Τετάρτη 13 Μαΐου 2020, 14:58

-A +A

Β. Κικίλιας: Ο ελληνισμός μετρήθηκε στα νοσοκομεία και στα σύνορα και βγήκε νικητής

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020, 14:58
Ο ελληνισμός μετρήθηκε στα νοσοκομεία και στα σύνορα και βγήκε νικητής
-A +A

Στον απολογισμό του πρώτου κύματος του ιού αλλά και στην προετοιμασία του Υπουργείου Υγείας για ένα δεύτερο ενδεχόμενο κύμα προχώρησε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας από το βήμα της Βουλής. «Με το επιχειρησιακό σχέδιο μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας αποφύγαμε την κόλαση που βιώνει η δυτική Ευρώπη και η βόρεια Αμερική. Πετύχαμε γιατί ήμασταν προετοιμασμένοι για το χειρότερο και αξιοποιήσαμε όλες τις δυνάμεις του Κράτους και της κοινωνίας», είπε ο κ. Κικίλιας και τόνισε ότι την επιτυχία μας την πιστώνεται πρωτίστως, το κορυφαίο ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι ήρωες ιατροί, οι νοσηλευτές, το διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό, οι διασώστες και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, οι επιστήμονες και το προσωπικό του ΕΟΔΥ, που έκαναν εξονυχιστική ιχνηλάτηση από το πρώτο κρούσμα. 

Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα, όταν ο κορονοϊός αφορούσε μόνο την Κίνα, θέσαμε το ΕΣΥ και όλους τους φορείς του Υπουργείου Υγείας σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για τη διαχείριση μιας πιθανής, τότε, κρίσης. «Τον ίδιο μήνα, εκπονήσαμε με τον ΕΟΔΥ ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού.

- Ήμασταν και είμαστε από τη πρώτη στιγμή, σε άμεση επαφή με τον ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων. 

- Ορίσαμε 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλη τη χώρα 

- Πραγματοποιήσαμε υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ, πάνω από 30 ασκήσεις ετοιμότητας 

- Εμπιστευθήκαμε τους ειδικούς και ορίσαμε την Επιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και τον κ. Τσιόδρα, ως εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό. 

- Οργανώσαμε ένα πολύ μεγάλο δίκτυο πληροφοριών για το νέο κορονοϊό, με έμφαση στην επιστημονική ανάλυση των δεδομένων και την παροχή οδηγιών προς όλους τους φορείς της χώρας, δημόσιους και ιδιωτικούς, αλλά και προς τους πολίτες.

- Είμαστε σε τακτική επαφή με την κινεζική πρεσβεία – προσωπικά συναντήθηκα με την Κινέζα πρέσβειρα ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου –  με την πρεσβεία των Η.Π.Α, με όλους τους συναδέλφους στην Ε.Ε

Όλα αυτά, προτού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χτυπήσει το "καμπανάκι" για τον κίνδυνο του κορονοϊού. 

Όλα αυτά προτού σημειωθεί κρούσμα στην Ευρώπη». 

Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ αυξήθηκαν από 565 σε 1017. «Φτάσαμε να διαθέτουμε 1017 κλίνες, κλίνες που αναλογούν σε 840 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 145 στις ιδιωτικές κλινικές και 32 στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτές οι 352 ήταν κλίνες COVID, εκ των οποίων οι 349 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και 67 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας τις οποίες αναβαθμίσαμε σε ΜΕΘ», είπε. 

Την ίδια ώρα, πλέον το Υπουργείο προχωρά βάσει σχεδιασμού, στην άμεση κατασκευή νέων ΜΕΘ και στην λειτουργική αναμόρφωση ήδη υπαρχουσών, σε μια σειρά από νοσοκομεία, όπως στο “ΚΑΤ”, “Ευαγγελισμό”, “Σωτηρία”, “Παπανικολάου”, στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία Πατρών, Ηρακλείου και Λάρισας. «Απόφασή μου είναι επιστημονική υπεύθυνη για τη δημιουργία νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας να είναι η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» κ. Αναστασία Κοτανίδου, η οποία θα συνεπικουρείται από εξαιρετικούς επιστήμονες», επισήμανε. 

Αναφορικά με τις προσλήψεις, το νέο προσωπικό έχει ήδη ξεπεράσει τις 4.000. «Χθες ήταν 4.150 – 495 ιατροί, 2085 νοσηλευτικό και 1.570 λοιπό προσωπικό – όταν ο αρχικός προγραμματισμός μιλούσε για 2.000. Οι εγκρίσεις ξεπερνούν πια τις 5.000. Είναι μια ακόμα σαφής απόδειξη, ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν λογάριασε το κόστος προκειμένου να ενισχύσει σε έμψυχο δυναμικό τις Μονάδες Υγείας σε όλη τη χώρα», τόνισε. 

Κλείνοντας, μάλιστα, την ομιλία του ξεκαθάρισε ότι μέσα στο 2020 ο ελληνισμός μετρήθηκε στα νοσοκομεία και τα σύνορα. «Και βγήκε νικητής.  Και τις δύο φορές. Αποδείχθηκε ότι μπορούμε. Πίστευα και πιστεύω στην αξία του Έλληνα και στη δυναμική του ελληνικού Κράτους, που τόσο αμφισβητήθηκε στα προηγούμενα χρόνια. Με την συμπαράσταση όλων των εμπλεκομένων και του ελληνικού λαού, θα μετατρέψουμε το υγειονομικό πλεονέκτημα που κατακτήσαμε σε κεκτημένο. Γιατί προϋπόθεση μιας υγιούς και ανθηρής κοινωνίας είναι η Δημόσια Υγεία», είπε. 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα