Ο φόβος του Τσίπρα για πρόωρες εκλογές και οι «προοδευτικές» δυνάμεις

Ο φόβος του Τσίπρα για πρόωρες εκλογές και οι «προοδευτικές» δυνάμεις

Υπό τον φόβο ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών ο Αλ. Τσίπρας σηκώνει τους τόνους της αντιπολίτευσης κάτι που αναμένεται να αναδείξει και στη συζήτηση την Πέμπτη στη Βουλή και παράλληλα επιχειρεί άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ και τη Φώφη Γεννηματά αλλά και στον Γιάνη Βαρουφάκη κάνοντας λόγο για επικείμενη νίκη των προοδευτικών δυνάμενων λόγω της απλής αναλογικής και δημιουργία... προοδευτικής κυβέρνησης.

Μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη του πολιτικού συμβουλίου του κόμματός του οι Αλ. Τσίπρας έδειξε πως επενδύει στην οικονομική ύφεση και τα προβλήματα που αυτή θα προκαλέσεις στους πολίτες υποστηρίζοντας πως το σχέδιο της Κυβέρνησης δεν θα επιτύχει και ως εκ τούτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Και ενώ δείχνει να στηρίζεται στην οικονομική ύφεση και στις «πλατείες» των «νεοαγανακτισμένων» κατανοεί επί της ουσίας πως η σημερινή κυβέρνηση έχει να επιδείξει έργο ως προς τη διαχείριση δύο μεγάλων εθνικής σημασίας κρίσεων, του Έβρου και της πανδημίας, και για το λόγο αυτό επικαλείται την απλή αναλογική και κλείνει το μάτι στο ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά και το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη κάνοντας λόγο για κυβέρνηση προοδευτικών που δύναται να προκύψει. 

«Οι εκλογές με απλή αναλογική θα είναι ταυτόχρονα και η ευκαιρία για τη διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας και κυβέρνησης συνεργασίας πάνω σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης, με την εργασία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όρθια και με έναν νέο ρόλο για το κοινωνικό κράτος και το δημόσιο σύστημα Υγείας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι:

«θα πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις προγραμματικών συγκλίσεων και διεργασιών για τη διαμόρφωση μίας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα αναλάβει να προωθήσει ένα προοδευτικό σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας και της οικονομίας».

Είναι βέβαιο ότι ο Αλ. Τσίπρας θα καλέσει εκ νέου την Φώφη Γεννηματά σε κοινή ... πλεύση. Δεν θα διστάσει να πράξει το ίδιο και με τον Βαρουφάκη. Άλλωστε πολλά στελέχη του έχουν κάνει σχετικές αναφορές ακόμη και εν μέσω κρίσης κορονοϊού. Είναι νωπές ακόμη οι αναφορές του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην ανάγκη να γίνει μια σοβαρή συζήτηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ 25 και ΚΙΝΑΛ, για τα εργασιακά και άλλα θέματα. 

Είναι βέβαιο ότι ο Αλ. Τσίπρας επιλέγει το σκληρό ροκ υπό το άγχος ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών. Όπως και ότι θα επικεντρωθεί στην ύφεση. Το τόνισε και ο ίδιος σημειώνοντας στην τηλεδιάσκεψη ότι «Η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση σε όλη την Ευρώπη και αυτό θα έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη. Με αυτά τα δεδομένα, οι πρόωρες εκλογές όσο και αν οι συνθήκες δεν τις ευνοούν ούτε τις επιτρέπουν, ίσως να καταστούν αναπόφευκτες, δεδομένου ότι αυτό που έρχεται με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, καμία κυβέρνηση δε θα μπορούσε να το δικαιολογήσει».

Στην Βουλή στην προγραμματισμένη συζήτηση αναμένεται να ξεδιπλώσει την τακτική του. Και να επιχειρήσει το άνοιγμά του κυρίως προς τη Φώφη. Ο Αλ. Τσίπρας δεν είναι βέβαιο ότι επιθυμεί εκλογές. Ενδεχόμενη νέα ήττα του θα σημάνει την πολιτική του αποστρατεία ή την περιθωριοποίησή του. Ο φόβος όμως μιας πρόωρης προσφυγής τον αναγκάζει να μπει στο παιχνίδι και να δείξει πως τις επιθυμεί καθώς και ότι η απλή αναλογική μπορεί να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία για να δώσει και ελπίδα στα στελέχη του.

Για το λόγο αυτό επιλέγει και την πόλωση, επιδιώκοντας να διατηρήσει τον κομματικό μηχανισμό σε εγρήγορση.