Ο Φιλελεύθερος, η Εφ.Συν και τα λιβελογραφήματα

Ο Φιλελεύθερος, η Εφ.Συν και τα λιβελογραφήματα

Η «υποχρέωση» υποστήριξης της κυβέρνησης με κάθε τρόπο ώθησε για μια ακόμη φορά δημοσιογράφους της Εφ.Συν να λιβελογραφήσουν κατά του Φιλελεύθερου αποδίδοντας στην εφημερίδα συνομωσιολογικά σενάρια.

Το χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Φ» για το περιστατικό με την προσέγγιση τουρκικού ελικοπτέρου στη Ρω και τους προειδοποιητικούς πυροβολισμούς από το φυλάκιο της ακριτικής νήσου, απεδείχθη ιδιαίτερα ενοχλητικό επειδή ακριβώς οι πληροφορίες του επιβεβαιώθηκαν μέχρι κεραίας και ανέδειξαν τους επικίνδυνους χειρισμούς της κυβέρνησης. Ήταν ένα επεισόδιο το οποίο στην πραγματικότητα επινοήθηκε στα υπόγεια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και εξέθεσε όχι μόνο τον Πάνο Καμμένο αλλά συνολικά την κυβέρνηση παρά τις εκ των υστέρων προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου να υποβαθμίσει το περιστατικό και τις πολεμοχαρείς διαρροές του υπουργού Άμυνας που την επόμενη ημέρα έγιναν πρωτοσέλιδες στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, συμπεριλαμβανομένης της Εφ.Συν.

Από την πρώτη στιγμή τόσο το Liberal όσο και ο Φιλελεύθερος υποστήριξαν επικαλούμενοι αξιόπιστες πληροφορίες ότι πραγματικό περαστικό δεν υπήρξε στη Ρω. Και σε καμία περίπτωση τέτοιο που να δικαιολογεί τα παιχνίδια πολέμου που επιχειρήθηκε να στηθούν για μια ακόμη φορά με πρωτεργάτη τον υπουργό Άμυνας ο οποίος στην προσπάθειά του να ανεβάσει τις μετοχές του στο πολιτικό χρηματιστήριο έχει βρει πρόθυμους συμμάχους στην Εφ.Συν.

Γράψαμε από την πρώτη στιγμή ότι από το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων «δεν αναγνωρίστηκε στίγμα εντός του εθνικού εναέριου χώρου» και πριν αλέκτωρ φωνήσαι το ίδιο το Μαξίμου έσπευσε με το non paper να επιβεβαιώσει ότι ουδέποτε υπήρξε ποτέ ελικόπτερο που να παραβίασε το FIR και να προσέγγισε τη Ρω, αδειάζοντας κυριολεκτικά τον υπουργό Άμυνας.

Η αποκάλυψη του παρασκηνίου ερμηνεύτηκε σε δημοσίευμα του Δημήτρη Κανελλόπουλου στην Εφ.Συν ως «συνωμοσιολογία» που έχει επόμενο στάδιο τις προφητείες». Γράφτηκε επίσης ότι «ο Φιλελεύθερος γίνεται και επισήμως Ελεύθερη Ώρα…».

Όλα αυτά την ώρα που η καλή συνεταιριστική εφημερίδα δημοσίευσε στις σελίδες της αμάσητη την κυβερνητική προπαγάνδα, χωρίς να αναρωτιέται και να προβληματίζεται για τα πραγματικά περιστατικά.

Τα λιβανιστήρια στο Μαξίμου, ακόμη και το γλείψιμο στην ακροδεξιά των Καμμένων ή τα fake news θα μπορούσε κανείς να τα καταλάβει αν πράγματι είναι κανείς υποχρεωμένος να δίνει διαρκή διαπιστευτήρια.

Αυτή την τακτική όμως συγκεκριμένων κονδυλοφόρων να βάζουν το δάχτυλο στο στόμα για να ξερνούν εμετό κατά του Φιλελεύθερου και των συναδέλφων που εργάζονται εδώ, δεν αποτελεί απλώς ένδειξη έπαρσης και αλαζονείας. Είναι νοσηρή και επικίνδυνη.

Πριν από όλους οι πρακτικές αυτές πρέπει να προβληματίσουν τους ίδιους τους συνεταιριστές της Εφημερίδας των Συντακτών στο όνομα -και υπό την ανοχή των οποίων- δημοσιεύονται κατά καιρούς λιβελογραφήματα μέσα από τις σελίδες της. Ας σκεφτούν λίγο οι καλοί συνάδελφοι τι κάνουν. Δεν είναι όλα χαβαλές.

Βασίλης Γεώργας