Ο χειρότερος μήνας για την οικονομία, ο καλύτερος για τις αγορές
Απρίλιος 2020

Ο χειρότερος μήνας για την οικονομία, ο καλύτερος για τις αγορές

Κατά γενική ομολογία ο Απρίλιος ήταν ένας από τους χειρότερους μήνες στη σύγχρονη ιστορία για την παγκόσμια οικονομία καθώς οι περισσότεροι κλάδοι έμειναν καθηλωμένοι λόγω του lockdown. Χάθηκε πραγματικά το μέτρημα από τους δείκτες παραγωγής, πωλήσεων και εμπιστοσύνης που κατέγραψαν ιστορικών διαστάσεων πτώση, ενώ μόνο στις ΗΠΑ έχασαν τη δουλειά τους πάνω από 30 εκατομμύρια πολίτες. Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε μετά από 131 διαδοχικούς μήνες ανάπτυξης, ενώ οι δείκτες PMI σε Ευρωζώνη, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Ρωσία κατέγραψαν είτε τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία είτε βρέθηκαν σε ιστορικό χαμηλό τον Απρίλιο. 

Την ίδια ώρα, ο Απρίλιος ήταν ο καλύτερος μήνας για το μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου σε διάστημα 33 ετών (από το 1987), με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να σημειώνουν την καλύτερη επίδοση μήνα Απρίλιο από το μακρινό 1938. Όσο για τον Nasdaq, ήταν ο καλύτερος Απρίλιος στην ιστορία του, ενώ κατέγραψε την καλύτερη μηνιαία επίδοση από το 2000. 

Τα επιθετικά μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας με τα δεκάδες τρισεκατομμύρια που δεσμεύτηκαν να διαθέσουν κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις σε συνδυασμό με τις ελπίδες επανεκκίνησης της οικονομίας οδήγησαν τον S&P 500 πάνω από τις 2.800 μονάδες και πλέον απέχει περίπου 18% από το ιστορικό υψηλό του Φεβρουαρίου. 

Θα έλεγε κανείς ότι επειδή τα χρηματιστήρια λειτουργούν ως προεξοφλητικοί μηχανισμοί, τα καλύτερα είναι μπροστά μας καθώς η οικονομική καταστροφή του Απριλίου αντικατοπτρίστηκε στην ελεύθερη πτώση που σημείωσαν τα χρηματιστήρια στα τέλη Φεβρουαρίου και κατά τη διάρκεια του Μαρτίου έως το χαμηλό της 23ης Μαρτίου.

Όμως οι απόψεις στις τάξεις των αναλυτών διίστανται το τι μέλλει γενέσθαι. Αιτία είναι η προσπάθεια των οικονομιών σε ολόκληρο τον πλανήτη να πατήσουν το… restart και η αβεβαιότητα που περιβάλλει την εξέλιξη της πανδημίας. Όπως είπε και η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη τύπου της περασμένης Πέμπτης, η κρίση είναι τόσο σφοδρή και απρόβλεπτη που ουσιαστικά εμποδίζει τις όποιες προβλέψεις από το να είναι ακριβείς. 

Πώς να είναι άλλωστε ακριβείς οι προβλέψεις, όταν εκτός από τον κορονοϊό οι αναλυτές έχουν να συνυπολογίσουν και τις προθέσεις του Αμερικανού προέδρου. Σαν να… μην πέρασε μια μέρα από την προ κορονοϊού περίοδο, ο Τραμπ απείλησε την Κίνα με νέους δασμούς - αυτή τη φορά εξαιτίας της επιδημίας - υπενθυμίζοντας σε όλους ότι τα προβλήματα για την παγκόσμια οικονομία δεν πρόκειται να τελειώσουν με το πέρας της «τέλειας καταιγίδας» που προκαλεί η πανδημία.  

Οι επενδυτές καλούνται επίσης να προβλέψουν την τάση των αγορών στο μήνα που ξεκίνησε γνωρίζοντας ότι παραδοσιακά ισχύει το ρητό «sell in May and go away». Οι συνθήκες βέβαια είναι πρωτοφανείς και τίποτα δεν δείχνει να κινείται στα διάφορα μοτίβο που είχαμε συνηθίσει τις τελευταίες δεκαετίες και μέχρι τις αρχές του 2020. 

Πάντως, οι μεγαλύτεροι επενδυτές του πλανήτη δηλώνουν ότι δεν θα βγουν τόσο εύκολα από τα χρηματιστήρια. Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της ελβετικής τράπεζας UBS, σε επενδυτές και ιδιοκτήτες μεγάλων επιχειρήσεων από 14 αγορές, το 47% αναμένει να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τις τοποθετήσεις του σε μετοχές του επόμενους 6 μήνες. Το 37% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι προτίθεται να ενισχύσει τις επενδύσεις του σε μετοχές, ενώ σε ποσοστό 70% οι επενδυτές δηλώνουν αισιόδοξοι για τις μετοχές σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και το 46% εκφράζουν αισιοδοξία ακόμη και βραχυπρόθεσμα.

Όσο για την οικονομία, ο καθένας δίνει και μια πρόβλεψη. Το ΔΝΤ ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή του ότι η παγκόσμια ύφεση θα είναι η πιο βαθιά από τη «Μεγάλη Ύφεση» ενώ η Morgan Stanley εκτιμά ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα βιώσει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ από το 1946.