Ο Em. Macron καλεί Ιρακινούς και Κούρδους να αποφύγουν στρατιωτικές εμπλοκές

Ο Em. Macron καλεί Ιρακινούς και Κούρδους να αποφύγουν στρατιωτικές εμπλοκές

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron εξήρε το βράδυ της Δευτέρας τον «ιστορικό ρόλο» του πατέρα της αυτονομίας του ιρακινού Κουρδιστάν, του Masoud Barzani, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προεδρία της περιφέρειας αυτής, προτρέποντας παράλληλα τη Βαγδάτη και την Αρμπίλ να «απόσχουν από οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση».

Σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Ελιζέ, ο Macron «αποτίει φόρο τιμής στον ιστορικό ρόλο του Masoud Barzani στην ηγεσία του ιρακινού Κουρδιστάν» και «χαιρετίζει τη δράση του στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον του Ντάες, στον οποίο οι Πεσμεργκά είχαν αποφασιστική συμβολή».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας απηύθυνε παράλληλα έκκληση «στην περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν και στις ιρακινές ομοσπονδιακές αρχές να απόσχουν από οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση και να συνεχίσουν στον δρόμο του διαλόγου, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, για να καταλήξουν σε μια διαρκή ειρήνη μέσα σε ένα ενιαίο Ιράκ».

«Η Γαλλία θα συνεχίσει να ενεργεί για να διευκολύνει αυτόν τον διάλογο τις εβδομάδες που έρχονται», διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