Ο Ερντογάν, και όχι ο Μπάιντεν, έχει μεγάλες προσδοκίες από την κρίσιμη συνάντηση
Ahval

Ο Ερντογάν, και όχι ο Μπάιντεν, έχει μεγάλες προσδοκίες από την κρίσιμη συνάντηση

Μια νέα σελίδα στη σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών δεν φαίνεται να είναι εφικτή χωρίς πραγματική δημοκρατία και μεταρρυθμίσεις, ακόμη και αν η Τουρκία καταφέρει να βρει λύσεις στα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, υποστήριξε η Mερβέ Ταχίρογλου, αναλύτρια των τουρκικών ζητημάτων στο Πρόγραμμα για τη Δημοκρατία της Μέσης Ανατολής, μιλώντας σε εκπομπή του ahvalnews.com.

Όπως επεσήμανε μάλιστα η Άγκυρα είναι αυτή που θέλει πραγματικά να προβάλει μια εικόνα θετικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, αν και η τουρκική κυβέρνηση «λέει ότι έχει καταλήξει σε κάποια λύση σε κάποια από τα μεγάλα διμερή ζητήματα».

Η αναλύτρια υποστηρίζει περαιτέρω ότι η Τουρκία θα μπορούσε να βρει μια λύση στην κρίση με τους S-400, ή με το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, όπου έχει βρεθεί απέναντι σε όλους σχεδόν τους γείτονές της, αλλά χωρίς πραγματική δημοκρατία, δεν θα υπάρξει νέα σελίδα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

«Όσο πιο αυταρχική γίνεται η Τουρκία και όσο περισσότερο απομακρύνεται από τις δημοκρατικές αξίες, θα συνεχίσει να παίζει ρόλο spoiler σε πολυμερείς θεσμούς που στοχεύουν στην προστασία των δημοκρατικών αρχών σε όλο τον κόσμο», προειδοποίησε.

Επιπροσθέτως, η Ταχίρογλου δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν τόσες υψηλές προσδοκίες, όπως η Τουρκία, για την επικείμενη συνάντηση, και αυτό φάνηκε -διευκρινίζει- από το γεγονός πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν βιάστηκε να δρομολογήσει τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Θα ήταν τεράστιο λάθος αν η Άγκυρα πιστέψει πως η λύση σε κάποια από τα εκκρεμή ζητήματα, χωρίς ουσιαστικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, θα βελτιώσει τις σχέσεις με την Αμερική του Μπάιντεν», υπογραμμίζει.

Παράλληλα, η αναλύτρια αναφέρει πως δεν περιμένει να βγει τίποτα συγκεκριμένο από αυτήν τη συνάντηση, καθώς ο Πρόεδρος Μπάιντεν «δεν συμπαθεί αυταρχικούς πολιτικούς όπως ο Ερντογάν» ή τον τρόπο που ο τελευταίος αντιμετωπίζει εσωτερικά ζητήματα, όπως η καταστολή φοιτητών ή η δίωξη αντιφρονούντων.

«Δεν νομίζω ότι ο Μπάιντεν θα θελήσει να δώσει στον Ερντογάν μια εικόνα των διμερών τους σχέσεων, την οποία έχει ανάγκη ο Ερντογάν για να διορθώσει την επιδεινούμενη οικονομία της Τουρκίας», καταλήγει.