Ο επενδυτικός χάρτης της 5G εποχής

Ο επενδυτικός χάρτης της 5G εποχής

Τα δίκτυα 5G θ’αποτελέσουν την υποδομή στην οποία θα  συνδεθούν υπολογιστές, κινητά τηλεφώνα, αλλά και όλες εκείνες οι συσκευές που θα μπορούν να προγραμματισθούν για να εκτελέσουν εργασίες που μέχρι τώρα τις έκαναν άνθρωποι.

Δίκτυο 5G σημαίνει συνδέσεις έτη φωτός πιο γρήγορες από τις τρέχουσες, με τις μέσες ταχύτητες λήψης - περίπου 1GBps - να θεωρούνται ο κανόνας.

Για να γίνει περισσότερο κατανοητό το μέγεθος της ταχύτητας, θα αναφέρουμε ότι  σήμερα με τα καλύτερα κινητά και στις καλύτερες συνθήκες λήψης, αγγίζουμε  γύρω στα 200 MB το δευτερόλεπτο. Για να ονομάζεται ένα δίκτυο  5G θα πρέπει να ξεκινά από τα 1000 MB το δευτερόλεπτο.

Γιατί όμως ένα τεχνικό θέμα όπως το 5G, έχει αποκτήσει τόσο μεγάλη γεωπολιτική διάσταση;

Η σημασία του 5G στις κρατικές δομές

Το νέο παγκόσμιο δίκτυο θα είναι ως και 100 φορές ταχύτερο, με δυνατότητα ταυτόχρονης σύνδεσης μεγάλου αριθμού συσκευών που χρησιμοποιούνται σε τομείς όπως η βιομηχανία, η υγεία και η εκπαίδευση.  Αυτόματα, η διασυνδεσιμότητα τόσων πολλών συσκευών, εκτός των κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών πάνω στα δίκτυα 5G, θέτει ζητήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ενώ προκύπτουν νέες και πολύ μεγάλες ανάγκες για προηγμένες εφαρμογές πληροφορικής που θα διαχειρίζονται αυτό τον τεράστιο όγκο δεδομένων (big data) και την πλοήγηση στο διαδίκτυο (internet of things).

Εν ολίγοις, στο εγγύς μέλλον τα πάντα θα «τρέχουν» με 5G, από το κατέβασμα μια ταινίας έως τις κρατικές υποδομές.

Ως εκ τούτου, οι εταιρείες  που θα ελέγχουν το 5G θα κρατούν αρκετά από τα «κλειδιά» ενός κράτους, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να «ελέγχουν» ποικιλοτρόπως  τις πληροφορίες που θα διακινούνται μέσω του δικτύου, από την  ταχύτητα και την ποσότητα, έως το περιεχόμενο...

Αυτός είναι άλλωστε ο αληθινός λόγος που οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία για τον αποκλεισμό της κινεζικής Huawei από το 5G σε όλες τις δυτικές χώρες.

Ο ρόλος της Κίνας

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η κινεζική εταιρεία έχει κατορθώσει να προηγείται όλων των δυτικών εταιρειών στην τεχνολογία 5G εξαιτίας των μεγάλων ενισχύσεων που λαμβάνει από το Πεκίνο, όντας κρατική εταιρεία.

Και δεν έχουν  άδικο.

Χάρη στις κρατικές επιδοτήσεις, η Huawei είχε τη δυνατότητα να προσφέρει φθηνότερες λύσεις από τις αντίστοιχες ανταγωνίστριες ιδιωτικές εταιρείες όπως για παράδειγμα η αμερικανική Cisco, η φιλανδική η Nokia, ή η  σουηδική Ericsson.

Μέχρι πρότινος  η αντιμετώπιση ήταν ακόμα χαλαρή και  η Huawei είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί αποκλειστικά επεξεργαστές που κατασκευάζονταν με χρήση αμερικανικής τεχνολογίας και λογισμικού στην Ταϊβάν απο την εταιρεία Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών στον πλανήτη.

Πρόσφατα όμως,  το υπουργείο εμπορίου των ΗΠΑ εξέδωσε οδηγία βάσει της οποίας

για να συνεχίσει να κατασκευάζει οποιαδήποτε εταιρεία σε οποιαδήποτε χώρα εκτός ΗΠΑ επεξεργαστές αμερικανικής τεχνολογίας, θα πρέπει πρώτα να πάρει την άδεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Και φυσικά αυτό θα ισχύει και για την TSMC .

