Ο «βασιλιάς» των talk show έφυγε σε ηλικία 87 ετών
Πέθανε ο Λάρι Κινγκ

Ο «βασιλιάς» των talk show έφυγε σε ηλικία 87 ετών

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ο Λάρι Κινγκ, ο θρύλος των talk show στις ΗΠΑ και μια μυθική μορφή της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας.

Από την εκπομπή του πολύπειρου παρουσιαστή στο CNΝ, o οποίος νοσηλευόταν με Covid-19, έχουν περάσει πρόεδροι των ΗΠΑ, χιλιάδες πολιτικοί, άνθρωποι του θεάματος, επιχειρηματίες, πρόσωπα της επικαιρότητας. Στις έξι δεκαετίες της καριέρας του - αποσύρθηκε το 2010- υπολογίζεται ότι είχε πάρει πάνω από 40.000 συνεντεύξεις.

Νοσηλευόταν από τα τέλη Δεκεμβρίου με κορονοϊό σε νοσοκομείο στο Λος Άντζελες, ενώ η υγεία του ήταν βεβαρυμμένη καθώς εκτός από διαβήτη τύπου 2, έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα και τα τελευταία χρόνια είχε υποστεί καρδιακές προσβολές.

Με καριέρα έξι δεκαετιών, έγινε ευρύτερα γνωστός με την ραδιοφωνική εκπομπή «The Larry King Show» το 1970. Είχε τη δική του τηλεοπτική του εκπομπή «Larry King Live» στο CNN από το 1985 έως και το 2010.

Την είδηση ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο Λόρενς Χάρβεϊ Ζέιγκερ, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1933 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης από οικογένεια ιουδαϊκού θρησκεύματος.

Ο πατέρας του με καταγωγή από την Λιθουανία διατηρούσε εστιατόριο στη περιοχή και η μητέρα του καταγόταν από την Ουκρανία. Στα σχολικά του χρόνια ήταν μέτριος μαθητής και προβλημάτιζε έντονα τον πατέρα του Έντουαρντ, ο οποίος αποφάσισε να δώσει στον Λάρι ένα μικρό μάθημα. Πρότεινε λοιπόν στον διευθυντή του σχολείου να αναθέσει στον ασυνεπή μαθητή τον ρόλο του συντονιστή του πίνακα, δηλαδή του μαθητή εκείνου που σβήνει τον πίνακα. Ρόλος διόλου τιμητικός καθώς έδινε τροφή για πειράγματα στους συμμαθητές του. Ο Λάρι όμως, αν και ανέπνεε κιμωλία αντί για οξυγόνο, θεώρησε τη νέα του ευθύνη ως προαγωγή και πήρε σοβαρά τον ρόλο του.

Από μικρός είχε εκφράσει την επιθυμία να γίνει εκφωνητής ραδιοφώνου.

Ο δημοσιογράφος των ζωντανών σόου και των 40.000 συνεντεύξεων

Tο 1985, ο Λάρι Κινγκ έκανε το ντεμπούτο του στο διεθνές δίκτυο του CNN ως οικοδεσπότης της εκπομπής «Lary King Live», του πρώτου ζωντανού, ανοιχτού σε τηλεφωνήματα του κοινού και πρώτου σε μετρήσεις θεαματικότητας σόου του δικτύου.

Το 1993 η δημόσια αντιπαράθεση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Αλ Γκορ και του πρώην προεδρικού υποψηφίου σχετικά με την NAFTA έσπασε ρεκόρ θεαματικότητας στην ιστορία της καλωδιακής τηλεόρασης, με 16,3 εκατομμύρια τηλεθεατές, με εξαίρεση την πρώτη νύχτα αναμετάδοσης του Πολέμου του Κόλπου τον Ιανουάριο του 1991.

Γέρνοντας πάνω από το γραφείο του, με σηκωμένα τα μανίκια του πουκαμίσου του και με τα μεγάλα του γυαλιά, μετέτρεψε την εκπομπή του, σε έναν από τους σηνατικούς πόλους τηλεθέασης για το αναφερόμενο τηλεοπτικό δίκτυο, παρουσιάζοντας ένα μίγμα συνεντεύξεων, πολιτικών συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων για τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, αλλά και δεχόμενος τηλεφωνήματα από το τηλεοπτικό ακροατήριο του.

Ακόμη και στο αποκορύφωμα της καριέρας του, οι επικριτές του, κατηγορούσαν τον Κινγκ ότι έκανε ελάχιστη έρευνα πριν από τις συνεντεύξεις του και έθετε εύκολες ερωτήσεις στους καλεσμένους του, που ήταν ελεύθεροι να δώσουν επίσης, εύκολες απαντήσεις, προβάλλοντας τους εαυτούς τους.

Ο ίδιος, απαντούσε στους επικριτές του, παραδεχόμενος ότι δεν έκανε και πολλή έρευνα, ώστε να μπορούσε να μάθει από τους τηλεθεατές του.

Πέραν τούτου, όπως έλεγε ο Κίνγκ, ο ίδιος, δεν ήθελε ποτέ, να περάσει στην αντίληψη του κόσμου, ως ένας δημοσιογράφος.

«Το καθήκον μου, όπως το βλέπω, είναι ότι είμαι ένα μέσο μετάδοσης» είχε δηλώσει ο ίδιος, στην εφημερίδα «The Hartford Courant», τη μεγαλύτερη καθημερινή εφημερίδα του Κονέκτικατ, το 2007.

«Κάνω τις καλύτερες ερωτήσεις που μπορώ να κάνω. Ακούω τις απαντήσεις. Προσπαθώ να τις ακολουθήσω. Και ευτυχώς, το ακροατήριο φτάνει σε ένα συμπέρασμα. Δεν είμαι εδώ για να βγάζω συμπεράσματα. Δεν είμαι ένας παρουσιαστής μιας εκπομπής σαπουνόπερας… Έτσι, αυτό που προσπαθώ να κάνω, είναι να παρουσιάζω κάποιον με τον καλύτερο τρόπο» είχε δηλώσει ο Κίνγκ, για την τηλεοπτική του παρουσία και τον τρόπο δουλειάς του.

 Υπενθυμίζεται ότι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, προκειμένου να καλύψει το τραγικό γεγονός ο Λάρι Κινγκ φιλοξένησε στη εκπομπή περισσότερους από 700 προσκεκλημένους, οι 40 από αυτούς άνθρωποι-κλειδιά στην παγκόσμια διακυβέρνηση. Μέχρι το 2010, οπότε έπεσαν οι τίτλοι τέλους της εκπομπής είχαν καταμετρηθεί πάνω από 40.000 συνεντεύξεις με παρουσιαστή τον Λάρι Κινγκ.