Ο Αντρέα Ανιέλι έπαιξε σκάκι σε τρεις διαστάσεις

Ο Αντρέα Ανιέλι έπαιξε σκάκι σε τρεις διαστάσεις

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αθλητικές εφημερίδες όπως η γαλλική L' Equipe και η ιταλική Gazzetta dello Sport χαρακτήρισαν την συμπεριφορά του ως προδοσία προς την UEFA και την ECA, τον Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Συλλόγων. Αλλοι τον είπαν το «γκαμπί της βασίλισσας», αφού ακολούθησε τον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, στην ίδρυση της ευρωπαϊκής Super League. Ο Αντρέα Ανιέλι, πάντως, έπαιξε σκάκι σε τρεις διαστάσεις τους προηγούμενους μήνες στο επίπεδο του Μάγκνους Κάρλσεν!

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσέφεριν, κατάλαβε πως ο Ανιέλι θα του έκανε ρουά ματ το Σάββατο, αφού πρώτα τον κάλεσε στο τηλέφωνο να του πει πως στηρίζει τις αλλαγές στο Champions League! Καθώς οι παράγοντες του οργανισμού συνέρρεαν στην Ελβετία για το χθεσινό Εκτελεστικό Συμβούλιο και το σημερινό Κογκρέσο, ο Ιταλός ήταν εξαφανισμένος. Κανείς δεν μπορούσε να τον εντοπίσει. Μίλησε με τον Τσέφεριν και απενεργοποίησε το τηλέφωνό του. Τότε στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία άρχισαν ν' ακούν πως είναι θέμα ωρών η ανακοίνωση της Super League. Μέσω αυτής επικοινώνησε ξανά ο Ανιέλι. «Τα 12 ιδρυτικά στελέχη της Super League έχουν ένα fanbase που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σ' αυτό το καθοριστικό σημείο αποφασίσαμε να ενωθούμε», είπε ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού.

Ο πρόεδρος της Γιουβέντους και μέλος του Δ.Σ. της Fiat και της Exor μέχρι την Κυριακή ήταν πρόεδρος της ECA και εξέχων μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου. Η UEFA και οι ομάδες της ECA τον θεωρούσαν σύμμαχό τους κατά της Super League. Οχι μόνο τον πίστευαν, αλλά και τον ακολουθούσαν. Κάτι παρόμοιο έγινε και στην Serie A δίχως να μπορέσουν να εξηγήσουν την αλλαγή της στάσης του ως προς την είσοδο των επενδυτικών fund στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Ας πάρουμε τις κινήσεις του τους τελευταίους μήνες, με χρονολογική σειρά.

Στις 19 Νοεμβρίου, ο Ανιέλι όπως και τα υπόλοιπα αφεντικά της Serie A ψήφισαν ομόφωνα να μπουν σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με επενδυτικά fund και συγκεκριμένα το CVC, το Advent και το FSI. Οι συμφωνίες θα εξασφάλιζαν στα ιταλικά κλαμπ 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς θα τους παραχωρούνταν η εκμετάλλευση των οπτικοακουστικών δικαιωμάτων. Μάννα εξ ουρανού για ομάδες «χτυπημένες» από την πανδημία του κορονοϊού. Το calcio έχασε περί το ένα δισεκατομμύριο, μόνο την περασμένη σεζόν. Συμμετέχοντας στη διαπραγματευτική ομάδα της λίγκας με τα επενδυτικά funds, λίγο μετά ο Ανιέλι έγινε εχθρικός προς αυτά.

Στις 4 Φεβρουαρίου μαζί με άλλες έξι ομάδες (συμπεριλαμβανομένων της Μίλαν και της Ιντερ, οι άλλες ιταλικές της Super League) μπλόκαρε τη διαδικασία. Τελικά, τα τηλεοπτικά δικαιώματα κατέληξαν στη DAZN, το φαβορί για να πάρει τα δικαιώματα της Super League. H ουσία, όμως, ήταν στα ψιλά γράμματα. Μια από τις ρήτρες που έβαλαν τα funds ήταν πως οι ομάδες της Serie A δεν θα έπρεπε να υποστηρίξουν νέες διοργανώσεις, όπως η Super League, για μια δεκαετία, αφού έτσι το πρωτάθλημα θα γινόταν λιγότερο ελκυστικό.

