Ο Φίλιπ Λαμ καλείται να σώσει το γερμανικό ποδόσφαιρο

Ο Φίλιπ Λαμ καλείται να σώσει το γερμανικό ποδόσφαιρο

Λιγότερο από ένας μήνας έμεινε ως την έναρξη του EURO και το γερμανικό ποδόσφαιρο βιώνει μια κρίση που πάει πέρα από τον αγωνιστικό χώρο και αν τελικά ο Χάνζι Φλικ που θ' αφήσει τη Μπάγερν Μονάχου θα διαδεχθεί τον Γιόαχιμ Λεβ μετά το τέλος του τουρνουά. Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Φριτς Κέλερ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί έπειτα από απόφαση του Αθλητικού Δικαστηρίου, αλλά και της κοινωνικής κατακραυγής. Σύγκρινε τον αντιπρόεδρο του οργανισμού, Ράινερ Κοχ, με τον Ρόλαντ Φράισλερ, δικαστή της ναζιστικής Γερμανίας, υπεύθυνο για 2.600 καταδίκες σε θάνατο.

Ο Κέλερ ζήτησε συγγνώμη, μα δεν υπήρχε επιστροφή. Η κατάσταση έφερε και πάλι στην επιφάνεια ένα σύνηθες πρόβλημα του γερμανικού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια: τις εσωτερικές διαμάχες για την εξουσία και τα σκάνδαλα. Εγινε ο 3ος πρόεδρος που φεύγει από τη ΓΠΟ (DFB) σε έξι χρόνια. Το 2015, ο Βόλφγκανγκ Νίρμπαχ παραιτήθηκε αφού βρέθηκε εμπλεκόμενος σε σκάνδαλο της FIFA. Διάδοχός του ήταν ο Ράινχαρντ Γκρίντελ που κι αυτός παραιτήθηκε μετά την εμπλοκή του σε σκάνδαλο με τον αντιπρόεδρο της UEFA, Γκριγκόρι Σούρκις.

Οι σπόνσορες της Ομοσπονδίας, μεταξύ αυτών πολλές ισχυρές πολυεθνικές εταιρίες, έχουν ενοχληθεί με την εικόνα και τα τόσα σκάνδαλα. Χαλούν και τη δική τους φίρμα. Αλλες αποφάσισαν να φύγουν κι άλλες απειλούν πως θα το κάνουν. Η οικονομική ζημιά θα ήταν τεράστια μια και σε τρία χρόνια η Γερμανία θα διοργανώσει το EURO 2024. Σύμφωνα τη γερμανική εφημερίδα Sport BILD, η adidas δίνει περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ σε χορηγίες και η Volkswagen 25 με 30 εκατομμύρια.

Πλέον, ολοένα και περισσότεροι παράγοντες κοιτούν προς τη μεριά του άλλοτε άσου της Μπάγερν Μονάχου και της Εθνικής Γερμανίας, Φίλιπ Λαμ, για να σώσει την κατάσταση. Ο Λαμ είναι μεταξύ των υπεύθυνων για τη διεξαγωγή των αγώνων του φετινού EURO στο Μόναχο, αλλά και διευθυντής στην οργανωτική επιτροπή του EURO 2024. Με τον Καρλ – Χάιντς Ρουμενίγκε να φεύγει σύντομα από τη Μπάγερν Μονάχου και να αφήνει τη θέση του CEO στον άλλοτε άσο της ομάδας και της Εθνικής Γερμανίας, Ολιβερ Καν, στη χώρα εκτιμούν πως κάτι παρόμοιο πρέπει να γίνει και στην Ομοσπονδία. Αφενός για να δείξουν στο κοινό πως γύρισαν σελίδα καθώς και στους σπόνσορες πως υπάρχει ένας νέος υπεύθυνος που δεν έχει σχέση με το παρελθόν. «Ο Λαμ έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να τα καταφέρει», είπε πρόσφατα ο Αντρέας Μπρέμε, Παγκόσμιος Πρωταθλητής με τη «μάνσαφτ» το 1990.