Ο Αλ. Ναβάλνι καλεί τους Ρώσους σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης

Ο Αλ. Ναβάλνι καλεί τους Ρώσους σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης

Ο ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, επιχειρώντας να εκμεταλλευθεί τη δυσαρέσκεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ρώσων πολιτών που είναι σε συντάξιμη ηλικία, την οποία προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει σταδιακά τα όρια συνταξιοδότησης, κάλεσε τους Ρώσους πολίτες να διαμαρτυρηθούν σε όλη την επικράτεια στις 9 Σεπτεμβρίου κατά της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα των συντάξεων.

Η επιλογή της 9ης Σεπτεμβρίου δεν ήταν επίσης τυχαία καθώς την ίδια μέρα θα διεξαχθούν σε 22 περιφέρειες της Ρωσίας οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων κυβερνητών.

Το ζήτημα της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, που προβλέπει η κυβερνητική μεταρρύθμιση ένωσε όλο τον κόσμο, υπογραμμίζει ο Ναβάλνι στο βίντεο που ανάρτησε στο κανάλι του στο YouTube. «Ακόμη και το κόμμα της 'Ενιαίας Ρωσίας» (κυβερνητικό-σ.σ) που ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου κατά την πρώτη ανάγνωση του, δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το 100%, καθώς βρέθηκε βουλευτής του, που ψήφισε κατά». Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την άποψη του «δειλιάζει» να ταχθεί δημόσια υπέρ του νομοσχεδίου επειδή θα καταρρεύσει η δημοτικότητα του.

Ο Ναβάλνι λέει επίσης ότι επί 18 χρόνια ο Πούτιν και άλλοι αξιωματούχοι έλεγαν ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι κορόιδεψαν τον κόσμο. Θεωρεί μάλιστα ότι πραγματικός στόχος της μεταρρύθμισης που αφορά την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είναι «να προσεταιρισθούν» τα χρήματα που θα αποκομίσουν από την εφαρμογή της.

«Έχουμε μια εξαίρετη ημερομηνία για να διαμαρτυρηθούμε κατά της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης. Είναι η ημέρα της 'ενιαίας ψηφοφορίας''. Στις 9 Σεπτεμβρίου μπορείτε να πάτε να ψηφίσετε, αλλά γιατί να μην περάσετε και από τη συγκέντρωση και να μη συμμετάσχετε και στην πορεία», λέει διερωτώμενος ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην έκκληση του.

Περιορισμοί όσον αφορά στη διεξαγωγή συγκεντρώσεων την ημέρα αυτή της ψηφοφορίας δεν υπάρχουν, υπενθυμίζει ο Ναβάλνι, και προσθέτει ότι το ζήτημα της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης θα πρέπει εκείνη την μέρα να είναι το κύριο.

Ο Ναβάλνι λέει ακόμη ότι κατά την διάρκεια της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν υπέβαλλαν αιτήσεις στις αρχές των πόλεων όπου διεξάγονταν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλου για να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διμαρτυρίας, επειδή «δεν ήθελαν να χαλάσουν τις εντυπώσεις που είχαν αποκομίσει οι τουρίστες για την χώρα με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας». «Το Παγκόσμιο Κύπελλο τελείωσε. Και τώρα απαιτούμε να εκφράσουμε την στάση μας απέναντι σ έναν νόμο που αφορά τον καθένα μας», καταλήγει ο Ναβάλνι στην έκκληση του.

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι θα υποβάλλουν αιτήσεις για την διεξαγωγή συγκεντρώσεων σε 46 πόλεις, στις οποίες βρίσκονται παραρτήματα του επιτελείου του, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας. «Αν σε αντίθεση με τον νόμο, δεν μας εγκρίνουν τις συγκεντρώσεις, θα βγούμε στους δρόμους, επειδή το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα των ειρηνικών συγκεντρώσεων» ανέφερε ο Ναβάλνι, ο οποίος είπε επίσης ότι στις συγκεντρώσεις οι υποστηρικτές του θα ζητήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο της ρωσικής κυβέρνησης προβλέπει για τους άνδρες σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 60 στα 65, η οποία θα διαρκέσει έως το 2028 και για τις γυναίκες από τα 55 στα 63 που θα διαρκέσει έως το 2034. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στην πρώτη ανάγνωση στις 19 Ιουλίου. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας και του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP