Ο Αλ.Τσίπρας μοιράζει λεφτά που δεν υπάρχουν στους συνταξιούχους 

Ο Αλ.Τσίπρας μοιράζει λεφτά που δεν υπάρχουν στους συνταξιούχους 

Ορισμένοι θα πουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο, “ψαλιδίζοντας” τα ποσά των αναδρομικών που θα πάρουν οι συνταξιούχοι. Δεν είναι κρυφό άλλωστε ότι η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι του εκλογικού ακροατηρίου της ΝΔ. 

'Οποιος όμως παρακολουθεί από κοντά τις επιλογές Μητσοτάκη πριν ακόμα κερδίσει τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου θα συμφωνήσει ότι ελάχιστες από αυτές υποκρύπτουν μικροκομματικό όφελος. 

Η απόφαση της κυβέρνησης σε σχέση με τα αναδρομικά έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά, όπως εξηγεί στο liberal.gr συνομιλητής του πρωθυπουργού :  

-Πρώτον: Η κυβέρνηση, παρά την κρίση της πανδημίας, συμμορφώνεται πλήρως με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε τις αιτησεις για τις κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα για το εντεκαμηνο Ιουνιος 2015 - Μάιος 2016 που υπήρξε κενό νόμου. Με τον τρόπο αυτό μπαίνει τέλος στην αγωνία περίπου 2,25 εκατομμυρίων συνταξιούχων. 

-Δεύτερο: Καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η ρύθμιση είναι οριζόντια. Για λόγους ισότητας, περιλαμβάνει, δηλαδή, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 250.000 συνταξιούχους), αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

-Τρίτον: Πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα διαθέτοντας για το σκοπό αυτό 1,4 δισ ευρώ.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλει εφάπαξ τα αναδρομικά κύριας σύνταξης, όχι μόνο αυτούς που προσέφυγαν δικαστικά, αλλά στο σύνολο των συνταξιούχων και μάλιστα χωρίς κούρεμα, -όπως ανέφεραν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών- εφαρμόζοντας πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δε θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι -ειδικά σε μία περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού- τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα. Η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου και δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων. Ειδικά η συγκεκριμένη παράμετρος είναι απολύτως ενδεικτική του τρόπου σκέψης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος παρά το δέλεαρ των ψήφων δε θέλησε να ρισκάρει τις αντοχές του ταμείου. Ισως αν ήταν κάποιος άλλος στη θέση του να είχε σκεφτεί διαφορετικά, βάζοντας άλλες προτεραιότητες. 

Είναι γνωστό άλλωστε ότι θα πρέπει να καλυφτούν οι αυξημένες ανάγκες που γεννιούνται αφενός από τις προκλήσεις στα εθνικά θέματα και αφετέρου από εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία του κορονοϊού.  

Για μια ακόμα φορά πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να βγάλει μπροστά το γνωστό πρόσωπο του λαικισμού, το οποίο τον έχει χαρακτηρίσει όλα τα τελευταία χρόνια. Ο κ.Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να εγκαλέσει την κυβέρνηση για το ότι δε δίνει όλα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, θέλοντας προφανώς να “χαιδέψει αυτιά”.

Θα έπρεπε λοιπόν προτού ανακινήσει το θέμα αυτό η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ  να απαντήσει  σε ένα ερώτημα: Γιατί αυτά που λένε τώρα δεν τα έκαναν από το 2016 ως το 2019 ; Από τη στιγμή  που δεν έκαναν τίποτα όσο βρίσκονταν στην κυβέρνηση δεν  μπορούν  να κοροϊδεύουν τώρα τους πάντες και να μοιράζουν λεφτά που δεν υπάρχουν....