ΕΟΔΥ: Ο «χάρτης» του κορονοϊού στην Ελλάδα - Οι τρεις νομοί που «χτυπήθηκαν» περισσότερο

Ο «χάρτης» του κορονοϊού στην Ελλάδα -  Οι τρεις νομοί που «χτυπήθηκαν» περισσότερο

Στο νομό Αργολίδας, το νομό Καστοριάς και το νομό Ξάνθης καταγράφονται  τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας των ασθενών όπως φαίνεται στον «χάρτη» της πανδημίας στην Ελλάδα που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ.

Ο Εθνικός Οργανισμός  αναλύει τα συμπεράσματα  από την μελέτη των κρουσμάτων σχετικά με τη γεωγραφική και ηλικιακή κατανομή των ασθενών από νέο κορoνοϊό στη χώρα μας, καθώς και τη μέση ηλικία των κρουσμάτων και των θανάτων.Τα στοιχεία αφορούν το διάστημα από την αρχή της επιδημίας στη χώρα έως και τις 11 Μαΐου. Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας (11/05), τα νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα της νόσου ήταν 10.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν σε 2.726 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 55.5% άνδρες.

Ο χάρτης των κρουσμάτων ανά  ανά Περιφερειακή Ενότητα


Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 75 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 32 (62.5% άνδρες).

Από το σύνολο των 2.726 κρουσμάτων, 607 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1374 (50.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 99.363 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 3.974 (4.0%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι απεβίωσε ένας 80χρονος στο νοσοκομείο Σωτηρία, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των νεκρών από κορωνοϊό  στην Ελλάδα στους 152.