7ος χρόνος, ημέρα 2218η
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

O Big Short, η Κάθι Γουντ της ARΚ και ο Γουόρεν Μπάφετ

O Big Short, η Κάθι Γουντ της ARΚ και ο Γουόρεν Μπάφετ

Δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που θεωρούν ότι η Κάθι Γουντ είναι ο Γουόρεν Μπάφετ της νέας ψηφιακής εποχής. Θεωρούν ακόμα ότι το ΑRK Innovation ETF, που διαχειρίζεται η ίδια, είναι η νέα Berkshire Hathaway, η ναυαρχίδα των επενδύσεων του θρύλου των αγορών Μπάφετ. Το γεγονός ότι ο "Big Short" των αγορών, Μάικλ Μπέρι, άνοιξε θέσεις short ποντάροντας στην πτώση της τιμής του ARK Fund επανέφερε στη σκέψη μας το μεγάλο σορτάρισμα των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ.

Όπως είναι φυσικό στο προσκήνιο επανήλθαν αναπόφευκτα και οι συγκρίσεις ανάμεσα σε αυτές τις δυο εμβληματικές φυσιογνωμίες των χρηματιστηρίων, όπως είναι ο Γουόρεν Μπάφετ και η Κάθι Γουντ.

H επενδυτική φιλοσοφία του Μπάφετ εστιαζόταν και εστιάζεται στην αγορά μετοχών επιχειρήσεων με ισχυρά εμπορικά σήματα (όπως η Walt Disney, η Coca Cola, η Gilette, η Kraft, η McDonald’s, η American Express και η Bank of America), με σημαντική και διαχρονική πρόσβαση στους καταναλωτές, με προστατευόμενες ταμειακές ροές ή με κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με τον Μπάφετ, ο επενδυτής πρέπει να επενδύει σε εταιρείες που καταλαβαίνει τη δραστηριότητά τους και εκτιμά τη διοίκησή τους. Παράλληλα, η επενδυτική εταιρεία του, Berkshire Hathaway, δεν έχει έκθεση σε εταιρίες ψηφιακής τεχνολογίας και οικονομίας, με εξαίρεση την Apple και την Verisign.

Εκφράσεις όπως: «να αγοράζετε μετοχές εταιρειών που παράγουν προϊόντα που τα καταλαβαίνετε», «είναι πάντα καλύτερο να αγοράζεις μια καταπληκτική εταιρεία σε μια καλή τιμή παρά μια καλή εταιρία σε μια καταπληκτική τιμή», «να αγοράζεις κάτι που ευχαρίστως θα κρατούσες, αν η αγορά έκλεινε για δέκα χρόνια», έχουν μείνει κλασσικές στο πέρασμα του χρόνου.

Και η αλήθεια είναι ότι κανένας παίκτης short, δεν σκέφτηκε ποτέ να κερδοσκοπήσει, ποντάροντας στην πτώση των επενδυτικών επιλογών του Μπάφετ και της επενδυτικής του εταιρείας.

H επενδυτική φιλοσοφία της Κάθι Γουντ και του ARK Fund κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Η ίδια, επενδύει τα διαθέσιμα του χαρτοφυλακίου της, σε εταιρείες της νέας ψηφιακής οικονομίας και κυρίως σε εταιρείες τεχνολογίας που διαταράσσουν τις υπάρχουσες δομές των επικοινωνιών, της παραγωγής και της γενικότερης λειτουργίας της κοινωνίας. Σε εταιρείες που βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της καινοτομίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής, των big data και των κρυπτονομισμάτων.

Εστιάζει περισσότερο στην ανάπτυξη και τις προοπτικές και λιγότερο στις κερδοφορίες και στα μερίσματα. Στο fund της ARK, περίοπτη θέση κατέχουν η Tesla που αποτελεί το 10,6% του χαρτοφυλακίου, η Roku με 5,4%, η Coinbase με 5%, η Zoom με 4,5%, η Square με 4%, η Shopify με 4%, η Spotify με 3,3% και άλλες. Παρατηρούμε με ευκολία ότι το ARK, έχει μεγάλη συμμετοχή σε μετοχές εταιρειών που εμπλέκονται σε επιχειρηματική βάση με τα κρυπτονομίσματα.

Το άνοιγμα των short θέσεων του Μάικλ Μπέρι και του Scion Asset Management στο ARK έρχεται σε συνέχεια των υψηλών κερδών που έχει ήδη αποκομίσει o θρυλικός "Big Short" από το άνοιγμα short θέσεων ύψους 800.000 μετοχών της Tesla. Ένα ποντάρισμα short της τάξεως των $534 εκατομμυρίων. H μετοχή της Tesla από τότε έχει υποχωρήσει κατά 20%.

Όπως στην κίνηση «εναντίον» της Tesla, έτσι και στην κίνηση «κατά» της ARK, η Scion δεν εξέδωσε την παραμικρή ανακοίνωση για να δικαιολογήσει την επιλογή του short. Η θέση της Scion Asset Management έγινε γνωστή από το δημοσιευόμενα στοιχεία της SEC, δηλαδή της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η απάντηση της Κάθι Γουντ, απέναντι στην ανακοίνωση της SEC, για την επιλογή του Big Short ήταν διπλωματικότατη. Αφού τον εξήρε για την επιτυχή επιλογή του «σορταρίσματος» της αγοράς των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στην αμερικανική αγορά κατά τη διετία 2006-2007, ανέφερε ότι ο Μάικλ Μπέρι δεν αντιλαμβάνεται τα ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία, την εκρηκτική ανάπτυξη και τη μεγάλη επενδυτική ευκαιρία που κρύβει ο χώρος της καινοτομίας για την επόμενη δεκαετία.

Η αλήθεια είναι ότι με παραπλήσια επιχειρηματολογία έχει αντιμετωπιστεί και η δυσανεξία του Γουόρεν Μπάφετ, απέναντι στις ψηφιακές εταιρείες που «δεν καταλαβαίνει». Οι εξελίξεις θα δικαιώσουν είτε τη μία, είτε την άλλη πλευρά. Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι η τιμή της ARK, έχει υποχωρήσει κατά 27% από τα υψηλά του Φεβρουαρίου του τρέχοντας έτους.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.