Ο «άγνωστος Χ» της Όμικρον και το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης

Ο «άγνωστος Χ» της Όμικρον και το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης

Εβδομάδα αξιολόγησης των δεδομένων μετά και της εμφάνισης της μετάλλαξης «Όμικρον» θα είναι αυτή που αρχίζει για το Μέγαρο Μαξίμου. Αρχής γενομένης από το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες θα έχουν συσκέψεις προκειμένου να εκτιμήσουν τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταία ωρών καθώς και τις διεθνείς πρωτοβουλίες με αφορμή τη νέα μετάλλαξη. Οι συσκέψεις αυτές θα εξελίσσονται σε καθημερινή βάση, κατά πάγια τακτική και τα αποτελέσματα θα επικαιροποιούνται. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή ο κυβερνητικός σχεδιασμός δε δείχνει να αλλάζει τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Βασικός άξονας του σχεδίου παραμένει  το «όχι»,  στο οποίο επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τα επόμενα 24ωρα σειρά συνεργασιών τόσο με κυβερνητικά στελέχη όσο και με τους ειδικούς, μεταξύ αυτών και με τον Σωτήρη Τσιόδρα, για να εξετάσει τα δεδομένα. Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν να υιοθετούν το λεγόμενο «θετικό σενάριο» για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι αναμένουν  την κορύφωση του τέταρτου κύματος μέσα στις πρώτες δεκαπέντε μέρες του Δεκεμβρίου και αμέσως μετά εκτιμάται ότι θα υπάρξει επιπεδοποίηση των κρουσμάτων.

 Όπως πληροφορείται το liberal.gr στις κλειστές συσκέψεις στο πρωθυπουργικό γραφείο έχει επισημανθεί η αναγκαιότητα επιμονής των όλων προσπαθειών πάνω σε τρεις άξονες, για τους οποίους τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα κρίνονται ικανοποιητικά. 

  • Η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης σε ολόκληρη τη χώρα. Ήδη αρχίζουν και εμφανίζονται δειλά  αλλά σαφή χαμόγελα για την αύξηση της συμμετοχής στο πρόγραμμα «Ελευθερία». Αποτελέσματα που έχουν να κάνουν και με την πρώτη και με την τρίτη δόση του εμβολίου. 
     
  • Η στοχευμένη στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας με κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές και με ιδιώτες γιατρούς όπου απαιτείται. 
     
  • Η αξιοποίηση των μονοκλωνικών φαρμάκων, η χορήγηση των οποίων άρχισε σε δέκα νοσοκομεία της χώρας. 

Υπάρχουν πάντως  και εισηγήσεις που ακόμα δεν έχουν γίνει αποδεκτές με βάση τις οποίες τα όποια νέα περιοριστικά μέτρα να ισχύσουν μόνο στις περιοχές που θα παρουσιάζουν σημαντική επιβάρυνση. Με το σκεπτικό αυτό δεν αποκλείεται να δούμε σε συγκεκριμένες πόλεις και νομούς της χώρας περιορισμούς σε ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης σε συνδυασμό με απαγόρευση της μουσικής και των όρθιων. Αυτό το σενάριο θα τεθεί σε ισχύ μόνο εάν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο, κάτι που μέχρι σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου δεν το θεωρούν πιθανό. 

Σε κάθε περίπτωση στο συρτάρι του πρωθυπουργικού γραφείου υπάρχουν μέτρα με βασική στόχευση όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και όχι μόνο.

Πιο συγκεκριμένα: 

  • Αύξηση των rapid tests για τους ανεμβολίαστους από 2 σε 3 την εβδομάδα και απαίτηση να είναι ημερήσια και όχι 48ωρου.
     
  • Υποχρέωση για χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
     
  • Η απαγόρευση εισόδου στους ανεμβολίαστους και από εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας ακόμη και αν έχουν rapid test.

Παράλληλα θα συνεχιστούν οι έλεγχοι από κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων με έμφαση σε αυτά που ισχύσουν για τους ανεμβολίαστους.