Ο Ερντογάν ορκίστηκε για μια νέα θητεία στον προεδρικό θώκο της χώρας

Ο Ερντογάν ορκίστηκε για μια νέα θητεία στον προεδρικό θώκο της χώρας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε για μια νέα θητεία ενισχυμένων εξουσιών και διάρκειας 5 ετών στον προεδρικό θώκο της Τουρκίας.

Αφού επανεξελέγη με άνεση την 24η Ιουνίου, εξασφαλίζοντας το 52,6% των ψήφων, ο Ερντογάν, ορκίστηκε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, όπου δεσμεύτηκε μεταξύ άλλων να προασπιστεί τις αρχές της κοσμικής Τουρκίας που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και να εκπληρώσει τα καθήκοντά του με αμεροληψία.

Σημειώνεται πως ο Ερντογάν, βρίσκεται στο «τιμόνι» της χώρας ήδη 15 χρόνια.

Η Τουρκία ξεκίνησε την πορεία της προς μια ισχυρότερη κυβέρνηση και χώρα, υπογράμμισε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία που εκφώνησε έξω από το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, μετά την ορκωμοσία του, υποσχόμενος την επίτευξη προόδου σε κάθε τομέα, από τα ανθρώπινα δικαιώματα έως τις επενδύσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, που αναμένεται να ανακοινώσει προσεχώς, θα διεξαχθεί την Παρασκευή.

Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στο τουρκικό κοινοβούλιο, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο συνόδευε η σύζυγός του Εμινέ, υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα οι βουλευτές της συμμαχίας του όπου επικρατεί το κόμμα του, το AKP.

«Ως πρόεδρος της χώρας, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου, ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας, να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να προστατεύσω και να εξυμνήσω τη δόξα και την τιμή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και να εκπληρώσω τα καθήκοντα που αναλαμβάνω με αμεροληψία» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση στην Άγκυρα, η οποία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Ο 64χρονος πρόεδρος υποστηρίζει ότι το νέο, προεδρικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ασφάλεια της χώρας του, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 αλλά και τις συγκρούσεις στα νότια σύνορά της, στη Συρία και το Ιράκ. "Ξεκινούμε αυτόν τον δρόμο χρησιμοποιώντας αυτήν την ευκαιρία όσο καλύτερα μπορούμε, για ένα ισχυρό κοινοβούλιο, μια ισχυρή κυβέρνηση και μια ισχυρή Τουρκία", τόνισε.

"Θα ενισχύσουμε την αμυντική βιομηχανία μας και την ασφάλεια των συνόρων. Θα κάνουμε πολύ μεγάλες επενδύσεις σε όλες τις περιοχές (...) για να γίνουμε μια από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες", συνέχισε.

 

 

Φωτογραφία AP