7ος χρόνος, ημέρα 2056η
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

Τουρκία: Ο Ερντογάν «αντικατέστησε» ακόμη έναν αξιωματούχο της Κεντρικής Τράπεζας

Ο Ερντογάν «αντικατέστησε» ακόμη έναν αξιωματούχο της Κεντρικής Τράπεζας
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδιωξε έναν ακόμη αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας, στην τελευταία από τις απρόσμενες αποφάσεις του φέτος για την αναδιάρθρωση της ηγεσίας της τράπεζας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η κίνηση έρχεται δύο μήνες αφότου ο Ερντογάν απέλυσε τον τρίτο επικεφαλής της τράπεζας σε λιγότερο από δύο χρόνια, τον Nατσί Αγκμπάλ, σε μια ενέργεια που εξέπληξε τους επενδυτές.

Στο τελευταίο ανασχηματισμό, ο Σεμίχ Τουμέν, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο TED της Άγκυρας, διορίστηκε αναπληρωτής κυβερνήτης την Τρίτη, αντικαθιστώντας τον Ογκουζαν Οζμπάς, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει ανορθόδοξες θεωρίες σχετικά με τη νομισματική πολιτική και τον αντίκτυπό της στον πληθωρισμό, είχε αντικαταστήσει επίσης τον αναπληρωτή διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας τον Μάρτιο.

Ο Οζμπάς είχε διοριστεί τον Ιούλιο του 2019, όταν ο Μπεράτ Αλμπαιράκ, γαμπρός του Ερντογάν, ήταν υπουργός Οικονομικών. Τον Νοέμβριο, επέκρινε τις πολιτικές της Κεντρικής Τράπεζας υπό τον πρώην κυβερνήτη Μουράτ Γιουσάλ, για τον οποίο εργάστηκε ως αναπληρωτής, λέγοντας ότι η αυστηρότερη πολιτική προς τα τέλη του περασμένου έτους «περιόριζε άσκοπα τη νομισματική στάση».

Ο Τουμέν αποτελεί το τρίτο μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής που διορίζεται από τον Ερντογάν φέτος, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη Σαχάπ Καβτσίογλου, ο οποίος δεν διαθέτει εμπειρία νομισματικής πολιτικής. Τέσσερα από τα επτά μέλη έχουν λιγότερο από ένα χρόνο εμπειρίας στη δουλειά τους, σύμφωνα με το Bloomberg.

 Η απόφαση του Ερντογάν να απολύσει τον Αγκμπάλ, ο οποίος είχε επιδιώξει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, προκάλεσε μια γρήγορη αντιστροφή του επενδυτικού ενθουσιασμού. Η λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 14% έναντι του δολαρίου από τότε που απολύθηκε.

Στο μεταξύ, οι δημοσκοπήσεις στη γειτονική χώρα δείχνουν ότι η απήχηση του Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ έχει κατρακυλήσει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ως απόρροια κυρίως της διαχείρισης των οικονομικών προβλημάτων.