NYT: Ο Μαδούρο ζητά να καταδίδονται στις αρχές όσοι έχουν κορονοϊό

NYT: Ο Μαδούρο ζητά να καταδίδονται στις αρχές όσοι έχουν κορονοϊό

Ένα ομολογουμένως μοναδικό αφήγημα χρησιμοποιεί ο δικτάτορας της Βενεζουέλας Νικόλας Μαδούρο ο οποίος θεωρεί ότι συμπατριώτες του μετανάστες επιστρέφουν στη χώρα για να διασπείρουν συνειδητά τον κορονοϊό.

Ως γνωστόν ο Μαδούρο χρησιμοποιεί τις δυνάμεις καταστολής για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας- ανεξάρτητα ποια είναι αυτά-, μια τακτική που ακολουθεί και για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Βενεζουέλας κατηγορούν όσους έχουν κορονοϊό ως «βιοτρομοκράτες» και προτρέπουν τους πολίτες να τους αναφέρουν στις αρχές, την ώρα που ο Μαδούρο συλλαμβάνει και εκφοβίζει τους ειδικούς που διαφωνούν μαζί με τις πολιτικές του. 

Στο Σαν Κρίστομπαλ, ακτιβιστές του κυβερνώντος κόμματος σημαδεύουν τα σπίτια των οικογενειών με ύποπτα κρούσματα με μπογιά. Σε μια άλλη πόλη, το Μαρακαΐμπο, η αστυνομία περιπολεί στους δρόμους αναζητώντας πολίτες που επανήλθαν στη χώρα χωρίς επίσημη έγκριση. Σύμφωνα με το καθεστώς, οι μετανάστες που έχουν φύγει στο εξωτερικό επιστρέφουν για να διασπείρουν τον κορονοϊό ώστε να καταστρέψουν την χώρα. 

«Αυτή είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου ο κορονοϊός είναι έγκλημα», υποστηρίζει ο Σέρχιο Ινταλγκο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης της που συνάντησε αστυνομικούς στην πόρτα του σπιτιού του και κυβερνητικούς αξιωματούχους να τον κατηγορούν διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μαδούρο υιοθέτησε μια σκληρή προσέγγιση, αντιμετωπίζοντας τον κορονοϊό ως απειλή για την εθνική ασφάλεια που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το χρεοκοπημένο κράτος και να θέσει σε κίνδυνο την παραμονή του στην εξουσία.

Σε μια χώρα που σχεδόν τα πάντα καταρρέουν είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς τι πραγματικά συμβαίνει με τον κορονοϊό. Δημοσιογράφοι που έχουν αμφισβητήσει τα επίσημα στατιστικά στοιχεία λένε ότι έχουν απειληθεί, ενώ τουλάχιστον 12 γιατροί και νοσηλευτές της Βενεζουέλας έχουν τεθεί υπό κράτηση για «αρνητικά σχόλια» σύμφωνα με ιατρικά σωματεία.

Την ίδια ώρα η καταστολή απέναντι στους μετανάστες και πολίτες όσους έχουν κορονοϊό έρχεται σε αντίθεση με την ελευθερία που απολαμβάνει η κυβερνητική ελίτ της χώρας που διαμένει σε αρχοντικά και τρώει σε πολυτελή εστιατόρια.

AP Photo/Ariana Cubillos