Ο Αλέξης Τσίπρας, η Δημοκρατία και τα «ρίσκα» της πανδημίας

Ο Αλέξης Τσίπρας, η Δημοκρατία και τα «ρίσκα» της πανδημίας

Με πρόσχημα το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί Δημοκρατίας και μη ομαλής λειτουργίας της ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στη Βουλή για να δηλώσει ότι οι βουλευτές του κόμματός του θα παρακάμψουν τις οδηγίες αναφορικά με τη λειτουργία της Ολομέλειας στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας για την πανδημία και θα μετέχουν όλοι στις συζητήσεις. Η Βουλή θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως επιβάλλουν οι υγειονομικοί κανόνες δήλωσε ο πρόεδρός της Κώστας Τασούλας.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως πρόσχημα τον κορονοιό προκειμένου να είναι σε καταστολή η Βουλή και μίλησε για υποκρισία αναφορικά με τις επικλήσεις της πανδημίας καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι άνοιξε τη χώρα με 3.000 κρούσματα αφήνοντας μάλιστα αιχμές πως το πράττει με μοναδικό γνώμονα τον τουρισμό.

Μίλησε για περιστολή της Δημοκρατίας και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για «κακοποίηση» της επιχειρώντας ενδεχομένως να δημιουργήσει λογοπαίγνια στο πλαίσιο της συζητήσεις του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο, το οποίο όπως ανακοίνωσε θα καταψηφίσει. Όπως έπραξε ξεκινώντας την ομιλία του με αναφορά στο θέμα της «συνεπιμέλειας της Δημοκρατίας»,

Φθάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίσει τον υπουργό Δικαιοσύνης ως «αυτοφωράκια» του Κυριάκου Μητσοτάκη και επιχειρώντας να θέσει θέμα διαμόρφωσης διατάξεων κατόπιν εντολών ανθρώπων που διαθέτουν χρήματα, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε στη Βουλή με στόχο όπως διεφάνη από τις καταγγελίες και τη ρητορική που ακολούθησε, προκειμένου να σηκώσει τους τόνους. Ενδεχομένως και σε μια προσπάθεια ανάλογη με αυτή του προσφάτως παρελθόντος να σταφούν τα βλέμματα μακριά από τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις σχέσεις του στενού του συνεργάτη και τις παρεμβάσεις του την περίοδο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Με τον πρόεδρο της Βουλής να παραθέτει στοιχεία για τα κρούσματα στη Βουλή και να παραθέτει την πρόταση της υγειονομικής επιτροπής για διατήρηση των υφιστάμενων μέτρων προστασίας για ένα διάστημα έως δύο εβδομάδων ακόμη και να αποσαφηνίζει ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί με βάση τα δεδομένα που ισχύουν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε τους τόνους και ανακοίνωσε πως «Με όλη την ευθύνη της θέσης μου δεν πρόκειται να ανεχθούμε άλλο αυτή την κατάσταση» προσθέτοντας πως «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέρχονται κανονικά στις συνεδριάσεις τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας»

Στήριξε δε την απόφαση του αυτή στην προστασία της δημοκρατικής λειτουργίας της Βουλής την ώρα που ο ίδιος έχει κατ επανάληψη ζητήσει να αναστείλει ακόμη και τις εργασίες της ως προς την προώθηση του νομοθετικού έργου καλώντας την κυβέρνηση να μη νομοθετεί όσο διαρκή η πανδημία. Κάτι που φυσικά θα λειτουργούσε αποτρεπτικά και ως προς τις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι υψηλοί τόνοι που επέλεξε, οι αναφορές σε «κακοποίηση» της δημοκρατίας εξαιτίας της διαδικασίας που ακολουθείται στη Βουλή και η λογική της παραβίασης των μέτρων που έχουν αποφασιστεί για την λειτουργία κάτω από την τήρηση υγειονομικών κανόνων δείχνουν πως επέλεξε το συγκεκριμένο βήμα για να διατηρήσει ενεργή την... επαναστατική γυμναστική με στόχο το εσωτερικό του κόμματός του και τις αντιδράσεις που δημιουργούν οι κινήσεις του με το βλέμμα στη σοσιαλδημοκρατία και οι αποφάσεις του αναφορικά με το συνέδριο. Αλλά και την ανησυχία που προκαλεί το πλήγμα που δέχεται εκ νέου το αριστερό ηθικό πλεονέκτημα.