7ος χρόνος, ημέρα 2104η
Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021

Ιράν: Ο Ανώτατος Ηγέτης Χαμενεΐ στηρίζει τον αποκλεισμό μετριοπαθών και συντηρητικών υποψηφίων από τις εκλογές

Ο Ανώτατος Ηγέτης Χαμενεΐ στηρίζει τον αποκλεισμό μετριοπαθών και συντηρητικών υποψηφίων από τις εκλογές
Office of the Iranian Supreme Leader via AP

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ επιδοκίμασε τον αποκλεισμό από τη σκληροπυρηνική επιτροπή ελέγχου εξεχόντων μετριοπαθών και συντηρητικών υποψηφίων που επιδίωξαν να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

Το Συμβούλιο των Φρουρών, το οποίο εξετάζει τις υποψηφιότητες, ενέκρινε επτά από 592 υποψηφίους περιλαμβανομένου του σκληροπυρηνικού επικεφαλής της δικαστικής αρχής Εμπραχίμ Ραϊσί, αποκλείοντας διακεκριμένους αντιπάλους του από την αναμέτρηση.

Οι επίσημες δημοσκοπήσεις, περιλαμβανομένης μίας που διενεργήθηκε τον Μάιο από την κρατική τηλεόραση του Ιράν, δείχνουν πως η συμμετοχή στην ψηφοφορία μπορεί να πέσει ακόμη και στο 30%, σημαντικά πιο κάτω από εκείνην προηγούμενων εκλογών.

Ο Χαμενεΐ κάλεσε τους Ιρανούς να ψηφίσουν στις εκλογές, που θεωρούνται ως δοκιμή για τη νομιμοποίηση των κληρικών αρχόντων της χώρας εν μέσω αυξανόμενης δημόσιας οργής για τις οικονομικές δυσκολίες και τους περιορισμούς στις πολιτικές ελευθερίες.

«Αγαπητό έθνος του Ιράν, μην δίνετε σημασία σε εκείνους που υποστηρίζουν πως η ψηφοφορία είναι ανώφελη... το αποτέλεσμα των εκλογών κρατάει για χρόνια... Να συμμετάσχετε στις εκλογές», είπε ο Χαμενεΐ σύμφωνα με την τηλεόραση.

Ακτιβιστές έχουν καλέσει σε μποϊκοτάζ των εκλογών και το χάσταγκ #NoIslamicRebublic έχει ευρέως διαδοθεί μεταξύ Ιρανών μέσα και έξω από τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Πηγή: Reuters