Ο (εξαπατημένος) μετανάστης Αμάντ Ντιαλό έγινε ήδη «διάβολος»

Ο (εξαπατημένος) μετανάστης Αμάντ Ντιαλό έγινε ήδη «διάβολος»

Η – συνήθως ρητορική – απορία «πώς τα φέρνει η ζωή» στριφογύριζε τακτικά στο μυαλό του. Αλλες φορές είχε απαντήσεις και άλλες όχι. Ορισμένες στιγμές υποχρεωνόταν να αφήνει τα πράγματα να κυλήσουν δίχως ευχέρεια παρέμβασης ή απόφασης και κάποιες άλλες ήλεγχε τις καταστάσεις. Αυτό που πάντα ήθελε ήταν μία ευκαιρία. Και όποτε τη βρήκε, την άρπαξε, είτε αυτή ήταν να περάσει από την Αφρική στην Ιταλία είτε να γράψει ιστορία με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Αμάντ Ντιάλο έβρισκε πάντα τρόπο να «συστηθεί».

Το βράδυ της Πέμπτης (11/3) ο νεοφερμένος μεσο-επιθετικός των «κόκκινων διαβόλων» πέρασε ως αλλαγή στο 46΄, στον πρώτο αγώνα με τη Μίλαν για τους «16» του Europa League. Ηταν μεν η τρίτη παρουσία του, όμως, μετά τη συμμετοχή στους αγώνες των «32» με Σοσιεδάδ, όταν όλα είχαν κριθεί, στο «Ολντ Τράφορντ» πήρε την παρθενική γεύση ανταγωνισμού. Χρειάστηκε μόλις τέσσερα λεπτά για να σκοράρει με μία εντυπωσιακή γυριστή κεφαλιά! Το τελικό 1-1 δεν χάλασε ούτε τη διάθεσή του ούτε μία νεανική επίδοσή του.

Ο Ντιαλό, ο οποίος αποκτήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από την Αταλάντα, αντί 30 εκατομμυρίων ευρώ, έγινε ο τέταρτος νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της Γιουνάιτεντ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σε ηλικία 18 ετών και 243 ημερών. Μπροστά του είναι μόνο οι νυν συμπαίκτες του, Μέισον Γκρίνγουντ και Μάρκους Ράσφορντ και ο θρυλικός Τζορτζ Μπεστ. Νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία του αγγλικού συλλόγου σε όλες τις διοργανώσεις είναι ο νυν επιθετικός του Παναθηναϊκού, Φεντερίκο Μακέντα, που είχε σκοράρει τον Μάρτιο του 2009 κόντρα στην Αστον Βίλα, σε ηλικία 17 ετών και 227 ημερών. 

Μετά την πρόσφατη χρησιμοποίηση του Σόλα Σορτάιρ, από τις ακαδημίες, ο Ντιαλό είναι το νέο «στοίχημα» του κόουτς Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ. Ο Τύπος του Μάντσεστερ, μάλιστα, προτρέπει τον Νορβηγό προπονητή να τον χρησιμοποιεί περισσότερο, θυμίζοντας τα παραδείγματα των Μακέντα και Κριστιάνο Ρονάλντο από τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον

Ο Αμάντ Ντιαλό συνεχίζει να ονειρεύεται. Πριν από χρόνια, ως έφηβος στην Ιταλία, είχε συναντήσει και φωτογραφηθεί με τον τότε σταρ της Γιουβέντους, Πολ Πογκμπά. Ο Γάλλος είναι πλέον συμπαίκτης του και για τον 18χρονο είναι μία επιβεβαίωση του να έχεις πάντα φιλοδοξίες και να πιστεύεις στον εαυτό σου. 

Εχει το δικαίωμα να επιλέξει Εθνική μεταξύ της πατρίδας των γονιών του, την Ακτή Ελαφαντοστού και την Ιταλία, στην οποία μαζί με την μητέρα του και τον αδερφό του, Χαμάντ – ο οποίος παίζει επίσης ποδόσφαιρο στη Σασουόλο – μετανάστευσαν το 2013, όταν ο Αμάντ ήταν δέκα ετών. Ο πατέρας, του, πάντως, είχε αποφασίσει να μείνει στην Αφρική και να συνεχίσει να διευθύνει μία ακαδημία ποδοσφαίρου στην Ακτή Ελεφαντοστού. 

Ο Αμάντ είχε σκοράρει και στο ντεμπούτο του στην Αταλάντα, πετυχαίνοντας σε έξι λεπτά συμμετοχής ως αλλαγή το τελευταίο γκολ στο εντυπωσιακό 7-1 επί της Ουντινέζε. Το περασμένο καλοκαίρι η ιταλική ομάδα σκέφτηκε να τον παραχωρήσει δανεικό στην Πάρμα, όμως τον κράτησε και δικαιώθηκε με μία πώληση στη Γιουνάιτεντ, η οποία με πριμ στόχων μπορεί να ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια. 

Εγινε μέλος των ακαδημιών της Αταλάντα από τα 13 του, στα 15 του έπαιζε στην ομάδα Κ-17 και παρότι στην Ιταλία ευελπιστούν να επιλέξει τη «σκουάντρα ατζούρα», δεν δίστασαν να τον τιμωρήσουν... Τον περασμένο Φεβρουάριο η ιταλική ομοσπονδία τού επέβαλε πρόστιμο 50.000 ευρώ για χορήγηση ψευδών εγγράφων και ψεύτικων ονομάτων των γονιών του (με το όνομα Τραορέ), στη μετανάστευση από την Αφρική. Ο τοπικός Τύπος, μάλιστα, αποκάλυψε πως μαζί με τον αδερφό του έφτασαν στη χώρα μέσω δικτύου λαθρεμπόρων που τους εξαπάτησε και τους υπέρ-χρέωσε για τη μεταφορά.