Ο άσσος στο μανίκι των νέων μετόχων της Alibaba

Ο άσσος στο μανίκι των νέων μετόχων της Alibaba

Της Μαίρης Βενέτη

Μετά την πώληση μετοχών συνολικής αξίας 11,2 δισ. δολαρίων στο Χονγκ Κονγκ η Alibaba είναι η δεύτερη εισηγμένη εκτός χρηματοπιστωτικού κλάδου που διαθέτει μια ρευστότητα 43 δισ. δολαρίων.Η πρώτη να υπενθυμίσουμε ότι είναι η Apple με 49 δισ. δολάρια.

Μπορεί η πορεία της μετοχής τα τελευταία δύο χρόνια να μην εναρμονίζεται στο 100% με τις προσδοκίες της αγοράς, καθώς οι περισσότεροι αναλυτές δίνουν μια τιμή στόχο πέριξ των 224 δολαρίων, αλλά η κεφαλαιοποίηση της είναι περίπου 24 φορές μεγαλύτερη από τα εκτιμώμενα κέρδη της, έχει απόδοση χρησιμοποιηθέντων κεφαλαίων 19,7% και απόδοση ιδίων κεφαλαίων 29,8%.

Όλοι αναρωτιούνται λοιπόν τι θα κάνει η Alibaba την τεράστια ρευστότητα της, ειδικά από τη στιγμή που στον κόσμο των χαμηλών επιτοκίων, τα 43 δισ. δολάρια δεν θα έχουν και κάποια ουσιαστική απόδοση με τη μορφή των μετρητών.

Όπως παρατηρεί ο Tim Culpan- αναλυτής στο Bloomberg-η πιο πιθανή εκδοχή είναι η Alibaba να επιστρέψει αυτά τα χρήματα μέσω μερισμάτων στους μετόχους και επαναγορές μετοχών, μιας και ιστορικά οι εξαγορές και το marketing έχουν συμπιέσει ιστορικά τα περιθώρια κέρδους για τη συγκεκριμμένη εταιρεία.

Εδώ θα διαφωνήσουμε λίγο.

Πράγματι τα τελευταία χρόνια η Alibaba έχει προχωρήσει σε πολλές εξαγορές, όπως της Ele.me στον χώρο παράδοσης φαγητού, της Freshippo από τον χώρο των ειδών παντοπωλείου, της Cainiao από τον χώρο των logistics.
Αυτές οι εξαγορές μπορεί να είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του λειτουργικού περιθωρίου κέρδους κατά το ήμισυ τα τελευταία πέντε χρόνια.είναι όμως ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η ανάπτυξη των εσόδων της εταιρείας παρέμεινε τόσο ισχυρή. Άλλωστε έχουμε και άλλα παραδείγματα εταιρειών που χρειάστηκε χρόνος οι νέες δραστηριότητες στις οποίες επεκτάθηκαν να καταστούν κερδοφόρες.

Επιπλέον, όπως κάθε δημόσια προσφορά, έτσι και αυτή της Alibaba είχε ενημερωτικό δελτίο, στο οποίο είθισται να αναφέρεται γιατί μια εταιρεία αντλεί χρήματα από το επενδυτικό κοινό.

Η Alibaba λοιπόν ανέφερε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για «αύξηση της ανάπτυξης του αριθμού και της εμπλοκής των χρηστών, ενδυνάμωση των επιχειρήσεων για τη διευκόλυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και τη βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας, καθώς και τη συνέχιση του εκσυγχρονισμού».

Η στήλη δεν μπορεί να φανταστεί άλλον τρόπο μεγέθυνσης του αριθμού των χρηστών, πλην του κλασσικού τρόπου των εξαγορών!

Εκτός και αν ο αναλυτής του Bloomberg είχε κάτι άλλο στο μυαλό του...

Βλέπετε, η Alibaba θα είναι πλέον εισηγμένη σε δύο μεγάλα χρηματιστήρια, του Χονγκ Κονγκ και της Νέας Υόρκης.
Μήπως ο απώτερος σκοπός είναι να μετατοπίσει την επενδυτική της βάση πιο κοντά στην έδρα της;

Άλλωστε υπάρχει πάντα και το παράδειγμα της Apple. Παρά την τεράστια ρευστότητα, εκτέλεσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 200 δισ. δολαρίων από το 2012-2017 και το 2018 προχώρησε σε νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών αξίας 100 δισ. δολαρίων.
Μπορεί οι επαναγορές να θεωρούνται ένας κλασσικός τρόπος να υποστηρίξουν οι εταιρείες την τιμή της μετοχής τους, αλλά δεν ζούμε πλέον σε κλασσικές χρηματοοικονομικές συνθήκες. Αν μια εταιρεία δεν έχει καλύτερες επιλογές για την τοποθέτηση των χρημάτων της, καταλήγει σε επαναγορά μετοχών.

Αυτό θα αποτελούσε μια πολύ καλή δικαιολογία για την Alibaba, έναντι να πετύχει πάντα «τον απώτερο σκοπό της» και φυσικά θα ήταν μια εξαιρετική εξέλιξη για τους νέους επενδυτές της εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ.

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.