Ο Φέντερερ επιστρέφει και θέλει να συνεχίσει να παίζει και ως 40άρης

Ο Φέντερερ επιστρέφει και θέλει να συνεχίσει να παίζει και ως 40άρης

Τα μπλε σκληρά courts της Ντόχα επέλεξε ο Ρότζερ Φέντερερ για να κάνει την πολυαναμενόμενη επιστροφή του στην αγωνιστική δράση μετά από 13 μήνες απουσίας. Ωστόσο, το βλέμμα του είναι ήδη στραμμένο στα πράσινα γήπεδα του Wimbledon. Μεγάλο ενδιαφέρον περιβάλλει το τί θα κάνει ο Ελβετός τενίστας, κάτοχος 20 Grand Slam στο Open του Κατάρ.

Την προηγούμενη φορά που τον είδαμε σε πίστα ήταν πριν την πανδημία του κορονοϊού, πέρυσι, στο Αυστραλιανό Open όπου αποκλείστηκε από τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Από τότε έχει περάσει από δύο χειρουργεία στο δεξί του γόνατο και ξεπέρασε δυσκολίες που επηρέαζαν μέχρι και την καθημερινότητά του όχι μόνο την ανταγωνιστικότητά του.

Τώρα, πέντε μήνες πριν από τα 40ά γενέθλιά του, ο Φέντερερ είναι έτοιμος να εξακριβώσει σε ποιο σημείο βρίσκεται κι αν το κορμί του αντέχει τις πιέσεις του ανταγωνισμού στο κορυφαίο επίπεδο. Στις προπονήσεις, πάντως, άφησε υποσχέσεις, αλλά μόνο τα επίσημα παιχνίδια μπορούν να του δώσουν τις απαντήσεις που αναζητά. Την Τετάρτη θα παίξει με το νικητή του ζευγαριού Νταν Εβανς – Ζερεμί Σαρντί που αγωνίζονται σήμερα. «Αυτή την στιγμή το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να δω πως θα τα πάω στα παιχνίδια. Ελπίζω μέχρι το Wimbledon να είμαι στο 100%», είπε.

«Ο πόνος είναι υπό έλεγχο», παραδέχθηκε ο Φέντερερ και συνέχισε: «έχω εκπλήξει μέχρι και τον εαυτό μου στις προπονήσεις, αλλά αυτό που με νοιάζει είναι να βλέπω κάθε μέρα ξεχωριστά». Εντελώς διαφορετική η διάθεσή του σε σύγκριση με όταν έμαθε πως έπρεπε να περάσει από δεύτερο χειρουργείο. «Τότε ήταν που αμφισβήτησα τα πάντα», δήλωσε, «αλλά το να σταματήσω δεν ήταν στα σχέδια μου. Θα το κοιτάξω μονάχα αν το γόνατο μου με ενοχλεί για πολλούς μήνες».

Ο Φέντερερ δεν ήθελε να φύγει «έτσι». Θέλει να νιώσει: «τα συναισθήματα, την ένταση του να παίζεις κόντρα στους καλύτερους, να συμμετέχεις στα σημαντικότερα τουρνουά και μακάρι να μπορέσω να παίξω για αρκετό καιρό ώστε να ξαναδώ γεμάτα γήπεδα». Οι 13 μήνες απουσίας ήταν το μεγαλύτερο διάστημα που έμεινε εκτός από το 1998 όταν έγινε επαγγελματίας. Ωστόσο, δεν περιμένει αυτή τη φορά να είναι σαν το 2017 που επανήλθε από τραυματισμό και σχεδόν αμέσως κατέκτησε το Open της Αυστραλίας. Ξέρει πως θα είναι πιο δύσκολα, αφού εκτός του Τζόκοβιτς και του Ράφα Ναδάλ, πλέον, πιέζει και η νέα γενιά..