Ο A. Davutoglu δηλώνει αποφασισμένος για την κατάρτιση νέου Συντάγματος

Ο A. Davutoglu δηλώνει αποφασισμένος για την κατάρτιση νέου Συντάγματος

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) παραμένει αποφασισμένο να καταρτίσει ένα νέο Σύνταγμα και ότι μια διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή που κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης πρέπει να συνεχίσει το έργο της.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το CHP, αποχώρησε από την κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία επρόκειτο να καταρτίσει το νέο Σύνταγμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απόπειρες του ΑΚΡ να ενισχύσει το ρόλο της προεδρίας, κάτι που επιδιώκει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Νταβούτογλου δήλωσε επίσης ότι η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας "Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού" (YPG) λαμβάνει εντολές από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), την ένοπλη κουρδική αυτονομιστική οργάνωση στη νοτιοανατολική Τουρκία την οποία πολεμά ο τουρκικός στρατός.

Ο Νταβούτογλου σημείωσε ότι η απόδοση της ευθύνης στο ΡΚΚ για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην οποία σκοτώθηκαν 28 άνθρωποι στην Άγκυρα αποτελεί μια προσπάθεια απαλλαγής της YPG από την ευθύνη. Οι οργανώσεις αυτές συνεργάστηκαν για να πραγματοποιήσουν τη βομβιστική επίθεση, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