Ο αρεοπαγίτης Χ. Μαχαίρας απαντά στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για τη διαμεσολάβηση

Ο αρεοπαγίτης Χ. Μαχαίρας απαντά στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για τη διαμεσολάβηση

Σε ανάλυση του περιεχομένου του νομοσχεδίου για την διαμεσολάβηση προχώρησε, με ανακοίνωση του, ο αρεοπαγίτης και πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής η οποία το συνέταξε, Χαράλαμπος Μαχαίρας, ενώ αύριο το πρωί, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, θα παραχωρήσει την πρώτη του συνέντευξη στους διαπιστευμένους συντάκτες, με μοναδικό θέμα το επίμαχο νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, ο Χαράλαμπος Μαχαίρας, στην εκτενή ανακοίνωσή του, αναφέρει, ότι «η νομοθεσία περί διαμεσολάβησης, καθώς και ο βασικός νόμος 3898/2010 που ισχύει μέχρι σήμερα, αντικαθίσταται πλέον από ένα σύγχρονο πλαίσιο που επιλύει κενά και προβλήματα όπως αυτά διαπιστώθηκαν από τη καθημερινή πρακτική» και προσθέτει ότι «η δικαστική μεσολάβηση, της οποίας τον ρόλο του μεσολαβητή έχουν δικαστές, παρά τη νομοθετική θέσπισή της τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

Επίσης, ο αρεοπαγίτης αναφέρει:

«Το κύρος του δικαστή, επιτρέπει τη διαχείριση υποθέσεων δυσχερών και πολύπλοκων που θα μπορούσαν να επιλυθούν με τη διαδικασία της δικαστικής μεσολάβησης, αφαιρώντας από το δικαστικό σύστημα, υποθέσεις που αλλιώς θα χρόνιζαν σε αυτό με τα αντίστοιχα δυσμενή αποτελέσματα, καθώς δεν αμφισβητείται ότι και η δικαστική μεσολάβηση είναι ταχεία και πάντως ασύγκριτα ταχύτερη της δημόσιας δίκης. Κατ΄ ακολουθία, δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού των δύο διαδικασιών, αλλά εποικοδομητικής συνεργασίας τους».

Παράλληλα, σε απάντηση των νομικών θέσεων που διατύπωσαν σε κοινό άρθρό τους, ο πρόεδρος και εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος και Χαράλαμπος Σεβαστίδης, ο εν λόγω αρεοπαγίτης αναφέρει, ότι η Δικαιοσύνη δεν ιδιωτικοποιείται, όπως επισημαίνουν οι δύο δικαστικοί.

Συγκεκριμένα, ο Χαράλαμπος Μαχαίρας αναφέρει:

«Από τη γενική θεωρία περί διαμεσολάβησης, όπως αυτή διαμορφώθηκε και διαμορφώνεται παγκοσμίως, αλλά και ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδεικνύεται ότι ο θεσμός αυτός ουδεμία σχέση έχει με την απονομή της δικαιοσύνης αυτής καθεαυτής και κατ΄ επέκταση ουδεμία σχέση έχει με τυχόν ιδιωτικοποίησή της.

Η διαμεσολάβηση δεν αντικαθιστά τη δικαστική κρίση, ούτε υποχρεώνει σε λύση κάποια από τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Ο διαμεσολαβητής, επιχειρεί να βοηθήσει τα ενδιαφερόμενα μέρη να βρουν μία κοινώς αποδεκτή λύση ώστε να αποφευχθεί η προσφυγή στο δικαστήριο. Η υποχρεωτικότητα για παραπομπή ορισμένων διαφορών στη διαμεσολάβηση, όπως αυτή καθιερώνεται με το νέο νόμο, αφορά αποκλειστικά και μόνο την υποχρέωση των μερών να επιχειρήσουν να επιλύσουν φιλικά τη διαφορά τους, προτού ασκήσουν το αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους να προσφύγουν στο Δικαστήριο, δικαίωμα το οποίο ουδόλως θίγεται.

Το νέο νομοθέτημα της διαμεσολάβησης, που προέκυψε ύστερα από διεξοδικές επιστημονικές και ουσιαστικές συζητήσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, που περιελάμβανε εκπροσώπους κάθε κλάδου, ανάμεσα τους και πολλούς δικαστές, εκπροσώπους της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων, επιστημονικών φορέων κά, είναι να επιλύσει προβλήματα και αστοχίες που ανεδείχθησαν από την καθημερινή πρακτική επί μια επταετία και πάντα με γνώμονα το συμφέρον των πολλών και την εξυπηρέτηση των καλώς νοουμένων συμφερόντων τους, χωρίς φυσικά να επιχειρεί υποκατάσταση της παραδοσιακής απονομής της Δικαιοσύνης από τα δικαστήρια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