Έτσι, η  TSMC ανακοίνωσε ότι δεν θα αναλάβει νέα συμβόλαια για προμήθεια επεξεργαστών στην Huawei, ενώ ταυτόχρονα ήρθε σε συμφωνία με τον Λευκό Οίκο για την κατασκευή εργοστασίου τσιπ στην Αριζόνα, «δίνoντας μεγάλο πλεονέκτημα στις ΗΠΑ σε μια εποχή που η Κίνα προσπαθεί να κυριαρχήσει στις τεχνολογίες νέας γενιάς», όπως σχολίασε  ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπεο.

Η ίδια απαγόρευση δεν αποκλείεται στο μέλλον να ισχύσει και για άλλους  προμηθευτές της Huawei, όπως η  Samsung για παράδειγμα, ενώ επηρεάζει  εξίσου και άλλες κινέζικες εταιρείες υψηλής  τεχνολογίας.

Έτσι όπως διαμορφώνεται το νέο περιβάλλον, η Huawei θα πρέπει σύντομα να βρει από πού θα προμηθεύεται το τεχνολογικό της υλικό.

Γιατί οι ΗΠΑ στρίμωξαν την Ηuawei

To αληθινό πρόβλημα ξεπερνάει κατά πολύ τον αθέμιτο ανταγωνισμό των κινεζικών εταιρειών.

Βλέπετε, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος ανταπόκρισης ανάμεσα στις συσκευές και στο κεντρικό σύστημα,  πολλές διαδικασίες του 5G εκτελούνται στις κεραίες.  

Εν ολίγοις, δεν υπάρχει  στην ουσία διαχωρισμός πυρήνα - περιφέρειας, αφού στο 5G ....όλα είναι πυρήνας.

Αυτό δίνει extra δύναμη στους παρόχους δικτύου πέμπτης γενιάς  και αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που οι Αμερικάνοι φοβούνται ότι  η εταιρεία Huawei  είναι στην πραγματικότητα  ο «Δούρειος Ίππος»  της Κίνας για άσκηση οικονομικής και πολιτικής επιρροής. 

Ο αποκλεισμός της όμως μπορεί να είναι εφικτός από τις ΗΠΑ, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για την Ευρώπη ή τη Μ.Βρετανία.

Βλέπετε στην  Ευρώπη  το 4G έχει εγκατασταθεί στις περισσότερες χώρες από τη Huawei.

Και το 5G θα «χτιστεί» πάνω στο 4G.

Εάν λοιπόν η Huawei αποκλειστεί, τότε θα πρέπει να αντικατασταθούν όλες οι υποδομές  με δυσανάλογο κόστος τόσο για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όσο και για τους καταναλωτές.

Επιπλέον πρέπει να κρατηθεί η  ισορροπία και στις εμπορικές σχέσεις.

Το Πεκίνο έχει διαμηνύσει ποικιλοτρόπος στο Βερολίνο ότι αν αποκλείσει τη Huawei από το 5G, θα επανεξετάσει τους όρους συμμετοχής της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην κινεζική αγορά. Οι περισσότερες χώρες που εξάγουν στην Κίνα δέχονται εμμέσως το ίδιο μήνυμα.

Η Βρετανία από την άλλη, μετά το  Brexit έχει ανάγκη από μια καλή εμπορική συμφωνία με την Κίνα.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι όσον αφορά το 5G, η Γηραιά Ήπειρος αποτελεί πεδίο ανταγωνισμού  ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Όμως, όπως θα δούμε στη συνέχεια, η Ευρώπη προετοιμάζει τη δική της απάντηση.

Κίνηση –ματ από την  Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες καλούνται να καλύψουν τα κενά της αγοράς 5G, δεδομένης της στρατηγικής απόφασης για οριοθέτηση του ρόλου των κινεζικών εταιρειών.

Την αρχή έκανε η  Deutsche Telecom, η οποία αδιαφορώντας για το χαμηλό κόστος των λύσεων της  Huawei, επέλεξε ήδη την Ericsson ως βασικό εταίρο για την ανάπτυξη των δικτύων 5G  στους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς που ελέγχει.

