Ο εθνικισμός και η παγκόσμια οικονομία

Ο εθνικισμός και η παγκόσμια οικονομία

*Γράφει ο Scott Summer

Εάν η παγκοσμιοποίηση είναι καλή για την παγκόσμια οικονομία, τότε θα μπορούσε κανείς να περιμένει ότι το τρέχον κύμα εθνικισμού θα είναι κακό για την παγκόσμια οικονομία. Υπάρχουν όμως στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό;

Εξετάστε τους δύο μεγαλύτερους παράγοντες που επιβραδύνουν αυτήν τη στιγμή την παγκόσμια ανάπτυξη:

1. Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία

2. Η πολιτική μηδενικού Covid της Κίνας

Ο ρόλος του εθνικισμού στον εκπεφρασμένο στόχο του Πούτιν να ανασυστήσει τη ρωσική αυτοκρατορία είναι προφανής. Τι γίνεται όμως με την Κίνα;

Η Κίνα αντιμετωπίζει ένα δίλημμα λόγω του γεγονότος ότι ο πληθυσμός της εμβολιάστηκε με ένα σχετικά αδύναμο εμβόλιο. Ως αποτέλεσμα, υιοθέτησε μια πολιτική μηδενικού Covid, η οποία αποδείχθηκε στην πράξη αρκετά επιτυχημένη στον περιορισμό του Covid μέχρι να εμφανιστεί στη σκηνή η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον. Τώρα η Κίνα κλείνει ολόκληρες πόλεις σε μια σχεδόν απέλπιδα προσπάθεια να σταματήσει την εξάπλωση του Covid.

Γιατί οι Κινέζοι πολίτες δεν χρησιμοποιούν ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εμβόλιο mRNA ως ενισχυτικό; Διότι η κινεζική κυβέρνηση δεν τους αφήνει. Και γιατί δεν τους αφήνουν; Διότι αυτό θα ισοδυναμούσε με την παραδοχή ότι το εμβόλιο Sinopharm που παρήγαγαν εγχώρια ήταν κατώτερο. Με άλλα λόγια, εθνικισμός.

Ο Σι Τζινπίνγκ είναι πολύ πιο εθνικιστής από αρκετούς προηγούμενους Κινέζους ηγέτες. Άνθρωποι όπως ο Hu Jintao και ο Deng Xiaoping ήθελαν να ανοίξουν την Κίνα στον έξω κόσμο, για να μάθουν από τους άλλους. Αμφιβάλλω ότι εκείνοι θα έκαναν αυτό το λάθος. (Φυσικά ο Μάο ήταν εξαιρετικά εθνικιστής).

ΥΓ. Σε ένα σχόλιο μετά την προηγούμενη ανάρτησή μου στο Paxlovid, ο σχολιαστής Garrett με οδήγησε στο blog του TheZvi:

“Πολλοί έχουν διατυπώσει την παρατήρηση ότι αν λέγατε στους ανθρώπους πριν από δύο χρόνια ότι θα είχαμε μια θεραπεία (όχι ένα εμβόλιο, αλλά μια θεραπεία!) για τον Covid-19 που θα ήταν δωρεάν, ασφαλής και αποτελεσματική, αλλά κανείς δεν ήθελε να την λάβει, και το Κογκρέσο δεν ήταν πρόθυμο να χρηματοδοτήσει περαιτέρω αγορές, ο κόσμος δεν θα σας πίστευε. Κι όμως βρισκόμαστε εδώ”.

Απίστευτο. (Όπως και η έλλειψη ειδησεογραφικής κάλυψης.)

*Ο Scott Sumner είναι οικονομολόγος, διευθυντής του προγράμματος νομισματικής πολιτικής στο Mercatus Center at George Mason University, ερευνητής στο Independent Institute και καθηγητής του Bentley University στο Waltham της Μασαχουσέτης.

**Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 14 Μαρτίου 2022 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια της Library of Economics and Liberty και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.