Ετσι, αρχίζουν να κινούνται τα πρώτα πιόνια στα 64 τετράγωνα. Στο μεταξύ, ο Ανιέλι κάθε μήνα που περνάει από τον Ιανουάριο και μετά έχει τουλάχιστον μια δημόσια τοποθέτηση υπέρ των μεταρρυθμίσεων του Champions League και της UEFA και κατά της Super League. Τα ιταλικά ΜΜΕ διαρρέουν κιόλας πως τα έβαλε με τον Φλορεντίνο Πέρεθ, όταν συναντήθηκαν στο Τορίνο. Με τις εξελίξεις οι 17 ομάδες της Serie A, πλην της Γιουβέντους, της Ιντερ και της Μίλαν, νιώθουν πως έχασαν 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ επειδή ο Ανιέλι τους παραπλάνησε. Εκείνος απλά έβαλε το καλό της «Βέκια Σινιόρα», πάνω από το ιταλικό ποδόσφαιρο.

Κανείς, όμως, στην UEFA, αλλά και στην ECA δεν έβλεπε τί συνέβαινε. Μόλις τον περασμένο μήνα ο Ανιέλι ανοίγοντας τη Γενική Συνέλευση της ECA είπε πως το «νέο» Champions League που θα εφαρμοστεί την σεζόν 2024-25: «είναι το ιδανικό μοντέλο». Εκανε σχέδια με τον Τσέφεριν για το πώς θα προσελκύσουν νέους φιλάθλους, πώς θα αλλάξουν το Financial Fair Play και πώς θα σταματήσουν την επέλαση της Super League! Αποθέωνε τον Εντβιν φαν ντερ Σαρ, CEO του Αγιαξ, ως ένα από τα λαμπρά μυαλά που βοήθησαν να δημιουργηθεί το νέο φορμάτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Ηταν ο Ανιέλι εκείνος που πίεσε για να δημιουργηθεί και το Europa Conference League, η 3η κατηγορία των τουρνουά της UEFA, που μοιάζει περισσότερο με εξορία των ομάδων από τα λιγότερο ανεπτυγμένα πρωταθλήματα. Από κοντά κι ο Εντ Γούντγουορντ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που διέρρεε στα αγγλικά ΜΜΕ πως σκέφτονται να αλλάξουν μέχρι και τον κανονισμό για τα εκτός έδρας γκολ!

Πρόσφατα, ο Ανιέλι είπε: «η Super League; Ελπίζω με τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουμε να κλείσουμε το κεφάλαιο των εικασιών και της σπέκουλας γιατί πάνε πια 20 χρόνια μ' αυτό το θέμα. Ξέρω ποιες ομάδες έχουν δουλέψει μόνες τους γι' αυτό το πρότζεκτ. Πιστεύω πως για την ώρα, όλα σταματούν εδώ». Στην πραγματικότητα, δούλευε μαζί τους και δεν είχε σταματήσει τίποτα. O Τσέφεριν, που έχει βαφτίσει την κόρη του Ανιέλι, ένιωσε προδομένος. «Ο Αντρέα Ανιέλι είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση από όλους τους. Ποτέ δεν έχω δει έναν άνθρωπο που μπορεί να πει τόσα πολλά ψέμματα, τόσες φορές και τόσο επίμονα όπως το έκανε. Είναι απίστευτο. Δεν ξέραμε πως είχαμε φίδια τόσο κοντά μας. Τώρα, ξέρουμε», είπε χθες ο πρόεδρος της UEFA.

Η τύχη, πάντως, τα έφερε έτσι ώστε το τελευταίο ματς της Γιουβέντους που παρακολούθησε ο Ανιέλι έχοντας ακόμη τους τίτλους του προέδρου της ECA και του μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UEFA, ήταν η ήττα της ομάδας του με 1-0 από την Αταλάντα, ακριβώς τον τύπο συλλόγου που θεωρεί πως δεν έχει δικαίωμα ν' αγωνίζεται στο κορυφαίο επίπεδο του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη.