Ο άθλος της μεταβίβασης ακινήτων εν μέσω πανδημίας

Ο άθλος της μεταβίβασης ακινήτων εν μέσω πανδημίας

Μεταβίβαση ακινήτων εν μέσω πανδημίας: Ανέκδοτο; Άθλος; Στοίχημα χαμένο εξαρχής; Όπως και αν το χαρακτηρίσει κάποιος, το γεγονός είναι γεγονός: οποιαδήποτε συναλλαγή αφορά ακίνητο εν μέσω πανδημίας δεν μπορεί να υλοποιηθεί παρά μόνο αν περάσουν εβδομάδες ή ακόμη και μήνες. Και όσο περισσότερο κρατάνε τα lockdown, τόσο μεγαλύτερη «ουρά» δημιουργείται. Το πρόβλημα, έρχεται να προστεθεί σε ένα ούτως ή άλλως εξαιρετικά δύσκολο πεδίο. Η Ελλάδα, έχει να επιδείξει από τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο όσον αφορά στην ευελιξία του μηχανισμού μεταβίβασης ακινήτων. Κάθε χρόνο, η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας μας κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις του κόσμου. Και ήρθε η πανδημία να μας βρει με ένα άκρως γραφειοκρατικό σύστημα το οποίο πρέπει να υποστηριχτεί από δημοσίους υπαλλήλους που έχουν μπει σε καθεστώς τηλεργασίας και καλούνται -στην καλύτερη περίπτωση- να διεκπεραιώσουν από το σπίτι τους τα αιτήματα που καταφτάνουν κατά χιλιάδες.

Μια μεταβίβαση ακινήτου, προϋποθέτει έκδοση φορολογικής ενημερότητας. Αν δεν υπάρχουν οφειλές, όλα καλά. Το έγγραφο εκδίδεται ηλεκτρονικά. Αν όμως υπάρχουν; Πόσος χρόνος χρειάζεται για να κλείσει κάποιος ραντεβού στο δικαστικό της εφορίας; Εξαρτάται από την Δ.Ο.Υ αλλά δεν είναι μια διαδικασία που γίνεται από την μια ημέρα στην άλλη. Το αντίστοιχο ισχύει και για το ασφαλιστικό ταμείο καθώς πρέπει να εκδοθεί και ασφαλιστική ενημερότητα. Όσο για το πιστοποιητικό ΤΑΠ; Μεγάλος δήμος της χώρας ενημέρωσε συναλλασσόμενο που έσπευσε να καταθέσει μέσω email όλα τα δικαιολογητικά ότι η απάντηση θα έρθει (επίσης ηλεκτρονικά) ύστερα από τουλάχιστον 15 ημέρες. Και μετά, ξεκινάει ο γολγοθάς της υποβολής της δήλωσης μεταβίβασης. Είτε κατατεθεί η αίτηση στο πρωτόκολλο, είτε σταλούν τα έγγραφα σκαναρισμένα μέσω email,  επεξεργασία της δήλωσης μπορεί να πάρει και πάνω από έναν μήνα. Να γιατί οι συμβολαιογράφοι έχουν πολλές ιστορίες να διηγηθούν αυτό το διάστημα για μεταβιβάσεις ακινήτων που έμειναν στο… ράφι με τις εκκρεμότητες για δύο ή και για τρεις μήνες.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει προγράμματα και δράσεις για να βοηθήσει την οικονομία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Το πρόγραμμα εξοικονομώ-αυτονομώ. Μικρές οι παρατάσεις που ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής υπό το βάρος της συνεχιζόμενης καραντίνας. Αλήθεια όμως, πόσο εύκολο είναι για την γενική συνέλευση της πολυκατοικίας να συνέλθει εν μέσω καραντίνας και να εξουσιοδοτήσει τον διαχειριστή για να βγάλει ΑΦΜ και να προχωρήσει στην υποβολή της αίτησης; Διότι και η έκδοση του ΑΦΜ από την «φρακαρισμένη» εφορία περνάει. Εκτός από τις αυτονόητες παρατάσεις που πρέπει να δοθούν ολόκληρος ο φάκελος «μεταβίβαση ακινήτων» πρέπει να ανοίξει εκ νέου μετά το τέλος της καραντίνας. Η άκρως γραφειοκρατική διαδικασία και η περιφορά του υποψηφίου αγοραστή ή πωλητή από ηλεκτρονική πλατφόρμα σε ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, πρέπει να απλοποιηθεί ταχύτατα. Άλλωστε, το ακίνητο μπορεί να αποτελέσει και πάλι πηγή ανάπτυξης. Αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε εγκαίρως.