Ο Covid-19 και οι τζάμπα μάγκες

Ο Covid-19 και οι τζάμπα μάγκες

Το νέο lockdown ήταν λογικό να γίνει αντικείμενο αντιπολιτευτικής κριτικής. Αναμενόμενο, γιατί έτσι παίζεται το πολιτικό παιχνίδι.

Ας δούμε όσο πιο ήρεμα μπορούμε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

1. Είναι γεγονός, πέραν πάσης αμφισβητήσεως, πως το δεύτερο κύμα του covid 19 σάρωσε σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνον. Συνεπώς, όλες οι κυβερνήσεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα ίδια φαινόμενα. Και σε γενικές γραμμές, όλες αντέδρασαν με τον ίδιο τρόπο, σχεδόν ταυτόχρονα. Δηλαδή, υπήρξε ένας συγχρονισμός στην κλιμάκωση των μέτρων.

Συνεπώς η Ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε όπως κινήθηκαν και όλες οι λοιπές κυβερνήσεις της ΕΕ.

Το βασικό σκεπτικό όλων των κυβερνήσεων ήταν να αποφευχθεί ένα δεύτερο lockdown, καθώς θα προκαλούσε σημαντική ζημία στις εθνικές οικονομίες όλων των ευρωπαϊκών κρατών. Γι' αυτό και έλαβαν αυτό το επώδυνο μέτρο όταν η κατάσταση έτεινε να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

2. Στην Ελλάδα ουδέν κόμμα πρότεινε ποτέ την επιβολή lockdown. Τα όσα υποστηρίζουν σήμερα είναι σε τελική ανάλυση, μαγκιές εκ του ασφαλούς. Σε πρώτο χρόνο ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΚΙΝΑΛ ζήτησαν lockdown.

H κριτική του Α. Τσίπρα και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αφορά την κατάσταση στα νοσοκομεία. Εγκαλούν την κυβέρνηση γιατί δεν πολλαπλασίασε τις ΜΕΘ, ενώ είναι γνωστό πως αυτή η κυβέρνηση τις διπλασίασε μέσα σε έξι μήνες. Δεν έχουν αντιληφθεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι φίλοι τους πως ένα κράτος δεν μπορεί να δημιουργεί μόνιμες δομές για την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης. Δομές που μετά την παρέλευση του έκτακτου γεγονότος θα παραμένουν σε αχρησία με υψηλότατο κόστος.

3. Είναι γεγονός πως η κακή κατάσταση των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι μια από τις εστίες μετάδοσης του ιού. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται για να πάνε στις δουλειές τους.

Σε όσους κάνουν κριτική στην κυβέρνηση γι' αυτό ας θυμηθούν πως στην Αθήνα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε 850 λεωφορεία και σήμερα κυκλοφορούν 350 επιπλέον, ενώ μέχρι τέλους του έτους θα προστεθούν άλλα 150. Στην δε Θεσσαλονίκη η προηγούμενη κυβέρνηση διέλυσε ό,τι υπήρχε. Έφυγε κι άφησε ρημάδια. Και τώρα τολμούν και κατηγορούν την παρούσα κυβέρνηση.

4. Είναι αλήθεια πως οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών προκαλούσαν σύγχυση, καθώς τις ξεπερνούσαν τα γεγονότα. Τα μέτρα που εξήγγειλαν καθίσταντο ανεπαρκή, λόγω της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων. Αν κάποιος θέλει να ασκήσει αντιπολίτευση ας κατηγορήσει γι’ αυτό την κυβέρνηση.

Στο πολιτικό επίπεδο, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ βρίσκουν πεδίο για να κτυπήσουν την κυβέρνηση στο σημείο στο οποίο είχε διαπρέψει κατά το πρώτο κύμα του covid 19. Προσπαθούν να την «κοντύνουν».

Λόγω της εντάσεως του φαινομένου και της αβεβαιότητας που προκαλεί σε όλα τα επίπεδα, ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να παίζει άμυνα. Άχαρος ρόλος σε δύσκολη κατάσταση.

Βέβαια στην πολιτική τα πάντα λειτουργούν συγκριτικά. Αναλογιζόμενοι  πώς θα αντιμετώπιζαν την πανδημία τα γνωστά και μη εξαιρετέα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αισθανόμαστε ανήσυχοι μεν για την κατάσταση, ανακουφισμένοι δε για το γεγονός πως την διαχειρίζεται αυτή η κυβέρνηση.

ΥΓ. Θεωρώ αυτονόητο πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την πορεία για το Πολυτεχνείο. Είναι και θέμα κύρους και αξιοπιστίας.