Εν συνεχεία,  η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von Der Leyen μας έδωσε μια πολύ σαφή ένδειξη για τις ευρωπαϊκές επιδιώξεις, ανακοινώνοντας ότι από το πακέτο των 750 δισ. ευρώ του  Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, ένα σημαντικό μέρος θα κατευθυνθεί  στην ενίσχυση των  ευρωπαϊκών εταιρειών τηλεπικοινωνιών που αναπτύσσουν  τεχνολογία 5G.

Να υποθέσουμε ότι εξυπακούεται πώς όσες  χώρες χρησιμοποιήσουν κεφάλαια από το συγκεκριμμένο πρόγραμμα, θα έχουν και ευρωπαίους προμηθευτές τεχνολογίας 5G; Πιθανότατα, ναι.

Αλλά και η Μ.Βρετανία τέλη Μαίου ανακοίνωσε ότι παγώνει τη συμμετοχή της Huawei στην ανάπτυξη του Βρετανικού δικτύου 5G, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πρωτοβουλία για κοινή δράση του G-7 σε συνεργασία με την Αυστραλία, την Νότιο Κορέα και την Ινδία.

Ericsson

Η σουηδική εταιρεία εξοπλισμού επικοινωνιών Ericsson είναι ήδη βασικός παράγοντας στην παγκόσμια ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G, βοηθώντας τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να αναβαθμίσουν τα δίκτυά τους στα νέα δίκτυα υψηλότερης ταχύτητας.

Η εταιρεία το 2019, συνήψε συμφωνία αδειοδότησης με τον κινέζικο κατασκευαστή smartphone Oppo υψηλής ανάπτυξης.

Η Ericsson αναμένει ότι οι παγκόσμιες συνδρομές 5G για κινητά θα είναι 2,6 δισεκατομμύρια έως το 2025, ενώ η πανδημία Covid-19 είχε περιορισμένο αντίκτυπο στα λειτουργικά έσοδα και τις ταμειακές ροές τριμήνου.

Το μικτό περιθώριο εξαιρουμένων των χρεώσεων αναδιάρθρωσης βελτιώθηκε στο 40,4% από το πρότερο 38,5%, χάρη στις υψηλότερες πωλήσεις λογισμικού. Οι πωλήσεις δικτύων προσαρμοσμένες για συγκρίσιμες μονάδες και νόμισμα ήταν σταθερές YoY και το λειτουργικό περιθώριο βελτιώθηκε ελαφρώς στο 16,6%.  Η καθαρή θέση σε μετρητά ανήλθε στα  38,4 δισ. SEK. από 34,5 SEK. το 4ο τρίμηνο του 2019.

Nokia ένα μεγάλο turnaround story

Η εταιρεία  δεν βασίζεται πλέον στην επιχείρηση Smartphone για την ανάπτυξή της. Ωστόσο, η δοκιμή της HMD Global για ένα τηλέφωνο Nokia 5G χαμηλού κόστους είναι θετική εξέλιξη, όχι μόνο γιατί ένα φθηνό Smartphone θα αυξήσει την αξία του brand της Nokia, αλλά η υποστήριξη 5G θα υπενθυμίσει στους πιθανούς πελάτες της ότι είναι ηγέτης στις λύσεις δικτύωσης 5G.

Η νέα συμφωνία 10G-PON της Nokia με την Openreach, -πάροχο δικτύου στο Ηνωμένο Βασίλειο-υπογραμμίζει περαιτέρω τις προοπτικές της εταιρείας στην περιοχή. Η Nokia θα συμβάλει στην ανάπτυξη ινών Openreach, με 4,5 εκατομμύρια εγκαταστάσεις μέχρι το τέλος του επόμενου έτους τον Μάρτιο.

Επιπλέον  η Nokia συμμετέχει στους συνασπισμούς πολιτικής Open RAN, γεγονός που κατά τη γνώμη μας της δίνει ένα πλεονέκτημα έναντι των Ericsson και Huawei.

Στ’ αποτελέσματα τριμήνου ανέφερε πτώση 2% στα έσοδα,τα οποία ανήλθαν στα 4,9 δισ. ευρώ, έναντι εκτιμήσεων για 5,1 δισ. ευρώ. Επίσης μείωσε την πρόβλεψη κερδών ολόκληρου του έτους σε 0,23 ανά μετοχή από 0,25.

