Μπερνάρ Ανρί Λεβί: Ο Ελληνικός πολιτισμός βρίσκεται στο σώμα μου, στις ίνες μου και την ψυχή μου

Ο Ελληνικός πολιτισμός βρίσκεται στο σώμα μου, στις ίνες μου και την ψυχή μου

Με προσκεκλημένο τον Γάλλο φιλόσοφο, συγγραφέα, σκηνοθέτη και ακτιβιστή Bernard-Henri Lévy, συνέχισε ο κύκλος των διαδικτυακών συναντήσεων «Συζητώντας με…» που διοργανώνεται από την ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η συζήτηση, που στράφηκε γύρω από την αντιμετώπιση της πανδημίας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και θεμάτων διεθνούς ενδιαφέροντος, ξεκίνησε με εισαγωγική τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών και Προέδρου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και συντονίστηκε από τον Δημοσιογράφο και Αρχισυντάκτη του Πολιτικού Ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», Άγγελο Αθανασόπουλο.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης στο εισαγωγικό του μήνυμα υπογράμμισε την αξία που έχουν οι παρεμβάσεις του φιλοσόφου σχετικά με την πανδημία και την αντίδραση της παγκόσμιας κοινότητας απέναντι σε αυτήν. Παράλληλα, σημείωσε πως μέσα από την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης θέλουμε να αναδείξουμε ότι, πρώτον, αυτή η πανδημία δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να κλείσουμε την πόρτα μας στον κόσμο και, δεύτερον, ότι δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με στόχο να διατηρήσουμε την ψευδαίσθηση ότι ποτέ δεν θα πεθάνουμε. «Θέλουμε να διατηρήσουμε τις κοινωνίες μας και τις οικονομίες μας ανοιχτές», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα ότι στην Ευρώπη συζητάμε και προσπαθούμε να προωθήσουμε ένα νέο όραμα για τον κόσμο. Ότι ο κόσμος μπορεί να πολεμήσει και να αντιμετωπίσει την πανδημία, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.

Από την πλευρά του, ο Bernard-Henri Lévy έδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα για τον τρόπο αντιμετώπισης του κορονοϊού τόσο όσον αφορά τη λήψη των μέτρων περιορισμού της διάδοσης της νόσου όσο και την άρση τους. Αναφέρθηκε, ακόμη, στις συνήθειες που έχουμε εγκαταλείψει κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ειδικά στη χειραψία. 

«Η χειραψία είναι χειρονομία πολιτισμού και αδελφοσύνης. Σημαίνει κάτι για τη σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων», ανέφερε και σχολίασε τη διστακτικότητα με την οποία οι άνθρωποι υιοθέτησαν τη μάσκα. «Αν έπρεπε να ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι φορούσαν μάσκα -για υγειονομικούς λόγους- θα κάναμε αναστροφή όσον αφορά την Ηθική. Γιατί “Ηθική” σημαίνει η σχέση μεταξύ δύο γυμνών προσώπων. Ευχή μου είναι αυτές οι συνήθειες να μην παραμείνουν για πολύ στην κουλτούρα μας». Παράλληλα, ανέδειξε την αγάπη του απέναντι στο ελληνικό πνεύμα: «ο ελληνικός πολιτισμός βρίσκεται στις ίνες μου, στο σώμα μου και την ψυχή μου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια κοινότητα, στην κρίση δημοκρατίας, στο κενό εξουσίας στην παγκόσμια σκακιέρα το οποίο δημιουργείται από την στάση των ΗΠΑ και στην ανάγκη η ΕΕ να γίνει παγκόσμια δύναμη, στον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη αλλά και την κατάσταση στη Μόρια. Ειδικότερα, είπε, ότι είναι υποχρέωση της ΕΕ να κατανεμηθούν στα κράτη-μέλη της οι μετανάστες της Μόριας. 

Υπενθυμίζεται, ότι οι διαδικτυακές αυτές συζητήσεις εντάσσονται στις εναλλακτικές ψηφιακές δράσεις της Ελληνικής προεδρίας, προσφέροντας ένα θεσμικό βήμα διαλόγου, ανοιχτού στο ευρύ κοινό, με σημαντικές προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός των συναντήσεων είναι ο θεσμός του Συμβουλίου της Ευρώπης να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία των πολιτών.

Δείτε εδώ τη συζήτηση: