκατομμύρια δολάρια.

-Ο Gates, από την πλευρά του, «άλλαζε συχνά τράπεζες, ενώ άνοιγε και έκλεινε τραπεζικούς λογαριασμούς», σύμφωνα με τα στοιχεία των δικαστικών αρχών. Συνολικά άνοιξε 55 τραπεζικούς λογαριασμούς σε 13 τράπεζες. Μερικοί από αυτούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς ήταν στην Βρετανία και την Κύπρο, όπου και διατηρούσε κεφάλαια 10 εκατομμυρίων δολαρίων από το 2010 έως το 2013.

Τόσο οι δικηγόροι του Manafort όσο και οι δικηγόροι του Gates ζήτησαν την άρση του μέτρου του κατ' οίκον περιορισμού που εφαρμόζεται σε βάρος των πελατών τους. Υπό το καθεστώς αυτό, οι δύο κατηγορούμενοι μπορούν να φύγουν από το σπίτι τους μόνο αν πρόκειται να συναντηθούν με τους δικηγόρους τους, για ιατρικούς ή για θρησκευτικούς λόγους, ενώ παρουσιάζονται καθημερινά στις αρχές.

Η επόμενη παρουσία τους ενώπιον δικαστηρίου έχει προγραμματιστεί για αύριο το απόγευμα, ενώ, αν κριθούν ένοχοι μπορεί να καταδικαστούν σε ποινές κάθειρξης άνω των 10 ετών. Αμφότεροι υποστηρίζουν ότι είναι αθώοι.

Καίρια συνδρομή της Κύπρου

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το protothema.gr, η συνδρομή της Κύπρου στην αποκάλυψη του ρόλου που έχει διαδραματίσει ο Manafort υπήρξε καθοριστική. 

Συγκεκριμένα, μετά το αίτημα δικαστικής συνδρομής που έκαναν οι ΗΠΑ, οι κυπριακές αρχές άρχισαν έρευνες για να δοθούν απαντήσεις. Διαπιστώθηκε ότι οι εταιρείες που διατηρούσε ο Manafort στη Κύπρο είχε συνεργασία με εταιρείες στην Ουκρανία.

Συνολικά kai σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Manafort διακίνησε 75 εκ δολάρια μέσω εταιρειών στη Κύπρο, αλλά και από εταιρείες που διέθετε σε άλλες χώρες. Όλες οι εταιρείες του στη Κύπρο τύγχαναν διαχείρισης από ένα δικηγορικό γραφείο το οποίο εμφανιζόταν ως έδρα τους.

Οι κυπριακές εταιρείες του Manafort είναι: Actinet Trading, Black Sea View, Loav Advisors, Yiakora Ventures, Global Highway, Leviathan Advisors, Peranova Holdings, Lucicle Consultants, Bletilla VenruresCavenari Investments, Marziola Holdings, Olivenia Trading, Serangon Holdings.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