Ο απολογισμός του εμπορικού πολέμου για τις ΗΠΑ

Ο απολογισμός του εμπορικού πολέμου για τις ΗΠΑ

Της Μαίρης Βενέτη

Μια από τις βασικές προτεραιότητες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ήταν να διεκδικήσει μια νέα βάση για τις εμπορικές συμφωνίες των Ηνωμένων Πολιτειών, ακόμα και αν αυτό σε κάποιες περιπτώσεις μεταφράστηκε σ’έναν επιθετικό εμπορικό πόλεμο.

Δεδομένου ότι φέτος είναι ένα έτος προεδρικών εκλογών, έχει ξεκινήσει ήδη στις ΗΠΑ μια μορφή απολογισμού.

Οι αριθμοί όπως πάντα έχουν πρώτοι την ετυμηγορία και μιας και τα στατιστικά στοιχεία για το 2019 έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τι όπλα έχει μέχρι στιγμής  ο αμερικανός πρόεδρος στην φαρέτρα του για τις εκλογές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών ελαττώθηκε στα 616,8 δισ. δολάρια, ήτοι κατά  10,9 δισ. δολάρια μικρότερο από το 2018.

Το σύνολο των αμερικανικών εξαγωγών έφτασε σχεδόν τα 2,5 τρισ. δολάρια μειωμένο κατά 1,5 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά  12,5 δισ. δολάρια, στα 3,1 τρισ. δολάρια.

Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές εμφανίζονται μειωμένες καθώς η δραστηριότητα στα αμερικανικά εργοστάσια επιβραδύνθηκε και τόσο οι  επιχειρήσεις όσο και οι καταναλωτές αισθάνθηκαν τον αντίκτυπο από τους δασμούς απέναντι σε προϊόντα κυρίως της Κίνας, της Ε.Ε., του Καναδά και  του Μεξικού.

Δεν παύει όμως η  ελάττωση του εμπορικού ελλείμματος να είναι γεγονός.

Ένα γεγονός στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε το πετρέλαιο, το οποίο παρουσίασε ρεκόρ σχιστολιθικής παραγωγής με αντίστοιχη  μείωση των εισαγωγών σε ξένο αργό κατά 30,3 δισ. δολάρια.

Από την άλλη, οι τραγικές εξελίξεις όσον αφορά τα μοντέλα 737 MAX της Boeing περιόρισαν κατά 12,6 δισ. δολάρια τις  εξαγωγές αεροσκαφών πολιτικής αεροπορίας.

Βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο οι πιο σημαντικές αλλαγές στις ροές εμπορευμάτων αφορούν την Κίνα, καθώς οι δύο υπερδυνάμεις επιβάρυναν το 2019 με δασμούς προϊόντα αξίας πολλών δισ. δολαρίων.

Εδώ τα νούμερα παρουσιάζουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς έχουμε την πρώτη ετήσια πτώση από το 2016 στο έλλειμμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ με την Κίνα, το οποίο συρρικνώθηκε κατά 73,9 δισ. δολάρια σε 345,6 δισ. δολάρια το 2019, με την πιο δραστική μείωση να εμφανίζεται το τελευταίο δίμηνο του 2019, καθώς ελαττώθηκαν δραστικά οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.

Τα νούμερα αυτά είναι φυσικά το βούτυρο στο προεκλογικό «ψωμί» του αγώνα του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς είναι λογικό ότι θα ενστερνιστεί την άποψη ότι οι τάσεις στις ροές προϊόντων και υπηρεσιών απέδειξαν περίτρανα την επιτυχία της  εμπορικής πολιτικής του Λευκού Οίκου.

Η πολιτική αυτή όμως έχει πράγματι φέρει την αναζωογόνηση της παραγωγής;

Και αν ναι, γιατί οι δείκτες της μεταποίησης νοσούν ακόμα;

Να υπενθυμίσουμε ότι η η αμερικανική μεταποίηση το Δεκέμβριο, αναπτύχθηκε με το χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων δεκαπέντε μηνών, αντανακλώντας την πτώση της εμπιστοσύνης των στελεχών για την πορεία των επιχειρήσεων τους το 2019,διολισθαίνοντας στις 53,8 μονάδες τον Δεκέμβριο, έναντι αρχικής μέτρησης 53,9 μονάδων.

Παρά τις επιδιώξεις του αμερικανού προέδρου, η δραστηριότητα στα αμερικανικά εργοστάσια εξασθένησε το 2019 καθώς οι Αμερικανοί καταναλωτές στράφηκαν σε προϊόντα προερχόμενα από άλλες χώρες και όχι σε αμερικανικά, μια επιλογή που σαφέστατα θα βοηθούσε ν’ αναζωογονηθεί η αμερικανική μεταποίηση.

Για άλλη μια φορά οι αριθμοί βάζουν τα πράγματα σε τάξη, όταν φυσικά τους εξετάζει κανείς σε όλα τους τα υποσύνολα.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με το Μεξικό αυξήθηκε 21,1 δισ. δολάρια πέρυσι στα επίπεδα-ρεκόρ των 101,8 δισ. δολαρίων.

Το έλλειμμα με τον Καναδά αυξήθηκε 8 δισ. δολάρια και 7,8 δισ. δολάρια με την Ταϊβάν.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών με την Ε.Ε έφθασε  στα επίπεδα-ρεκόρ των 177,9 δισ. δολαρίων. (σ.σ: χτυπώντας μας το καμπανάκι ότι θα είμαστε «οι επόμενοι»).

Τι μας καταδεικνύουν τα παραπάνω νούμερα; 

Ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις και καταναλωτές στράφηκαν πράγματι σε αγορά ειδών από άλλες χώρες, όπως το Μεξικό, το Βιετνάμ και η Νότια Κορέα και όχι σε αγορές προϊόντων made in USA.

Επιπλέον η πολιτική των δασμών έπληξε αρκετές επιχειρήσεις των  ΗΠΑ, προκαλώντας απώλεια θέσεων εργασίας και αυξημένο κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με την έκθεση Disentangling the Effects of the 2018-2019 Tariffs on a Globally Connected U.S. manufacturing Sector, από το 2018 που ξεκίνησε η πολιτική των αυξημένων δασμών, οι εισαγωγές έγιναν  πανάκριβες.

Αντί να επιτευχθεί ο πρωταρχικός στόχος όμως και να ενισχυθεί η εθνική βιομηχανία η έκθεση υπογραμμίζει πως οι τομείς που επλήγησαν από τις αυξήσεις δασμών αναγκάσθηκαν να αντιμετωπίσουν μειώσεις προσωπικού και μεγαλύτερα κόστη για τη χρηματοδότηση της παραγωγικής διαδικασίας.

Και αυτό γιατί «τα ωφελήματα από τη στροφή προς τον προστατευτισμό υπερφαλαγγίσθηκαν από τα αρνητικά, πυροδοτώντας αύξηση του κόστους στις πρώτες ύλες και έχασαν συνάμα οι επιχειρήσεις κέρδη λόγω των αντιποίνων που εφάρμοσαν οι ανταγωνιστές».

Μέσα σε μια φράση η Fed ανέλυσε το σύνολο των συνεπειών που έχει η πολιτική του Τραμπ, αποδομώντας ένα από τα πιο ισχυρά χαρτιά της προεκλογικής τους καμπάνιας.

Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.

Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.