Ο ΕΟΦ απαγορεύει την εξαγωγή 77 σκευασμάτων λόγω έλλειψης

Ο ΕΟΦ απαγορεύει την εξαγωγή 77 σκευασμάτων λόγω έλλειψης

Στην προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών 77 σκευασμάτων ευρείας χρήσης που αφορούν το σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση και το κυκλοφορικό προχωρά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων καθώς, όπως τονίζει, δεκάδες από αυτά τα φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη από την ελληνική αγορά.

Όπως αναφέρει η απόφαση του ΕΟΦ, οι απαγορεύσεις κρίθηκαν επιβεβλημένες για λόγους διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας.

Υπενθυμίζεται πως οι παράλληλες εξαγωγές αφορούν κυρίως φάρμακα εισαγόμενα στην Ελλάδα τα οποία (μπορούν να) εξάγονται από τις φαρμακαποθήκες σε χώρες του εξωτερικού καθώς συνήθως έχουν διαφορά στην τιμή πώλησης και συνεπώς στο κέρδος που αφήνουν σε αυτήν την περίπτωση.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, προϋπόθεση για τις παράλληλες εξαγωγές ορίζεται στον νόμο η κάλυψη πρωτίστως της εγχώριας αγοράς, κάτι που στην περίπτωση της χώρας μας έχει φανεί ότι δεν τηρείται, ειδάλλως δεν θα προέκυπταν οι ελλείψεις ενώ όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων είναι ποικίλοι και δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν.

Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη.

Τέλος, ''οπως διευκρινίζει ο ΕΟΦ, οι απαγορεύσεις έχουν προσωρινό χαρακτήρα και θα αρθούν, ολικώς ή μερικώς, όταν κριθεί ότι έχει αποκατασταθεί η επάρκεια των προϊόντων στην αγορά.

«Η δημοσιοποίηση των προϊόντων σε έλλειψη στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και επαγρύπνηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Παρόλα αυτά διαπιστώνουμε ότι η ανταπόκριση δεν είναι πάντοτε η αναμενόμενη. Για το λόγο αυτό επανερχόμαστε, υπενθυμίζοντας ότι η ευθύνη της κάλυψης των αναγκών των ασθενών βαρύνει όλους μας στο μέρος που αναλογεί», τονίζει ο ΕΟΦ.

Δείτε εδώ τον πίνακα με τα φάρμακα.

Φωτογραφία intime news