Περιμένει όμως ένα δυνατό δεύτερο εξάμηνο,  καθώς έχει  υπογράψει 70 εμπορικές προσφορές 5G, με 21 live δίκτυα.

Σημαντική επισήμανση είναι ότι η ανάπτυξη του 5G system-on-chip (SoC) Reefshark, που επιτρέπει σε ένα τσιπ να μεταφέρει ολόκληρο το σύστημα υπολογιστή, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κόστους του προϊόντος.

Η αμερικανική απάντηση

Η Qualcomm, είναι μια chipmaker εταιρεία  που τυγχάνει να διαθέτει ένα απίστευτα εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο πνευματικής ιδιοκτησίας που σχετίζεται με την τεχνολογία 5G. Εκτός από ημιαγωγούς και εξοπλισμούς τηλεπικοινωνιών, αποτελεί εταιρεία παροχής και σχεδιασμού τηλεπικοινωνιακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Μια εξαιρετική συμφωνία με την Apple το 2019 επιτρέπει στην Qualcomm να προμηθεύει τεχνολογικό υλικό  για το iPhone για τα επόμενα έξι χρόνια τουλάχιστον.

Δεδομένου ότι η Apple είναι σε θέση να κυκλοφορήσει ένα iPhone συμβατό με 5G τεχνολογία  νωρίτερα από το αναμενόμενο, τα οφέλη θα είναι μεγάλα και για τις δύο εταιρείες.

 Στο πρώτο τρίμηνο -προφανώς και στο δεύτερο -τα αποτελέσματα επλήγησαν από την πανδημία. Διαπραγματεύεται 16 φορές τα μελλοντικά της κέρδη και έχει μερισματική απόδοση 3%, πέριξ των 90 δολαρίων, ενώ αποτελεί επιλογή «αιχμής» στις διορθώσεις της αγοράς.

Crown Castle

Η κατασκευή νέων πύργων κυψελών αποτελεί ένα μεγάλο κόστος υποδομής που απαιτείται για την επίτευξη συνδεσιμότητας 5G.

Το τελευταίο σκέλος της μετάδοσης 5G, σε αντίθεση με το 4G, θα απαιτήσει κεραίες εντός αρκετών εκατοντάδων μέτρων από τη συνδεδεμένη συσκευή για να εξασφαλιστεί η ισχύς και η ταχύτητα του σήματος. Αυτό θα απαιτήσει δεκάδες χιλιάδες μικρότερους πύργους κυψελών.

Η Crown Castle διαθέτει περισσότερους από 70.000 μικρούς κόμβους κυττάρων που είναι είτε λειτουργικοί, είτε συμβατικοί. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας συχνά επιλέγουν να νοικιάσουν αντί να χτίσουν χώρο πύργου, οπότε η σταθερή επέκταση της CCI θα μετατραπεί σε τεράστιες επαναλαμβανόμενες ροές εσόδων τα επόμενα χρόνια.

Καθώς η ζήτηση για δεδομένα και ασύρματες επικοινωνίες έχει αυξηθεί το 2020, το ίδιο και η μετοχή έχει φτάσει  τα υψηλά όλων των εποχών, αποτελώντας μια από τις δυνατές επιλογές στις διορθώσεις της αγοράς.

Στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 72 δισ. δολαρίων έχει μερισματική απόδοση 2,78%.

Verizon Communications

H Verizon κυριαρχεί στην κυριότητα των βασικών ζωνών φάσματος 5G, ελέγχοντας περίπου το διπλάσιο φάσμα κύματος  από τον πλησιέστερο αντίπαλό της, AT&T.  Η μετάδοση υψηλής συχνότητας αποτελεί τον πυρήνα  για την υπόσχεση της 5G για υψηλότερα ποσοστά μεταφοράς δεδομένων. Η VZ είναι μια δυνατή επιλογή  για όσους θέλουν να επενδύσουν  στο εύρος του φάσματος αλλά και την σταθερή ισχύ παραμονής, ενώ στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 239 δισ. δολαρίων έχει μερισματική απόδοση 4,2% .

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο 13-14 Ιουνίου.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.