Ο φάρος της ελευθερίας έσβησε στο Χονγκ Κονγκ

Ο φάρος της ελευθερίας έσβησε στο Χονγκ Κονγκ

Η απόφαση της Κίνας να επιβάλει το νόμο περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ θα αποτελεί ένα γεγονός που θα μνημονεύεται για χρόνια καθότι οι συνέπειες ξεπερνούν τη μοίρα των 7,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που κατοικούν εκεί. 

Με αυτά τα λόγια ξεκινά η εφημερίδα Wall Street Journal το κεντρικό της άρθρο στο οποίο αναφέρεται στην εφαρμογή του νόμου από το Πεκίνο για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ το οποίο αλλάζει πλήρως το status quo της περιοχής.

«Η περίπτωση αυτή δείχνει ότι οι κομμουνιστές κυβερνήτες του Πεκίνου είναι πρόθυμοι να παραβιάσουν τις διεθνείς δεσμεύσεις τους διαδίδοντας το αυταρχικό τους μοντέλο», αναφέρει το άρθρο. 

Σημειώνεται ότι η Κοινή Σινο-βρετανική Διακοίνωση του 1984 η οποία- έγινε ενόψει της παράδοσης του Χονγκ Κονγκ στο Πεκίνο- ανάμεσα στην Μάργκαρετ Θάτσερ την βρετανίδα πρωθυπουργό και τον Κινέζο ηγέτη Ντεν Σιάο Πινγκ κατέληξε στον συμβιβασμό που έγινε γνωστός ως «ένα κράτος, δύο συστήματα». Όταν το 1997 η βρετανική αποικία επανενώθηκε με την ηπειρωτική Κίνα, η «άτυπη συμφωνία» όριζε ότι το σύστημα αυτό θα διατηρούνταν ως το 2047.

Εν τω μεταξύ η Κίνα που ήθελε πάρα πολύ να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και να προσελκύσει επενδυτές διατήρησε «εργαλειακά» το status quo του Χονγκ Κονγκ ως σημαντικού παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου. Παράλληλα όμως το Πεκίνο όφειλε να εξασφαλίζει ότι θα υπάρχει μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα, δικαστήρια με εγγυήσεις κράτους δικαίου, ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και ασφαλώς πολιτικές ελευθερίες και ατομικά δικαιώματα.

Από το 2013 όμως οπότε και ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε την εξουσία έδειξε τις προθέσεις του για «βίαιη αλλαγή» του status quo. Το 2014, οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ είχαν βγει στους δρόμους με σύμβολο τους την κίτρινη ομπρέλα αντιτιθέμενοι στην απόφαση της Διαρκούς Επιτροπής του Εθνικού Κογκρέσου του Λαού της Κίνας η οποία αποφάσισε ότι υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές θα είναι στο εξής μόνο όσοι εγκρίνονται από το Πεκίνο.

Πριν τρια χρόνια εξάλλου, το 2017, στην επέτειο της «ανεξαρτησίας»  του Χονγκ Κονγκ, ο Σι Τζινπίνγκ είχε δώσει μια σκληροπυρηνική ομιλία ενώπιον των πολιτών της περιοχής, η οποία ουσιαστικά «ενταφίαζε» τα όνειρα των κατοίκων του για δημοκρατία και αλληλεγγύη.

Όπως αναφέρει το κεντρικό άρθρο της Wall Street Journal «αυτοί που ανησυχούν ιδιαίτερα μετά τα όσα έγιναν στο Χονγκ Κονγκ είναι η ηγεσία και οι κάτοικοι της Ταϊβάν». Εξάλλου στις αρχές του 2019, ο Σι είχε δηλώσει «Η Κίνα πρέπει να και θα ενωθεί […] που είναι αναπόφευκτη προϋπόθεση για την σπουδαία αναζωογόνηση του κινεζικού λαού σε μία νέα εποχή». Πολλοί θεώρησαν την δήλωση αυτή προάγγελο αλλαγών και στην Ταϊβάν...