Ο Ερντογάν δεν έχει πλέον λευκή επιταγή από το Κογκρέσο
Ο Γερουσιαστής Γκας Μπιλιράκης στο Liberal

Ο Ερντογάν δεν έχει πλέον λευκή επιταγή από το Κογκρέσο

Σημαντικές οικονομικές κυρώσεις πρέπει να επιβληθούν την Τουρκία, τονίζει με παρέμβασή του στο Liberal ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης, τονίζοντας ότι το κλίμα στην Ουάσινγκτον έχει αλλάξει όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα. «Όλο και περισσότερα μέλη του Κογκρέσου αντιλαμβάνονται πως η Τουρκία δεν αποτελεί σύμμαχο, ενώ ο Ερντογάν δεν έχει πλέον λευκή επιταγή», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Κογκρέσου για τα ελληνικά ζητήματα, την Ελληνοισραηλινή συμμαχία και τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Εκτιμά πως ο Ερντογάν έχει αποτύχει στην οικονομική του πολιτική και ότι γι' αυτό το λόγο κινείται επιθετικά, έχοντας ως στόχο τις εκλογές του 2023 και το εθνικιστικό κοινό της Τουρκίας.

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

Κύριε Μπιλιράκη, τι είδους κυρώσεις θεωρείτε πως πρέπει να επιβληθούν στην Τουρκία εξαιτίας της στάσης της στα Βαρώσια της Κύπρου;

Οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα καταδίκασαν ευθέως τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και δεν παρέμειναν μόνο στη διπλωματική απομόνωσή της. Δεν πρέπει όμως να μείνουν εκεί οι συνέπειες, αλλά πρέπει να υπάρξουν σκληρές και άμεσες οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας και κατά αυτών που παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα.

Ποια είναι η θέση σας σχετικά με τις κινήσεις της Τουρκίας για αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής;

Η απάντηση των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας πρέπει να είναι άμεση σχετικά με τη συνεχή προκλητική στάση της Τουρκίας, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα με την παραβίαση του εναέριου χώρου της και όχι μόνο. Είναι τραγικό το πως η Τουρκία είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και συνεχίζει να προκαλεί ένα άλλο μέλος της συμμαχίας και της ΕΕ.

Αρχίζει να αλλάζει η πολιτική προσέγγιση των ΗΠΑ όσον αφορά τη Τουρκία;

Δεν υπάρχει αμφιβολία. Όλο και περισσότερα μέλη του Κογκρέσου αντιλαμβάνονται αυτό που εγώ τονίζω εδώ και καιρό. Πως δηλαδή η Τουρκία είναι σύμμαχος μόνο στα χαρτιά. Έχουν ληφθεί πολύ σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που καταδικάζουν την Τουρκία και την αποτρέπουν από το να λειτουργεί με επιθετικότητα έναντι των άλλων κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γιατί θεωρείτε πως ο Τούρκος πρόεδρος επιλέγει την πολιτική εντάσεων σχετικά με την ΕΕ, την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ;

Δεν αποτελεί μυστικό πως ο Ερντογάν έχει αποτύχει πλήρως στο μέτωπο της τουρκικής οικονομίας. Με τις εκλογές του 2023 να πλησιάζουν, ο Ερντογάν οδηγείται σε μία ρητορική και πολιτική έντασης, με στόχο τους εθνικιστές στην Τουρκία. Η πολιτική αυτή όμως δεν έχει πλέον λευκή επιταγή στις ΗΠΑ.

Ως πρόεδρος στο Κογκρέσο επί των ελληνικών ζητημάτων, της ελληνοϊσραηλινής συμμαχίας και των θρησκευτικών ελευθεριών, θα συνεχίσω να εργάζομαι για τα εξής ζητήματα: Πρώτον, για την κατάσταση που επικρατεί στα Βαρώσια και την παράνομη κατοχή της Κύπρου, δεύτερον για τις απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας στα Δωδεκάνησα και για τη στάση της Τουρκία έναντι της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τις συνεχόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην Αγία Σοφία. Τέλος, θα συνεχίσω να αναδεικνύω τις παράνομες έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.